STIŽE POMOĆ: Odazvale se brojne kompanije za pružanje pomoćima ugroženima od poplava

STIŽE POMOĆ: Odazvale se brojne kompanije za pružanje pomoćima ugroženima od poplava

17 maja 2014

POPLAVLJENA ULICABrojne kompanije, organizacije, i pojedinci nastavljaju da šalju pomoć svojim donacijima ugroženim ljudima od poplava. Predrag Marić: Rasporedićemo pomoć.

Načelnik Uprave za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić zahvalio se velikom broju kompanija koje učestvuju u pružanju pomoći i istakao da će se u toku dana organizovati na način da pomoć od preduzeća i privrednih društava stigne tamo gde je najpotrebnija.

Marić je rekao da, prema informacijama koje ima od nadležnih, neće biti restrikcija. Takođe je dodao da građani ne prave paniku, da je situacija stabilna, i da nema potreba za gomilanjem namirnica i sličnim.

Ministar privrede Dušan Vujović apelovao na sva preduzeća i preduzetnike da pomognu ugroženom stanovništvu sa poplavljenih područja Srbije.

Imlek donirao 5 tona mleka u prahu

Kompanija Imlek jutros je u centralnu apoteku KCS poslala između ostalog i pet tona mleka u prahu kao humanitarnu pomoć.

Od pet tona mleka u prahu moze da se napravi 50.000 litara mleka neophodnih za sve ugrožene u velikim poplavama koje su zadesile Srbiju, navodi se saopštenju kompanije. Imlek podseća se kao drustveno odgovorna kompanija odazvala svim apelima nadležnih državnih organa.

Tigar šalje još čizama, apeluje na trgovce

Na zahtev Štaba za vanredne situacije u Beogradu, kompanija „Tigar“ je u toku prošle noći isporučila dodatnih 600 pari čizama koje su već jutros dopremljene Štabu za vanredne situacije u Šapcu i apelovao na trgovce da ne podižu cene iz Tigrovog asortimana u prodavnicama.

„Obaveštavamo Štabove za vanredne situacije da slobodno mogu da se obrate za dodatne količine čizama , mobilne ekipe za dopremu čizama su spremne i pripravne, da odreaguju odmah po zahtevu, “ saopštila je ta kompanija.

Takođe, sedmorica članova Specijalnog tima „Tigar Obezbeđenja “ , opremljenih ličnom profesionalnom opremom, od kojih su šestorica članovi profesionalne vatrogasne jedinice pojačani jednim članom fizičkog obezbeđenja krenuli su noćas put Šapca da pomognu svojim sunarodnicima.

Krizni štab Pirot uputio je pomoć u ljudstvu za koje je Tigar ad obezbedio dodatnih 23 pari cizama.

Svi Maloprodajni objekti i magacini Tigar ad na teritoriji Srbije , radiće po izmenjenom -produženom režimu rada u dane vikenda a po potrebi i duže“, navodi se u saopštenju Tigra ad.

Kompanija Karlsberg Srbija donira 50.000 evra

Kompanija Karlsberg Srbija solidariće se sa trenutnom trenutnom situacijom u Šapcu i donacijom od 50.000 evra lokalnom Crvenom krstu, pomoćiće obezbeðivanje najneophodnijih sredstava ugroženim stanovnicima Šapca i okoline.

Na stotine građana u Srbiji ostalo je u protekla dva dana bez krova nad glavom, i nažalost, mnogi životi su ugroženi. Reka Sava iz minuta u minut sve više raste i graðani su sve više ugroženi. Pomoć im je hitno potrebna.

Svi poslovni subjekti i građani koji su u mogućnosti, pozvani su da pomognu koliko mogu, kako bi svi ugroženi što pre bili zbrinuti.

Swisslion Takovo donirao robu od 5.000.000 RSD

Kompanija Swisslion Takovo pruža pomoć ugroženom stanovništvu od poplava. Pomoć je u vidu robe, u vrednosti od 5.000.000 dinara. Radi se o dečijoj hrani, gotovim jelima, mleku u prahu, sokovima i ostalim proizvodima koje će se donirati u prihvatnim centrima u Beogradu.

Delez spremio 8 tona hrane

Kompanija Deleze Srbija pripremila je oko 8 tona hrane i vode za pomoć stanovništvu poplavom ugroženih delova Srbije. Kompanija Delez Srbija je u stalnoj komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kojima posredstvom svojih Tempo Centara i Maxi supermarketa donira robu prema njihovoj evidenciji potreba.

Tokom prethodne nedelje do danas Delez Srbija je u ova područja usmerila 3,5 tona namirnica preko Banke hrane.

Osim pomoći najugroženijim područjima, Delez Srbija će nastojati redovno isporučuje robu u svojih 380 prodajnih objekata u oko 60 mesta širom Srbije.

Nelt CO isporučuje 10 hiljada pelena

Iz kompanije Nelt Co navode da su u saradnji sa svojim principalom, kompanijom Procter & Gamble, započeli doniranje sredstava za higijenu sa isporučenih 10 hiljada pelena.

Delta donirala milion dinara za otklanjanje posledica poplava

Delta Holding je danas uplatio 1.000.000 dinara na namenski račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava koje su zadesile našu zemlju.

„To je samo deo pomoći koju naša kompanija i 8.000 zaposlenih pružaju ugroženim građanima, kojima i ovom prilikom upućujemo reči podrške i obećanje da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da im pomognemo u ovoj teškoj situaciji“, kažu iz kompanije.

Danas je iz članice Delta DMD Kriznom štabu MUP Srbije upućen i šleper pelena za decu i vlažnih maramica, a jutros je osoblje hotela Crowne Plaza podelilo 1.000 sendviča dobrovoljcima ispred Kombank Arene.

Do sada je kompanija kao pomoć uputila i: 34.000 litara vode (Lazarevcu, Osečini i prihvatnom centru Krizinog štaba), 6.000 konzervi bolnici u Lazarevcu, sendviče spasiocima u Rakovici kao i dobrovoljcima ispred Sava Centra. Hoteli Park i Nacional stavili su na raspolaganje 15 svojih soba. U šoping-molu Delta City, u saradnji sa Crvenim krstom, organizovano je prikupljanje pomoći uz veliki odziv građana.

Kompanija se zahvalila u ime 8.000 zaposlenih u Delta Holdingu, spasiocima i volonterima, koji rizikuju sopstveni život pomažući najugroženijim građanima.

U spasavanju uečstvuje Karneks, i Miodrag Kostić

Kompanija Carnex, članica MK Group, donirala je 15.000 konzervi svojih proizvoda ugroženima u poplavama. U toku noći, za Šabac je isporučeno i dodatnih 5.000 Carnex proizvoda, dok je MK Group, sa svojim članicama, isporučila 30.000 vreća za pesak.

Čamcem MK Group, u toku noći je spašena trudnica, a i Miodrag Kostić, predsednik MK Group, lično se uključio u akciju spašavanja ljudi i donacije proizvoda.

Kompanija MK Group i njenje kompanije članice pozvale su i ostale kompanije da daju svoj doprinos sanaciji posledica vanredne situacije koja je nastala usled obilnih padavina.

Knjaz Miloš i Bambi protiv nesavesnih trgovaca

Kompanije Knjaz Miloš i Bambi nisu podigle cene svojih proizvoda, u trenutku kada se Srbija nalazi u vanrednoj situaciji. Knjaz Miloš i Bambi u potpunosti podržavaju odluku Vlade Republike Srbije u nameri da se ne povećavaju cene vode i ostalih proizvoda.

Knjaz Miloš radi punim kapacitetom 24 sata kako bi dostavio potrebne količine vode u sve delove Srbije. Ova kompanija ubuduće neće sarađivati sa subjektima u lancu prodaje proizvoda ukoliko oni samoinicijativno budu povećavali cene. Iz kompanije su pozvali sve građane koji primete povećanje cena proizvoda Knjaza Miloša da kontaktiraju kompaniju putem telefona 0800 100 700.

U situaciji kada je proglašena vanredna situacija, kompanije Bambi i Knjaz Miloš su se aktivno uključile u sve akcije pomoći ugroženom stanovništvu i potrebnu količinu vode Knjaz Miloš i Aqua Viva, kao i Plazme i ostalih Bambijevih proizvoda dostavljaju Kriznim štabovima u opštinama gde god je neophodna voda za piće i hrana.

DIS daje 2 miliona u robi za porodice pogođene poplavama

Pomoć u robi vrednoj 2.000.000 dinara, trgovinski lanac DIS će dostaviti Štabovima za vanredne situacije u Beogradu, Loznica, Smederevska Palanka i Krupanj za dalju distribuciju u naseljima koja su najteže stradala od vodene stihije.

Direktor DIS-a Darko Aćimović kaže da je DIS kao domaća kompanija uvek uz svoj narod i da je od početka nepogoda u stalnom kontaktu sa organima Vlade Srbije.

„Složili smo se da je najpotrebnija pomoć u robi, pre svega u osnovnim životnim namirnicama i flaširanoj vodi“, kaže Aćimović i dodaje da će upravo ti proizvodi činiti paket pomoći od 2 miliona dinara.

Šoping centar Ušće prikuplja pomoć

Posetioci UŠĆE šoping centra moći će da od sutra, nedelje, 18. maja, prilikom parkiranja vozila doniraju iznos u skladu sa svojim mogućnostima i na taj način učestvuju u prikupljanju pomoći za meštane poplavljenih područja u Srbiji.

Istovremeno, svi koji žele, već danas u centralni hol u prizemlju UŠĆE SC mogu doneti ćebad, garderobu i obuću, kao i ostale neophodne artikle, koje će UŠĆE u saradnji sa organizacijom Crveni krst dopremiti žrtvama vremenskih nepogoda. Sve informacije u vezi sa akcijom prikupljanja pomoći građani mogu da dobiju na infopultu u glavnom holu UŠĆE šoping centra. Takođe, neohodne artikle građani će moći da ostavljaju i u Immo Outlet Centru, na Novom Beogradu (Gandijeva 21, blok 64).

Zaposleni u kompaniji „Confluence Property Management“, koja upravlja UŠĆE šoping centrom i Immo Outlet Centrom, pripremili su i poslali prvi deo pomoći u vidu hrane,odeće i baterijskih lampi, a pozivaju građane da se odazovu akciji kako bi nastaviliu pomaganju ugroženim domaćinstvima.

IDEA dopremila vodu

Kompanija IDEA, koja ima nekoliko marketa u opštinama, Pomoravskog okruga, dopremila je pomoć poplavljenima u Jagodini, Svilajncu i Paraćinu, izjavio je danas Tanjugu, predsednik Okružnog štaba za vanredne sitauacije i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.

Svakoj opstini dopremljeno je po 4.000 flasa vode od 1,5 litara i 1.300 flaša po pola litre, po 56 gajbi jabuka i po 20 kutija pomorandže, dodao je Milosavljević.

Stigla je pomoć i od opštine Pirota i Republičkog odbora Crvenog krsta Srbije. U paketima pomoci Crvenog krsta je po 1.600 konzervi mesnih narezaka, pašteta, ribljih konzervi, gotvih jela, kanisteri za vodu, izjavila je Tanjugu, sekretar Gradske organizacije Crvenog krsta Tanja Ristić.

Državna lutrija uplatila 1,5 miliona dinara

Državna lutrija Srbije uplatila je novčanu pomoć u iznosu od 1,5 miliona dinara na namenski račun Vlade Republike Srbije za pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama, uz apel svim firmama i pojedincima da pruže pomoć ugroženim građanima u skladu sa svojim mogućnostima.

Dreger uplatio 1.000.000 dinara

Dreger tehnika, ćerka firma u Srbiji kompanije Dreger iz Nemačke uplatila je 1.000.000 dinara za pomoć ugroženima. iz kompanije su najavili i donaciju preko Fonda B92.

Univerexport pomaže najugroženijima u poplavama

Grupa Univerexport poslala je šleper pomoći za stanovništvo najugroženije poplavama u Srbiji.

Tokom današnjeg dana još jedno vozilo pomoć biće poslato u krizna područja. Ovo je samo prvi deo pomoći koji će Grupa Univerexport nastaviti da šalje, u stalnom kontaktu sa Kriznim štabom, kako bi pomoć stizala do najugroženijih područja u datom trenutku.

Revizorsko – konsultantska kompanija Dilojt (Deloitte) uplatila je milion dinara na namenski račun Vlade Srbije za pomoć područjima zahvaćenim poplavama u Srbiji.

Hleb, lekovi, voda, pelene, novac…

Kompanija „Don Don“ od petka donira hleb svim ugroženim područjima, a do sada je dostavljeno više hiljada vekni.

Kompanija „Merkator“ uputila je humanitarnu pomoć u vrednosti od 2,3 miliona dinara u vodi, konzerviranoj hrani, pelenama i odeći, grupa „Univereksport“ uputila je u krizna područja dva šlepera pomoći s najneophodnijim namirnicama, dok je kompanija „Delez Srbija“ pripremila oko osam tona hrane i vode za najugroženije.

Mesna industrija „Neoplanta“ donirala je ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima 10 tona konzerviranih proizvoda, dok je kompanija „Nelt ko“, u saradnji sa svojim principalom, kompanijom Proktor end Gembl“, prikupila sredstva za higijenu i 10.000 pelena.

Na namenski račun Vlade Srbije za pomoć ugroženima u poplavama novac su uplatile i revizorsko-konsultantska kompanija „Dilojt“ (milion dinara), Sindikat pravosuđa (300.000 dinara).

Humanitarna fondacija „Unitas fond“ prikupila je oko 7,2 miliona dinara pomoći za krizna područja.

„Energoprojekat“ je u svom objektu na Batajničkom drumu zbrinuo više od 260 stanovnika evakuisanih iz ugroženih područja.

Farmaceutska kompanija Actavis u čijem sastavu je i fabrika lekova “Zdravlje” uputila je hitnu pošiljku pomoći u vidu najvažnijih i najtraženijih lekova za decu i odrasle namenjenih stanovništvu nastradalom tokom poplava. Lekovi iz ove donacije upućeni su u Klinički centar Srbije odakle će u koordinaciji sa RFZO i Ministarstvom zdravlja biti distribuirani prema potrebama pacijenata

Prva banka CG uplatila novac

Prva banka Crne Gore saopštila je da je uplatila po 10 hiljada evra, kao pomoć poplavljenom stanovništvu u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Uprava Prve banke, čiji je većinski suvlasnik Aco Đukanović, apelovala je na svoje klijente da i sami pomognu ugroženim ljudima. Pored Telekoma Crne Gore, posebne donatorske linije za pomoć poplavljenima u Srbiji i BiH otvorile su i druge kompanije mobilne
telefonije u Crnoj Gori.

Građani Crne Gore sa velikom pažnjom prate informacije o posledicama poplava u susednim zemljama.

Donacije šalju Atlas grupa i Knežević

Atlas grupa uputiće 100 hiljada litara flaširane vode Akvamonta ugroženim područjima u Srbiji, dok će predsednik Grupe, Duško Knežević, uplatiti ličnu donaciju od 50 hiljada evra.

U fabrici vode Lipovo u Kolašinu biće, kako je saopšteno iz kompanije, organizovana vanredna proizvodnja, kako bi, u koordinaciji sa ambasadom Srbije u Crnoj Gori i državnim organima Srbije, pomoć što pre bila preuzeta i upućena u ugrožena područja, prenela je RTCG.

„Predsdednik Atlas grupe Duško Knežević će uplatiti ličnu donaciju od 50 hiljada evra za pomoć ugroženima. Atlas grupa će pratiti dalji razvoj situacije i izražava punu spremnost da da svoj doprinos u prevazilaženju ove teške situacije“, navodi se u saopštenju.

Iz Makedonije dva šlepera vode

Fabrika za proizvodnu mineralne vode „Kožuvčanka“ iz Kavadaraca doniraće Srbiji 50 hiljada litara negazirane izvorske vode za piće za poplavljena područja.

„Srpska zajednica u Republici Makedoniji prikuplja pomoć, a mi ćemo uputiti dva šlepera vode za Srbiju“, izjavio je vlasnik te fabrike Mitko Jančev, prenosi Tanjug.

Donacija je, kako se navodi, vredna oko osam hiljada evra.

(B92)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *