STISLA KRIZA: SAD smanjuju trupe na najniži nivo od drugog svetskog rata

STISLA KRIZA: SAD smanjuju trupe na najniži nivo od drugog svetskog rata

25 februara 2014

us-army-men-and-woman - CopyPentagon planira da smanji broj vojnika na najniži nivo od Drugog svetskog rata. Time bi SAD, osim budžetskih ušteda, stvorile mogućnost da se odbrane od neprijatelja, ali ne i da sprovode dugu okupaciju u inostranstvu.

Prema navodima američkog dnevnika „Njujork tajms“, koji je prvi objavio predlog američkog ministra odbrane Čaka Hejgela, reč je o najvećem smanjenju vojske posle decenije i po jačanja vojnih kapaciteta SAD od terorističkih napada na Njujork i Vašington 2001. godine. Inicijativa bi, kako se očekuje, mogla da ima snažan otpor u Kongresu, pojedinim državama SAD, kao i u vojno-industrijskom kompleksu.

Pentagon, međutim, tvrdi da će, i sa planiranim smanjenjima, vojska SAD ostati najsposobnija svetska sila. Uštede od smanjenja broja trupa odrazile bi se na bolje trenirane i odlično opremljene vojne snage. Poseban naglasak bi bio na specijalnim operacijama i „sajber-ratovanju“, čime bi se ispunila odbrambena direktiva predsednika SAD o odbrani američke teritorije i interesa SAD u inostranstvu i odvraćanju od planiranja agresije.

Najzamašnije reforme se planiraju u američkim kopnenim trupama, nacionalnoj gardi i neđu rezervistima. Sa 570.000 broj vojnika pao bi na maksimalnih 450.000, najmanje od 1940. godine. Time bi se Pentagon uklopio u smanjeni budžet od 496 milijardi dolara planiran za 2015. godinu.

Planira se i „brisanje“ A-10 letilica za vazdušnu podršku kopnenim jedinicama, što je bio zaštitni znak američke avijacije na vrhuncu Hladnog rata, pripremljen za uništenje sovjetskih tenkova u slučaju ruske invazije na zapadnu Evropu. „Penzionišu“ se U-2 špijunski avioni, ali zadržavaju skupi ratni avioni F-35.

Mornarica bi mogla da kupuje dva razarača i dve podmornice godišnje, dok 11 krstarica ostaje, ali bi se smanjile operacije.

ZAMRZAVANjE PLATA

Neke od planiranih mera odnose se na jednogodišnje zamrzavanje plata za generale i više oficire. Plate vojnika porasle bi za jedan odsto. Smanjene bi bile subvencije, kao i oslobađanje od poreza za kupovinu kuća vojnog osoblja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *