СТИЖЕ НАОРУЖАЊЕ ИЗ АМЕРИКЕ: Американци спремају Индију за рат са Кином

STIŽE NAORUŽANJE IZ AMERIKE: Amerikanci spremaju Indiju za rat sa Kinom

10 jula 2020

Indija je pozvala svoje dobavljače vojne opreme da ubrzaju isporuku sistema naoružanja, jer su tenzije duž linije stvarne kontrole od 4.057 kilometara eskalirale od aprila. SAD, Francuska i Rusija složile su se da isporuče vojne sisteme u roku od tri meseca nakon što su naručeni, kažu vladini izvori.

Boeing, kome je ugovoreno da proizvodi Apače za vazduhoplovne snage Indije, objavio je da je isporučeno svih pet višenacionalnih helikoptera.

Napadački helikopter, pored poboljšane sposobnosti da ispaljuje protivtenkovske vođene rakete, rakete vazduh-vazduh, projektile i drugu municiju, je i svestran u vođenju vazduhoplovnih borbi, zahvaljujući modernom elektronskom ratnom sistemu.

„Sretni smo što smo isporučili 22 helikoptera AH 64-E Apač i 15 Cinuk u Indiju“, saopštila je kompanija u petak. Pet helikoptera isporučeno je u jednoj pošiljci Indijskim vazduhoplovnim snagama (IAF) u vazdušnoj bazi Hindon, u blizini nacionalne prestonice Delhija. Ranije u martu, Boing je predao poslednjih pet od 15 CH-47F Cinuk koje je ugovorila za prodaju u Indiji.

„Ovom isporukom vojnih helikoptera nastavljamo da njegujemo ovo partnerstvo i potpuno smo posvećeni bliskoj saradnji sa indijskim odbrambenim snagama kako bi pružili pravu vrednost i sposobnosti kako bi zadovoljili njihove operativne potrebe“, rekla je Surendra Ahuja, generalni direktor, Boing Difens India.

Do danas je Boing isporučio skoro 2.500 helikoptera kompanije Apač 16 država, uključujući SAD, Holandiju, Veliku Britaniju, Grčku, Japan, Indiju, Singapur, Južnu Koreju i Saudijsku Arabiju.

Američki helikopteri poseduju dva motora visokih performansi i turbo osovina maksimalne brzine krstarenja od 284 kilometra na sat. Apač može da nosi maksimalno 16 raketa Helfajre, što mu daje neviđenu vatrenu snagu.

Prošlog septembra, IAF je aktivirao osam helikoptera Apač u vazdušnoj bazi Pathankot kako bi zaštitio granicu države s Pakistanom.

Indija je finalizirala svoju narudžbinu sa Boingom za proizvodnju, obuku i podršku 22 helikoptera AH-64E Apač i 15 CH-47F (I) Cinuk u septembru 2015.

Ranije ove godine, Indija i SAD potpisali su ugovor o nabavci šest Apachea za indijsku vojsku tokom posete američkog predsednika Donalda Trampa Nju Delhiju.Indijsko ministarstvo odbrane takođe je pozvalo zemlje poput Rusije, Francuske i Izraela da ubrzaju ugovorne isporuke vojne opreme za koje su se u prošlosti složile da preduzmu. Ministar odbrane Rajnat Sing, tokom posete Moskvi u junu, potvrdio je da će Rusija neke od oružnih sistema isporučiti Indiji rano.

Indijski vladini izvori potvrdili su da će ruska firma rano dostaviti raketni sistem za brzu reakciju zemlja-vazduh. Kasnije ovog meseca stići će i prva serija borbenih aviona Rafale koja će biti raspoređena duž kineske granice.

Indija i Kina su bile u okršaju na granici na nekoliko mesta, i tamo su diplomatski napori uloženi u smanjenju napetosti usred povlačenja trupa dve strane u regionu Ladakh.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zaliv says:

    Gluposti onaj ko je ovo napisao nema pojma o cemu prica. Kina u ratu = propast americke ekonomije, svako ko poznaje povezanost americke i kineske ekononomije vam ovo moze potvrditi. Pa amere cak i ove reciprocne sakcije za odredjenu robu satiru a rat....pa to bi bila katastrofa pre svega za SAD a i sire tj globalno. Indija ne bi usla u rat sa Kinom jer znaju da takav rat ne mogu nikad dobiti, mogu da dobiju samo po dupetu kao u proslom ratu koji su ekspresno izgubili a Kina je sad daleko jaca...

  2. Rista says:

    Sve sile naoružavaju Indiju? Nije nego. Indija kupuje od svih oružje da nekako i najzad ugasi zadnje konjičke bataljone. Nije to toliko važno ali niko nije spomenuo Kinu. Kina prodakje sve što napravi. Ima ugovor sa Indijom da se tuku gladijatorski i zabavljaju rijaliti narode, znači, ni Kina nema problema da isporuči naoružanje Indiji. Uostalom, Kinezi i Indijci se tuku iz zabave na granicama i to je već postao sport pa su rukovodstva slobodna da prodaju i kupuju oružje jedni od drugih. Sve velike sile se naoružavaju do zuba, što značli da ni jedna jedina neće ulaziti u neki sveopšti rat, osim atomskog a i to je gotovo neverovatno. Zašto bi ratovali oružjem kada se korona rat pokazao isplativim i sveobuhvatnim? Zato svi drme o nekoj blizini nuklearnog sukoba, koji gotovo da nema nikakve potrebe da ga neko započne. Bez veze. Pa da. I moj komentar i situacija u svetu. Blesavo i jedno i drugo brate mili, ali očigledno.

  3. M says:

    Rat Indije i Kine bi bio poklon za USA-Zapad!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *