STIVEN SIGAL: Divim se srpskoj kulturi i hrabrim ratnicima

STIVEN SIGAL: Divim se srpskoj kulturi i hrabrim ratnicima

10 maja 2014

stiven sigalMislim da Srbija ima divnu kulturu, ali i hrabre ratnike, a i ja sam sâm ratnik. Zato poštujem ljude u Srbiji i mislim da ćemo se prepoznati kao ratnici. To može da bude dobar početak.

Stiven Sigal dolazi u Srbiju. Ali ne, Sigal ne dolazi u Beograd da snima novi film, kao što bi bilo za očekivati. Ne dolazi ni da se posebno zahvali televiziji B92 na kontinuiranom repriziranju njegovih najvećih filmskih hitova, na svoj način kultnih borilačkih filmova B produkcije. Neće dolaziti ni da bi posetio državni vrh, kao što je išao u posetu Vladimiru Putinu i drugim istočnoevropskim predsednicima. Mada, mogao bi da da koji koristan savet.


Stiven Sigal dolazi u Srbiju, u okviru svetske turneje, da bi se 24. juna publici u Sava centrupredstavio kao muzičar. Da, ovaj nosilac crnog pojasa sedmi dan i aikido majstor, ima za sobom dva objavljena albuma „Songs from the Crystal Cave“ (2005) i „Mojo Priest“ (2007), muzičke čitanke sačinjene pretežno od ritmova bluza, pomešanih sa pop ritmovima, džez improvizacijama, rege nijansama…

„Gospodine Sigal, zovemo vas iz Srbije, gde ćete nastupati 24. juna. Kada ste jutros pogledali raspored i videli da Vas čeka gomila intervjua sa novinarima iz Srbije, šta ste pomislili? Da li ste se zapitali gde je Srbija?“

„Možda nisam genije, ali nisam ni retardiran. I imam mnogo prijatelja iz Srbije“, odgovorio je Sigal. Probijanje leda moglo je da prođe i bez tenzija, ali šta je tu je. Nešto kasnije, tokom razgovora, nazrele su se male rupe u Sigalovom poznavanju Srbije, ali jedno je tačno procenio.

„Obišao sam ceo svet i ne bih mogao da kažem koliko je jedna zemlja zanimljivija od druge. Meni su sve veoma interesantne. Mislim da Srbija ima divnu kulturu, ali i hrabre ratnike, a i ja sam sam ratnik. Zato poštujem ljude u Srbiji i mislim da ćemo se prepoznati kao ratnici. To može da bude dobar početak“, objašnjava Sigal dodajući kako su pravi ratnici „oni ratnici koji se bore za mir, istinu i dostojanstvo“.

A kada Sigal probije led, tog 24. juna u Sava centru, publiku očekuju ne samo pesme sa njegova dva albuma, već i mnoga iznenađenja koja, naravno, ne želi da otkriva.

„Nadam se da ću moći da vam pokažem mnogo nove muzike, bluza, kantrija, amerikane, nešto malo drugačije, uzbudljivije… Biće i mnogo novih pesama“, najavljuje Sigal.

Možda deluje kao iznenađenje za domaću publiku koja je navikla da ga gleda u akcionim filmovima gde razbija sve oko sebe, ali Sigal je svetu davno otkrio i svoju nežniju, muzičku stranu, koju je kritika odlično prihvatila. Prvu gitaru dobio je sa svega 12 godina, i od tada ih je skupio više od trideset.

„Počeo sam da sakupljam gitare još tokom kasnih šezdesetih, početkom sedamdesetih. Imam gitaru Džimija Hendriksa, gitaru Alberta Kinga, Alberta Kolinsa, Madija Votersa, Džona Li Hukera,BB Kinga. I sa skoro svima njima sam svirao… Rekao bih da je najveći uticaj na mene izvršio Albert Kolins. Verovatno sam najviše voleo njegovu muziku.“

Listi svojih uzora i večitih inspiracija dodaje i imena kao što su Lightnin’ Hopkins ili pak Stivi Vonder, sa kojim je sarađivao na svojim albumima.

„Stivi je divna osoba, divan muzičar i drag prijatelj i bila mi je čast da sa njim snimam na ploči“, kaže Sigal, dodajući kasnije kako s vremena na vreme prati i savremenu scenu. Slušam i nešto od aktuelne muzike. Recimo, slušam Lady Antebelum, ali i mnoge nove grupe. Čitam, pišem, gledam filmove…

A kada ne istražuje svoje umetničke potencijale, Sigal se ističe kao jedna od malobrojnih američkih zvezda koja ne samo da glasno kritikuje aktuelnu administraciju predsednika Baraka Obame, već uzima stvar u svoje ruke i sam rešava probleme oko sebe.

U svojem rijaliti programu „Steven Seagal: Lawman“ koristi poziciju zamenika šerifa u okrugu Džeferson u Luizijani kako bi se izborio sa kriminalcima. Ali ne želi da o tome suviše pohvalno priča.

„To je samo grupa momaka koje sam izabrao iz svog tima. Njih šest do dvanaest. Idemo okolo, pokušavamo da otkrijemo ubistva, silovatelje, oružane pljačke, pljačke banaka… Hvatamo te kriminalce i strpamo ih u zatvor“, objašnjava. „Radim najbolje što mogu kako bih napravim od sveta što bolje mesto za život.“

Poslednjih meseci njegov politički angažman zasenio je filmski, pa se Sigal u medijima češće pojavljivao zbog kritika na račun Obame i pohvala na račun Vladimira Putina.

„Ne govorim protiv svoje vlade“, izričit je Sigal „koliko govorim ono za šta mislim da je istina. Stvar sa Amerikom je što mi imamo zakonom garantovanu slobodu govora. Morate da razumete nešto. Mi imamo Obaminu adminstraciju sada, ovo je njegov drugi mandat. I za manje od dve godine, bez obzira na to što drugi misle, on će otići sa mesta koje sada ima. A kada ode, novi režim će doći. I nadam se da će taj režim učiti iz Obaminih greški, i da će to biti mnogo drugačiji režim“.

Posebnu lavinu komentara izazvao je i njegov govor na konferenciji konzervativaca održanoj u februaru u Finiksu, gde je posredno poredio aktuelnog predsednika SAD sa jednim od bivših, Ričardom Niksonom.

„Postoji velika šansa da će istina o situaciji u Bengaziju uskoro izaći na videlo. Ako se to desi, bez obzira na to da li će Obama podneti ostavku, biće to veoma, veoma veoma loše za njegovu administraciju“, smatra Sigal.

Ipak, kada je reč o pohvalnim komentarima koje ima na račun Vladimira Putina, ovoga puta bio je znatno oprezniji.

„Reći ću to po poslednji put, jer mi ovakve izjave nisu donele mnogo dobrog, i sve mi više donose nevolje. Ja verujem da je najvažnije da pokušam da od Rusije i SAD napravim saveznike. Mislim da bi ove dve zemlje trebalo da budu prijatelji, saveznici. I naravno da se to razlikuje od onoga što sadašanja administracija želi, ili barem njen veći deo. Ali ja ostajem uz svoje mišljenje. Verujem da bi trebalo da budu saveznici umesto da se uvlače u veliki, propagandni rat. U takvom ratu neće biti pobednika, tu ćemo svi samo da izgubimo. To je sve što ću reći.“

Kada je reč o filmovima, Sigal navodi kako u SAD za njega ima sve manje mesta, zbog čega mnogo više radi u inostranstvu.

„Upravo sam završio snimanje filma u Rumuniji, a očekuje me i rad na filmovima u Kini. Mislim da su oni sledeće veliko tržište i do sada su bili veoma dobri prema meni.“

Zanimljivo je da na snimanju u Rumuniji, gde je završio film A Good Man“, pažnju nije privukla samo njegova uloga, već i gest koji je mnoge raznežio. Usled eskaliranja problema o psima lutalicama i donošenju novih zakona o njihovom uspavljivanju, Sigal je usvojio jednog od pasa iz prihvatilišta. I tvrdi kako je to primer koji bi trebalo da slede i druge zvezde.

„Ako već imamo superiorniju inteligenciju i dobar mozak, uvek postoji način da prevaziđemo mnoge probleme. Mislim da je ključ u tome da se uvek trudimo da prevaziđemo naše probleme, malo po malo, i da polako možemo osvojiti bitke.“

(Novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Stiven Segal je jedan od retkih pojedinaca koji sagledavaju politiku svoje zemlje na pravi način. I sam je žrtva svog stava, jer u SAD ne postoji pravo na drugo političko mišljenje od zvaničnog.. Ne bi bilo dobro, a Srbi su naivni, da njegova poseta donese masovnu proameričku hipnozu. Da ne pomisle da je to razmišljanje prosečnog amerikanca ili amer. stav.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *