СТИЖЕ ШЕФ РУСИЈЕ: 5 Путинових мегапројеката за Србију

STIŽE ŠEF RUSIJE: 5 Putinovih megaprojekata za Srbiju

5 septembra 2018

Najmanje četiri velika projekta biće dogovorena na jesen, kada u Srbiju dolazi predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin. Prema rečima ambasadora Aleksandra Čepurina, Putin će u oktobru ili u novembru tokom boravka u Beogradu sa srpskim državnim vrhom razgovarati o gigantskom projektu koji uključuje Srbiju.– Rusija će u oktobru usvojiti program za razvoj privrede u narednih šest godina, što će biti gigantski korak unapred, u kojem će učestvovati i Srbija. Predviđena je izgradnja pametnih gradova, projekti u ekologiji, oblasti nuklearne energije u mirnodropske svrhe, informatici, železnicama – rekao je Čepurin tokom obilaska gradilišta na severnom portalu tunela u Čortanovcima (pogledaj).

OTVORENE OPCIJE

S druge strane, izvori Srpskog telegrafa upućeni u saradnju Beograda i Moskve tvrde da gigantski korak treba shvatiti kao najavu intenzivnije saradnje u oblasti odbrambene industrije i energetike u koje, između ostalog, spada i povezivanje Srbije sa „Turskim tokom“.

– Putin će predložiti povezivanje namenske industrije, kao i kasnije zajednički nastup na trećim tržištima. To bi bila šansa da se preko vojne industrije modernizuje čitava srpska privreda, što je velika šansa za Srbiju. Druga ne manja važna stvar je energetika, jer Putin u Srbiji vidi energetski centar ruskih interesa na Balkanu, pa je očekivano da budemo povezani sa „Turskim tokom“ – priča sagovornik.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručuje za Srpski telegraf da je odlična stvar za nas najavljeno jačanje saradnje sa Rusijom.

– Najava da će Srbija intenzivnije sarađivati sa Rusijom, kao i činjenica da možemo da očekujemo još značajnije investicije iz te zemlje je odlična stvar – ocenio je Dačić.

ISKORISTITI ŠANSU

Politički analitičar Dragomir Anđelković poručuje da je važno da i sami izađemo s našim programima.

– Primera radi, ako su rešili da rade nešto u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, treba videti gde mi možemo da se uključimo, jer je to veliko tržište. Takođe, kada razvijaju železnice i nove saobraćajne projekte, treba videti na koji način bi to moglo da bude povezano s nama i šta bi kod nas moglo da se radi i proizvodi. Dobro je da Rusija misli na nas, a na nama je da vidimo gde sve možemo da se uključimo – ističe Anđelković.

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan ističe da su veze sa Moskvom po pitanju vojne saradnje i diplomatije nemerljive.

– Treba samo spomenuti šta sve rade za nas u UN. Tako da ove druge vrste saradnje ne prate u dovoljnoj meri saradnju na vojnom i diplomatskom planu. Zato tu saradnju treba podstaći i sa naše strane i iskoristiti rusku inicijativu – napominje Karan.

TOP 5 PROJEKATA

Pametni gradovi

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da Rusi u izgradnji pametnih gradova imaju zaista dobra dostignuća, te da njihova znanja mogu i te kako da nam budu od koristi.

– Pogotovo ako Rusi i finansijski podrže te projekte u Srbiji, što je vrlo verovatno, to će biti odlična stvar za nas i imalo bi nesumnjivo pozitivne efekte. Razvijanje te oblasti je svakako izuzetno korisno – kaže Kovačević.

Ulaganje u železnicu

Rusi su već značajno uložili u srpsku železničku infrastrukturu, a nova ulaganja su i te kako dobrodošla, ističe ekonomista Mlađen Kovačević.

– Železnica nam je jako zaostala i ulaganja u nju su sjajna vest. Mislim, pritom, da Rusi, kada daju neki kredit, manje nameću obavezu da se angažuju njihove firme, za razliku od nekih drugih – ističe Kovačević.

Projekti iz ekologije

Ljuban Karan navodi da su Rusi mogu da nam pomognu kada su u pitanju ekološki projekti, s obzirom na to da imaju izuzetne rezultate u toj oblasti.

– Oni imaju netaknutu prirodu i barem 90 odsto njihove oblasti nema nikakvih problema sa ekologijom. Sigurno je da možemo samo da napredujemo ukoliko budemo sa njima sarađivali po tom pitanju – ističe Karan.

Napredak u informatici

Postoji dubok razlog da sarađujemo sa Rusijom u oblasti informatike, jer oni odavno ne kaskaju za zapadom po tom pitanju, smatra Ljuban Karan.

– Ta oblast je kod njih prilično razvijena, a iako ni mi nismo mnogo zaostali u odnosu na svet, činjenica je da nam je napredak potreban. Verujem da bi saradnja sa Rusijom po tom pitanju svakako dala dobre rezultate – kaže Karan.

Atomska energija

I te kako postoji dobar razlog za saradnju sa Rusijom u ovoj oblasti, kaže Ljuban Karan.

– Mi smo u toj oblasti poprilično zaostali jer naš nekada napredni Institut Vinča već dugo ne funkcioniše kako treba. U toj oblasti zato možemo dobro da profitiramo i po pitanju energetike i snabdevanja i proizvodnje struje – istakao je Karan.

(Republika)

KOMENTARI11 komentara

 1. Sorbona says:

  Bice nekih sredstava i za "Deda Micka", naravno ako revidira stav...

  • Deda Micko says:

   Hvala na ponudi, sredstva ostavljam vama sa najboljim zeljama da zivite u okupiranoj Srbiji, kao i do sada. Ne vidim kako ce nekoliko privrednih projekata sa Rusima promeniti tu situaciju. Nekada sam mislio da bi bilo dobro da se Rusi vojno angauju na nasem prostoru, ali kada sam video kako se kukavicki ponasaju u Siriji, prozla me je i ta iluzija. Jedini ozbiljan partner danas u svakom pogledu je Kina. Zapad je zao, a Rusija licemerna i potcinjena jevrejskim interesima.

   • Sorbona says:

    Čim rasteramo tvoje natovce Srbija će biti slobodna! Što pre počnemo sa deratizacijom pre će nas ogrejati sunce!

    • Deda Micko says:

     Koje moje Natovce, pa ja sam protiv njih pisao kad god sam mogao. Zivot ima vise boja, a ne samo crnu i belu, ali za to je potrebna inteligencija. Ako mislis da su samo NATO i Rusija u ugri, onda si jos u osnovnoj skoli, decko.

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  To je to, došli smo do zadnje faze, igranja više nema-Evroazijska Unija i ODKB ili nacistički NATO i EU.

  • Nebeska Srbija says:

   Ovi su vec izabrali nato nazalost.Sve ce oni ovo da odbiju.

 3. Miraš says:

  Da, av će odbiti kao i mnogo puta dosad sve ponude Moskve. Kako ih već nije sramota i Vučića i Dačića da ponavljaju od susreta do susreta od prilike do prilike jedno te isto kao maloumnici: Srbija neće izreći sankcije Rusiji. Srbija formalno neće izreći sankcije Rusiji, ali u praksi za vreme vladara Vučića Srbijica je dosta smanjila privrednu saradnju sa RF te obim saradnje je sada manji nego za vreme vladara Tadića. Kuvanje žabe Srbije je u toku te i u privrednoj praksi mic po mic odvikavaju nas od Rusije, a navikavaju nas što više na EU. Tako nas spremaju da bi u toku postupka EU integracija i mi Srbija što lakše izrekli sankcije Rusiji. Najveća zavrzlama biće oko priznanja Kosova od strane Srbije kroz Sporazum o normalizaciji odnosa. Kada i to Vučić i Dačić sprovedu onda Srbija sa novim definisanim granicama koje kontroliše spremna je da postane NATO članica. Tada će smisliti razloge zašto da udjemo u NATO, a u EU nikad nećemo stići. Zatim u Vučićevoj Srbijici kroz medije se već vodi antiruska kampanja, ne onakva kao na Zapadu ali svaki 3-4 ili 5 članak je antiruski. Najčešće muljaju šta vlasti lično odgovara "Braća Rusi rekli ovo ..., braća Rusi rekli ono ...", a da o tome u Rusiji uopšte nema govora. Takodje su tendenciozno i kvarno tvrdili kako je Rusija saglasna da se prizna nezavisno Kosovo jer kao Rusi bi trgovali da zauzvrat zapad priznaće da Krim pripada Rusiji. Ta tvrdnja je toliko glupa da ne može da prodje ni kod male dece, samo kod maloumnika i pokvarenjaka tako nešto prolazi. Zapad neće priznati da je Krim ruski zato što povratak Krima kući - majčici Rusiji za Ameriku i NATO je veliki strateški gubitak. Toliko je velik da im ni priznanje ne jednog nego 55 Kosova ne može biti uteha.

 4. Miraš says:

  Vučić je dosad odbio skoro sve ponude Moskve izuzev one o nabavci tačnije ruskom poklonu aviona koji sa manjim ulaganjima mogu da lete još nekoliko godina. Takav poklon ni takav veliki eufil nije mogao da odbije. Za nove avione morao bi da potroši puno više novaca te samoyato naravno da mu je poklon odgovarao kao rešenje. Ovakvo stanje da je ostavio mi bi morali drugima da plaćamo uslugu za kontrolu našeg neba. Sem vlasti verovatno i novokomponovana klasa domaćih bogatuna nakon tranzicije veoma je odana Zapadu jer oni su im omogućili da postanu to što su sada. Mislim na Miodraga Kostića, Miroslava Miškovića, Petra Matijevića, Miliju Babovića i mnoge druge. Svi zajedno političari i tajkuni zbog njihovog prokletstva za ovozemaljskim blagima rasprodaće i državu i narod skroz naskroz.

  • Deda Micko says:

   A sto Rusi slusaju Vucica a ne slusaju patriotske i proruske Srbe? Da li ste se ikada zapitali? Odgovor je jednostavan: ako bi se zaobisao Vucko, Rusija ne bi imala izgovor za izbegavanje intervencije u Srbiji, a to NJIH NE INTERESUJE. Interesne zone Rusije su daleko od Balkana, samo cobani poput Mirasa to ne razumeju, oni misle da Rusija postoji zato da Srbe oslobodi od Siptara. Pod prividom rusofilstva, oni zapravo degradiraju Rusiju jer ne postuju njene interese mimo Srbije.

   • Miraš says:

    Rusija ne može da ignoriše izabranu vlast! Deda Micko, to je ono što ne shvataš. Vučić je izabran od strane glasača u Srbiji, ranije kao premijer, a sada kao predsednik. Zatim Rusija ne koristi meku silu, koristi je ali minimalno i sigurno ne u onoj meri kao SAD i Zapad sa ciljem da utiče na rezultate izbora u drugim zemljama. Vučko glumi lažnog rusofila te često putuje u Moskvu naročito pred izbore da bi dobio što više glasova. Njegovi glasači su toliko raznovrsni te kad bi se sreli na nekom banketu potukli bi se izmedju sebe. Skupio ih je ko najvrsnija crna kuma kad paje po selu. Ukucajte Zoran Čvorović "U susret novoj 1948" sve je objašnjeno.

   • Miraš says:

    Nisi u pravu kada tvrdiš da Rusiju ne interesuje Srbija. Baš na Vidovdan prošle godine boravio je Aleksandar Dugin u Srbiji, pronadji te tekstove šta nam je tada poručio pa porazmisli. Vučić neće da da ni specijalni status Rusko-srpskom humanitarnom centru, a onda jasno je da nije ni za rusko vojno prisutvo u Srbiji. "Intervencija Rusije u Srbiji" koju pominjete, a verovatno mislite na KIM baš i nije izvodljiva jer okupator NATO (SAD, V.B.,Francuska, Nemačka i Italija) presvukli su se u ulogu mirovnjaka na KIM i to je zvanično odobreno na SB UN. Srbija treba da kupuje vreme, a ne da predaje KIM, ali Vučko baš žuri da preda KIM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *