СТИЖЕ „АМЕРИЧКА ДЕМОКРАТИЈА“ – ХАОС, РАТ И МРТВИ: Америка шаље војску у Сирију!

STIŽE „AMERIČKA DEMOKRATIJA“ – HAOS, RAT I MRTVI: Amerika šalje vojsku u Siriju!

4 avgusta 2015

Operation Iraqi FreedomBela kuća odobrila je vazdušne udare na sve snage koje napadnu borce koje Pentagon u Siriji obučava za borbu protiv džihadista, pa makar to bile i snage predsednika Bašara al Asada, čime se prvi put otvara mogućnost direktnog sukoba američke i sirijske vojske.

Kako prenosi „Vol strit žurnal“, neimenovani američki zvaničnici navode da je ova odluka rezultat višemesečne debate o ulozi američke vojske u podržavanju svojih nekoliko saveznika na bojištu u Siriji.

Naime, koalicione snage predvođene SAD izvode vazdušne udare na položaje džihadista Islamske države pod čijom kontrolom se nalaze veliki delovi Sirije, a od maja američka vojska obučava i lokalne borce za borbu protiv islamista.

Pročitajte još:

I TO JE DEMOKRATIJA? – Najstrašniji zakoni koji su bili na snazi u Americi!

POROBLJAVANJE NOVOG SVETA – Sjedinjene Američke Države kao seme zla i nesreće

Pentagon je imao problema da regrutuje borce za nov program obuke, između ostalog i zato što je od njih tražio da se bore protiv džihadista, a ne Asadovog režima kojeg oni smatraju svojim glavnim neprijateljem, navodi „Vol strit žurnal“.

Iako nova odluka omogućava udare Pentagona radi odbrane američkih saveznika od svih mogućih napada, pa i snaga sirijskog režima, američki zvaničnici smatraju da su male šanse da bi moglo doći do direktne konfrontacije sa sirijskom vojskom, barem u skorije vreme.

Treninzi uveliko traju

Snage koje od maja trenira Pentagon, bore se protiv Islamske države, a ne sirijskog režima i neće biti poslate u oblasti koje su pod kontrolom sirijske vlade, a američki zvaničnici veruju da se Asadov režim neće usuditi da ih izaziva, navodi američki list.

Ipak, kako se navodi, postoji i zabrinutost da bi zaštita tih snaga mogla nehotice da dovede do prvog otvorenog sukoba sa snagama Asadovog režima.

U građanskom ratu u Siriji bore se različite pobunjeničke grupe ne samo protiv vlade, već i jedni protiv drugih. Islamisti Nusra fronta žele da svrgnu Asada, ali napadaju druge pobunjenike koji imaju podršku Zapada.

SAD striktno odbijaju savez sa sirijskom vladom u borbi protiv Islamske države. Doduše, američka vojska dosad je izbegavala direktnu konfrontaciju sa sirijskim trupama. I obrnuto, Asadove jedinice nisu pucale na američke borbene avione koji su bombardovali položaje IS.

KOMENTARI9 komentara

 1. Ranko-Banja Luka says:

  Zvaničnu sirijsku armiju ,,treniraju" ruski i iranski specijalci, zato Ameri i izbjegavaju direktan sukob sa Sirijcima..

 2. mija says:

  Još jedan drski izazov Rusiji?

 3. Apis says:

  Nadam se da ce svi ameri iz Sirije da se vrate! Da se vrate u plasticnim vrecama.

 4. mister Tucoprc says:

  S-300 IH ČEKA

 5. zdenko says:

  POCELI SU RAT protiv sirije odavno medutim moraju shvatiti da uvom ratu ce se protiv njih boriti svi sijti sveta oni iz sirije 24 miliona 78 miliona iz irana iz iraka 18 miliona te 33 miliona iz pakistana te libanon ova masa od 153 miliona imat ce oruzje za kopneni rat kako od pakistana tako od irana sirije libanona rusije itd tako da ratuju s masom od ovoliko miliona sto znaci iznosim licno misljenje da kopneno ce imati milionske zrtve ako rat potraje 15 godina sto hoce.

 6. Paštrović says:

  Neka šalje, kad Putin nema muda da pošalje malkice i konačno tu "moćnu" rusku armad!... u koju se uzdaju skoro svi Srbi. No... da ne bude kao 1999., od toga me stra'!?

 7. miroslav says:

  Demokratija ne postoji.Samo interesi i nista drugo.Ni narodi a kamoli vojska se nista tu ne pitaju.Fon Klauzevic:Cilj opravdava sredstva.A sta je cilj velikih?Ne znam.

 8. maya says:

  vrijeme je da se ruski ponos na bojnom polju povrati tamo gdje pripada , samom vrhu Nekoliko brigada i aviona suhoj-35 i ostale tehnike značilo bi da ruski narod nije zaboravio 50 miliona ruskih sinova koji su položili živote u borbi protiv sotone, sile mraka, fašizma i raznih terora...Samo je jedna MAJKA RUSIJA zajedno sa svojim saveznicima u Siriji i I.R IRAN kao i sa ostalim koji poštuju vječnu žrtvu i borbu ruskog naroda za čast i slobodu teško svima nama kada rat bude na vratima RUSIJE to je kraj mogućeg očuvanja istinske slobode čovječanstva .....

 9. Jovica says:

  Amerika je već izgubila rat u Siriji. Otuda ovolike izbeglice. Beže američki saveznici kao iz Vijetnama ali ne mogu da ih prebace brodovima za Ameriku jer je američka doktrina da se nikada ne prizna poraz.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *