СТИЖЕ НОВИ АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР: Већ је најавио тактику за Србију

STIŽE NOVI AMERIČKI AMBASADOR: Već je najavio taktiku za Srbiju

31 jula 2019

Kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je u utorak da je Srbija politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, a da će njegov prioritet, ako postane ambasador, biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i pronalazak trajnog i održivog rešenja.

– Radimo na tome u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu, da nađemo način da Srbija i (tzv.) Kosovo dođu do rešenja, da odstupe od kontraproduktivnih koraka, kojima obe strane pribegavaju. Obema stranama je potrebno da krenu napred, a naš posao je da to omogućimo – rekao je Godfri u Senatu, odgovarajući na pitanje demokratske senatorke Džin Šahin o tome šta se može učiniti da Srbija i tzv. Kosovo dođu do rešenja.Prema njegovim rečima, Srbija je politički i ekonomski lider i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti, kao i da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku naciju.

– Podržavamo njenu integraciju u EU. Srbija je na prekretnici i lideri moraju da sprovedu reforme kako bi zemlja napredovala ka EU – rekao je Godfri.

On je kazao da je posle diplomatske službe u Moskvi, „u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija, koju vodi u Evropi“, i da SAD ulažu veliki napor da se tome suprotstave.

Demokratski član Odbora za spoljne poslove u Senatu Džin Šahin rekla je da nedavna primopredaja ruskih borbenih vozila Srbiji u Nišu nju dvostruko zabrinjava – zbog toga što Rusija želi da utiče na situaciju u Srbiji i zato što se time zastrašuju ostale zemlje u regionu, imajući u vidu „ulogu Srbije u ratovima devedesetih“, na šta je Godfri rekao da će ohrabriti Srbiju da napreduje ka Zapadu, što uključuje i „normalizaciju odnosa sa (tzv.) Kosovom“.

Kako je rekao, ukoliko bude izabran za ambasadora, radiće i na poboljšanju odnosa Srbije sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom, ali će i nastaviti da „pritiska“ Vladu Srbije da se završi istraga o ubistvu braće Bitići 1999. godine i da će učiniti sve da odgovorni budu privedeni pravdi, bez obzira na položaj i rang.

Prema njegovim rečima, demokratija i vladavina prava su važan element delovanja SAD u Srbiji, zbog čega on želi da promoviše i brani demokratske vrednosti.Govoreći o ekonomiji, Godfri je istakao da ekonomski razvoj Srbije ima ogroman potencijal zahvaljujući obrazovanoj i talentovanoj radnoj snazi, zbog lokacije koja je važna trgovinska raskrsnica Evrope i dugačke tradicije gostoprimstva.

– Srbija je učinila velike korake da reformiše svoju ekonomiju, mora i da smanji birokratske prepreke i da se bori protiv posledica korupcije da bi bila privlačnija za poslovanje – rekao je on.

Naveo je da će raditi na značajnim američkim investicijama u Srbiji, koje su za sada otvorile 20.000 radnih mesta od 2000. godine.

Kako je ocenio, Srbija je važan partner u vojnim odnosima kao i u misijama za održavanje mira, naglasivši da je saradnja Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna od najuspešnijih u Evropi.

Za odnose SAD i Srbije rekao je da imaju dugu i komplikovanu istoriju, od saveznika u oba svetska rata do teških vremena iz devedesetih godina prošlog veka.

Entoni Godfri trenutno radi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, a iza sebe ima skoro 40 godina službe u američkoj Mornarici i diplomatiji.

Diplomirao je na Univerzitetu Kalifornija i govori ruski, turski i srpski jezik.

(Srbija Danas)

 

KOMENTARI9 komentara

 1. Miroslav says:

  Ti amerikanci Batici su dosli u nasu zemlju da nas ubijaju i nisu imali srece, a kada cemo mi da privedemo vase smradove, bez obzira na funkciju, zbog ubistava tokom bombardovanja nase zemlje...

 2. Ivke says:

  Hvala mu i stvarno mu zelim jako veliku dobrodoslicu. Od ovakvih velikih prijatelja koji nas tako postuju nam netrebaju nam neprijatelji .

 3. milorad2 says:

  ovoaj je prvi normalan čovek ovde iz amrike posle dugoo vremena, on je OK i videće se to kada dodje.

 4. milos says:

  I posle skota skot

 5. Djoka Brica says:

  Ima pravo da laje ko pas!

 6. Miraš says:

  Očigledno da bila je dogovorena preterana medijska pažnja kosovskih medija tipa "PANIKA NA BALKANU I NA KOSOVU: „Zašto Rusija naoružava Srbiju“ - na prijem ruske donacije od čitavih 10 oklopnih vozila starije proizvodnje. U sledećem najverovatnije dogovorenom potezu, i bez obzira na tako mali broj 10, u američkom Senatu Džin Šahin član Odbora za spoljne poslove iz redova Demokratske stranke rekla je da nedavna primopredaja ruskih borbenih vozila Srbiji u Nišu nju dvostruko zabrinjava ... . NAPOMENA: Vilijam Klinton i Hilari Klinton ,obadvoje su iz Demokratske stranke (kao i Džin Šahin), cela ekiPA uključujuči i novog američkog ambasadora radi na očuvanju Klintonove krvave otimačke tekovine iz 1999 godine - nezakonito bombardovanje Srbije i nezakonita otimačina KIM. Takodje nezakonito je i proglašenje nezavisnosti KIM iz 2008 godine, ali Amerikanci bi od toga da naprave kapital na osnovu sile i veoma kreativnog laganja. Maligno je to koliko političari i diplomate iz SAD lažu, lažu i lažu.

 7. Za Srbiju says:

  Dolazi da maže i laže, da nas uništi. Da imamo pameti da zatvorimo tu ambasadu.

 8. Miodrag says:

  Ista prica,samo da im predamo Kosovo,zbog rudnog bogatstva vrednog 5oo milijardi dolara i neprocenjivih sveukupnih prirodnih resura,koji su potrebni njihovoj industrijskoj i bankarskoj oligarhiji.Cedice nas dok ne pristanemo.Albanci su samo farsa u citavoj prici.Njihovi buduci robovi,koji nisu ni svesni shta ih zapravo ceka i koja im je buducnost namenjena.

 9. Pera says:

  Ovo je ipak pomak, za amerikance. Skot je imao iq oko 50, nesto malo vise od trogodisnjeg psa, a nesto malo manje od trogodisnjeg majmuna. Ovaj mi lici da ima bar 10 vise ! Kad neko od njihovih politicara dostigne 100, onda dobije nobela !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *