СТИЖУ МИГОВИ ИЗ РУСИЈЕ! Али нико не зна кад!

STIŽU MIGOVI IZ RUSIJE! Ali niko ne zna kad!

4 jula 2017

Šef države Aleksandar Vučić i bivši ministar odbrane za poslednjih šest meseci nekoliko puta najavljivali da je samo pitanje dana kad će letelice stići u Srbiju.

Borbene letelice „mig 29“ čiju je isporuku iz Rusije ugovorio tadašnji premijer Aleksandar Vučić još u decembru prošle godine, ni nakon brojnih i pompeznih najava, nisu sletele na aerodrom u Batajnici.

Predsednik Aleksandar Vučić, kao i Zoran Đorđević, doskorašnji ministar odbrane, u više navrata su izjavljivali da je isporuka šest ruskih aviona pitanje dana i nedelja, ali termini su probijeni, a tačan datum dolaska i dalje se ne zna.

Saradnja

Javnost je za poklon od Rusije u vidu šest borbenih aviona tipa „mig 29“, čiji remont ćemo morati da platimo 185 miliona dolara, čula u avgustu 2016, kad su mediji objavili nezvaničnu informaciju da je srpska vojna delegacija boravila u Rusiji, gde su joj i pokazani avioni koji bi trebalo da se nađu u jedinicama srpskog ratnog vazduhoplovstva.

– Zatim je Aleksandar Vučić 21. decembra 2016. otputovao u Moskvu i sastao se sa Sergejom Šojguom, ministrom odbrane Rusije, i najavio da će „migovi“ u Srbiju stići najkasnije za tri meseca, što je značilo u martu 2017. godine – kaže naš izvor upućen u slučaj i dodaje da su i iz Ministarstva odbrane svojevremeno najavljivali da će se ruska donacija naći u Vazduhoplovnom zavodu najkasnije u aprilu.

Od te Vučićeve posete i najave prošlo je skoro šest meseci, a obećani avioni nisu stigli. U međuvremenu, Vučić je dolazak ruskih letelica najavio još nekoliko puta, pa je tako krajem marta, nakon sastanka s Vladimirom Putinom, predsednikom Ruske Federacije, rekao „da je pitanje nedelja kad će avioni stići“.

Bez odgovora

– Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz zahvaljujući kom bi avioni mogli brzo biti prebačeni, a procedura neće trajati nekoliko meseci, već nekoliko nedelja – uveravao je tadašnji premijer javnost.

Prođoše i tih „nekoliko nedelja“, a aviona nema. Ipak, najveće razočaranje usledilo je za Vidovdan. Naime, mediji su najavljivali da će čuveni ruski „migovi“ baš tada sleteti u Beograd i da će biti predstavljeni na osmom međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „Partner 2017“, ali ni to se nije desilo.

– Morate da pitate neke druge ljude, a pošto sam ja dobro informisan, kako saznajem, stići će uskoro – odgovorio je Vučić na pitanje kada će stići dugo najavljivani „migovi“, dok je Zoran Đorđević tada rekao da će ruske borbene letelice doći „veoma, veoma brzo“ i na taj način izbegao direktan i jasan odgovor koji građani čekaju već skoro godinu dana.

Sreto Malinović
NEŠTO KOČI, A NE GOVORE

Vojni general u penziji Sreto Malinović, nekadašnji zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kaže za Kurir da je, posle svega što se govorilo u javnosti o ruskim „migovima“, sada potpuno nejasno o čemu se tu zapravo radi.

– Što više čitam, sve manje znam. Očigledno je da tu postoji više problema, ali mene najviše brine u kakvom su zapravo stanju letelice i šta se to na njima tamo radi sve vreme pa se ne mogu staviti u vojnu upotrebu i pre modernizacije. Oni su najavljeni kao da su u odličnom i letnom stanju i pripremljeni za upotrebu, a još nisu isporučeni – kaže Malinović.

NAJAVE ZA RUSKE „MIGOVE“

– 19. decembar 2016 – Vučić: Avioni bi već u naredna tri meseca mogli da stignu u Srbiju, plaćamo ih svojim novcem

– 27 mart 2017 – Vučić: Pitanje je nedelje kad će „migovi“ stići u Srbiju. Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz kojim bi avioni mogli brzo biti prebačeni u Srbiju, a procedura neće trajati nekoliko meseci, već nedelja

– 4. jun 2017 – Zoran Đorđević: Prolazno vreme dolaska „migova“ je – baš na vreme. Niste čuli nikada da je bilo ko od nas rekao da će to biti u martu ili u aprilu, ili da smo licitirali bilo kojim datumom. Ja sam rekao da onog trenutka kad je postignut dogovor, da je nama u interesu da oni dođu što pre

– 25. jun 2017 – Dmitrij Rogozin: Predsednik Vučić će vam reći kada ćete dobiti „migove“. Ja bih vam rekao, ali dogovorili smo se da vam on kaže.

– 27. jun 2017 – Đorđević: „Migovi“ iz Rusije dolaze veoma, veoma brzo.

– 27. jun 2017 – Vučić: Stići će uskoro i biće transportovani. Sve će proći bez problema.

KOMENTARI8 komentara

 1. kuka says:

  Rogozin je jasno i glasno rekao da su avioni spremni i da se samo čeka na potvrdu o krajnjem korisniku koju Srbija treba da pošalje. Srbija to ne šalje jer njena vlast ima nekih planova sa tim avionima. Pitajte našu vlast kakve to ona planove ima sa poklonom ruskog naroda srpskom.

 2. Nikola says:

  Stižu juče!

 3. goran says:

  Spremi se srpski narode, jesces Migove za dorucak, rucak i veceru. Tek ako stignu, gotovi smo. Sledecih sto godina slusacemo samo o Migovima.

 4. robokap says:

  A KO JOŠ VERUJE ALEKSANDRU PRVOM NEPOGREŠIVOM .

 5. ljubisav says:

  Migoci nece stici nikad,a mozda ni tad!!!

 6. Ivan Grozni says:

  Stizu dolari. Stizu dolari. Ovo je bas kao u emisiji stizu dolari. Samo ovde nije sala. Od migova zavisi bezbednost jedne zemlje.

 7. miroslav says:

  Oboje su jedni veliki lazovi i prevaranti i jos zapadne sluge. Ovaj pink Mitrovic dosadi i bogu i ljudima svojim lazima u korist nato sluge.

 8. goran says:

  Avioni spremni da polete, al im Vucko ne daje da slete. Ha ha ha...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *