STIV VAJSMAN: Prevrat u Kijevu je organizovao Stejt department uz pomoć CIA i Pentagona

STIV VAJSMAN: Prevrat u Kijevu je organizovao Stejt department uz pomoć CIA i Pentagona

7 априла 2014

TOPSHOTS-UKRAINE-RUSSIA-EU-UNREST-POLITICSKijevski „evromajdan” su inspirisale i orkestrirale vlasti SAD – obznanio je američki publicista koji živi u Francuskoj Stiv Vajsman.

On je upravo objavio sopstveno istraživanje na tu temu pod naslovom „Upoznajte se sa Amerikancima koji su organizovali prevrat u Kijevu”. A objavio ga je na internet-resusrsu Reader supported News („Novosti za pare čitalaca“).

Glavna američka ambicija – koja se nije izmenila još od vladavine Bila Klintona – i povodom Ukrajine svodi se, uveren je Vajsman, na strateško obuzdavanje savremene Rusije. Po njegovom mišljenju, integrisanje Ukrajine u EU – samo je važna međufaza na putu ka tom cilju.

Vajsman tvrdi da sve aktivnosti povodom Ukrajine, a protiv Rusije, koordinira Stejt department, a da mu CIA, NSA i Pentagon samo stavljaju na raspolaganje svoje „specijalne usluge”. On ukazuje i da ministarstvo Džona Kerija kontroliše i „osnovne izvore finansiranja američkog mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja”

Vajsman sve to naziva „nevojnom infrastrukturom američkog imperijalizma”. A delovima te infrastrukture je nazvao: Nacionalni fond za podršku demokratiji sa njegovim filijalama poput „centra za međunarodno privatno preduzetništvo” i „američkog centra međunarodne sindikalne solidarnosti”, zatim (mnogo bolje finansiranu Agenciju za međunarodni razvoj, državni Institut mira i celu mrežu grupa i privatnih „izvođača radova” koji deluju sa „lažnim identitetima”.

U „infrastrukturu” je uključio i strukture tipa Freedom House.

Vajsman je posebno pomenuo bogataše Džordža Soroša i Pjera Omidijara i njihove privatne fondove i pritom naglasio da nije siguran samo u jedno: da li su dolari koje koriste unutar „infrastrukture” zaista njihovi ili „državni samo zamaskirani da izgledaju kao privatni”.

Američki publicista naglašava da Stejt separtment „koordinira i delovanje sa zemljama-istomišljenicama i njihovim paralelnim strukturama”. U tom kontekstu je povodom Ukrajine apostrofirao: Holandiju, Kanadu, Veliku Britaniju, Švedsku i Švajcarsku.

Od Ukrajinaca, posebnu pažnju je skrenuo na bivšeg vicepremijera Olega Ribačuka i precizirao: „On je, u suštini, zapadni agent.

Njime ambasador SAD u Kijevu Džefri Pajet i njegova ekipa rukovode preko privatne organizacije Pact Inc koja se finansira preko Agencije za međunarodni razvoj. To je NVO sa sedištem u Vašingtonu koja u Ukrajini radi od 2005. godine. Prvo se bavila sidom, a potom – zajedno sa Soroševim fondom – stvaranjem „građanske platforme” za Ribačuka i njegove ljude”.

Vajsman takođe tvrdi da su američke specijalne službe svih proteklih decenija sarađivale sa ukrajinskim nacistima, posebno vođom banderovaca Mikolom Lebedom, iako ga je američka vojna kontraobaveštajna služba odavno svrstala među „poznate sadiste i pomagače hitlerovaca”.

Američki publicista tvrdi da i kijevski pučisti „idu stopama Stepana Bandere” i ukazuje: da Službom bezbednosti Ukrajine rukovodi Andrej Parubij koji je – iako osnivač profašističke partije – bio i komandant kijevskog „evromajdana”.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u