Штит против бесмисла

Štit protiv besmisla

1 jula 2017

ZVEZDA drugog dana 6. Beogradskog festivala evropske književnosti bio je veliki italijanski pisac Klaudio Magris koji je, kao gost „Arhipelaga“ i Italijanskog instituta za kulturu, uveličao srpsku premijeru svog romana „Obustavljen postupak“, u prevodu Snežane Milinković.

Magris je govorio o svojoj fascinaciji stvarnošću, realnim likovima i događajima, kojima se „hrani“ i od kojih polazi svaka velika književnost.

– Bezimeni protagonista ove knjige nadahnut je osobom koja je uistinu postojala, profesorom Dijegom de Henrikezom, genijalnim Tršćaninom široke kulture i nesalomive strasti koji je ceo život posvetio sakupljanju oružja, ratnog materijala svake vrste kako bi izgradio osoben, prenatrpan Muzej rata u službi – suočavajući se s teškoćama i odricanjima u doba urušeno sukobima i pokoljima, sve dok nije pronašao smrt u spremištu gde je spavao među predmetima svog Muzeja, u neobjašnjivom požaru koji je pokrenuo i istragu i postupak završene bez ikakvog zaključka – naveo je Magris o jednoj od ličnosti koje su ga inspirisale. Pisac je govorio i o fiksacijama i manijama, koje mogu biti i uzvišene, te nam poslužiti i kao vrsta štita protiv besmisla života.

Magris je ispričao mnoge dogodovštine, legende te realne detalje koji su utkani u ovo delo.

– Ovaj roman mnogi nazivaju i istorijskim, a taj odnos istorije i priča vrlo je problematičan; ja imam potrebu da pripovedam bez obzira na istoriju – rekao je Magris, čiji roman svakako jeste istorija, jedne utopije i jednog životnog pregnuća, ali i svedočanstvo o susretu običnog čoveka sa silama istorije.

ČETVRTI RAT U TOKU

ROMANSIJER, pripovedač, esejista, dramski pisac, književni istoričar te profesor, Magris aktuelni trenutak sažima u sledećoj tvrdnji: – Zapravo verujem da smo svi mi usred četvrtog svetskog rata (treći je bio završen slomom komunističkih režima), rata u kome su svi protiv svih. Recimo, kada Amerika nekom daje novac, ne možete biti sigurni čini li to kao prijatelj ili kao neprijatelj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *