СТИЖЕ „ДЕМОКРАТИЈА“ У МАРОКО! Почињу демонстрације и нереди!

STIŽE „DEMOKRATIJA“ U MAROKO! Počinju demonstracije i neredi!

16 decembra 2016

77ef664e58329e384e0e56b1e8b82918

Rastući populizam preti liberalnim demokratijama u zapadnoj Evropi i severnoj Americi, zaključeno je na godišnjem skupu “Atlantski dijalozi”, održanog u Marakešu.

Među glavnim temama višednevnog skupa u organizaciji Nemačkog Maršalovog fonda i Političkog centra OCP u Maroku, koji je okupio veliki broj lidera iz privatnog i javnog sektora, bile su značajne političke i društvene promene i rast populističkih pokreta, koji ponovo oblikuju taj deo sveta.

Zapadni liberalni poredak suočava se sa egzistencijalnom pretnjom zbog stalnog preoblikovanja demokratije i činjenice da sve više građana prihvata autoritarne i neliberalne vlade, ocenila je Saša Mounk, predavač na Harvardu.

“Kada pogledate istraživanja javnog mnjenja širom severne Amerike i zapadne Evrope, vidite da se građani zapravo udaljavaju od liberalne demokratije na mnogo različitih načina”, navela je ona, a saopštio organizator.

Građani postaju sve otvoreniji za razne alternative demokratiji, o čemu svedoči i uspon pokreta koji se rugaju osnovnim pravilima demokratskih sistema, rekla je Mounk.

Zapadnoj demokratiji je potrebno da ponovo uključi civilno društvo, rekao je generalni sekretar libanskog Foruma za nacionalni dijalog Foud Makzumi, koji je naveo da će se u suprotnom pojaviti fundamentalistički pokreti.

“Takvi pokreti nam govore – pokušali ste, niste uspeli, dajte da vam pružimo alternativu. Tada se, nažalost, kao važan faktor pojavljuje i religija”, rekao je Makzumi.

Na skupu “Atlantski dijalozi” rečeno je i da se represivni sistemi ne mogu razbiti dok se ne prekine represivni dijalog u društvu.

Učesnici su ocenili da je jasno da se velike promene dešavaju svuda u svetu, ali da je osnovno pitanje da li ćemo na tu promenu gledati s pozicije straha ili kao na izazov i novu šansu.

Na skupu je bilo reči i o trgovinskim odnosima između Maroka i SAD, a guverner američke savezne države Delever Džek Markel naglasio je da će u narednih 20 godina većina dobara biti stvarana širom sveta, a ne u SAD.

“Možemo oplakivati tu činjenicu ili je prepoznati kao ogromnu šansu za nas”, naglasio je Markel.

“Atlantski dijalozi”, zajednička inicijativa Nemačkog Maršalovog fonda i Političkog centra OCP iz Maroka, imaju za cilj širenje i jačanje transatlantskog dijaloga, a ove godine održani su peti put.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vasilije says:

    EVO NAMA MAROKANSKOG PROLJECA. al ce da bude makljaze i krvi do koljena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *