СТИЖЕ ОДГОВОР СРБИЈЕ И СПЦ! Београд ставља српске светиње на КиМ и у региону под своју заштиту!

STIŽE ODGOVOR SRBIJE I SPC! Beograd stavlja srpske svetinje na KiM i u regionu pod svoju zaštitu!

17 avgusta 2020

Vlada Srbije i SPC trebalo bi u narednim danima da formiraju specijalni tim za zaštitu srpske duhovne baštine na Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Kako pišu Večernje novosti, članovi tima će biti istoričari, istoričari umetnosti, arhitekte, slikari kao i crkveni velikodostojnici, intelektualci i ugledne javne ličnosti.



Ideaja o formiranju takvog tima pokrenuta je nakon poslednjih akcija Priština koja je dozvolila izvođenje putarskih radova u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

Ideja predsednika Srbije dobila je veliku podršku u Patrijaršiji i intelektualnim krugovima.

Predsednik Vučić poručio je da je zaštita srpske kulturne i verske baštine, pre svega na KiM, ali i na drugim mestima na kojima žive naši sunarodnici, prioritet naše državne politike. On je upozorio da se upadom u zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, kao i da je taj čin u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i sa propisima koje je donela Priština.

Vučić je najavio da će na narednom sastanku u Briselu, 7. septembra, od predstavnika kosovskih Albanaca i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

(Večernje Novosti)

KOMENTARI



3 komentara

  1. Ivke says:

    Pozorisna predstava

  2. da da says:

    On će zatražiti zaustavljanje radova,zemljo otvori se.šiptari ruše manastire,crkve,groblja od 99 godine,on će sada zatražiti nešto ccccccc..Čoveče zapreti više jasno i glasno,ako budu dirali svetinje stvorićemo im pakao,sateraćemo ih u jadransko more sve,majke im ga nab.

  3. uddu says:

    Lažu !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *