СТЈЕПАН МЕСИЋ ШОКИРАО РЕГИОН: „Срби су највеће жртве последњег рата“

STJEPAN MESIĆ ŠOKIRAO REGION: „Srbi su najveće žrtve poslednjeg rata“

18 septembra 2020

Srbi su najveća žrtva poslednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj, radili svoj posao ili je branili, ocenio je poslednji predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić.

Mesić je, u intervjuu za frankfurtske „Vesti“, izjavio da je stvorena atmosfera da su najveći neprijatelji Hrvatske svi Srbi, ali da se takva atmosfera pomalo menja nabolje.„Nadam se i da će ovaj korak koji je napravio Boris Milošević pomoći Hrvatima da shvate da niti su Srbi problem, niti opasnost za Hrvatsku. Ali, da bi se u tome uspelo, Hrvatska mora da se dodatno otvori i to pre svega prema Srbiji. Ona to treba da uradi bez zadnjih namera, bez kalkulacija“, poručuje Mesić.

Ne mogu se menjati komšije

Bivši predsednik Hrvatske smatra da je potrebno shvatiti da se ne mogu menjati komšije, ali da se mogu sarađivati kao razumni ljudi i shvatiti da, ako su se Francuzi i Nemci posle tri velika rata dogovorili da stvaraju novu Evropu koja će otvarati granice i štiti nacionalne manjine, onda to valjda mogu da učine i Hrvati i Srbi.

„Danas je Francuzu potpuno nevažno s koje strane granice živi, kao i Nemcu. Isto tako to treba da postane nevažno i jednom Srbinu, Hrvatu, Albancu ili Bošnjaku“, navodi Mesić, koji smatra da su Srbi najveća žrtva poslednjeg rata, pa čak i oni koji su bili lojalni Hrvatskoj.

Dodaje i da koncept ujedinjene Evrope isključuje bilo kakvu mogućnost da dođe do novog rata na ovom kontinentu.

„A rat ćemo isključiti kao opciju tako što će se omogućiti svakom narodu da se razvija u svom ukupnom kulturnom korpusu bez obzira na granice“, objasnio je Mesić.

Mržnja se održava na veštački način

Za odlazak Borisa Miloševića na proslavu „Oluje“ u Knin, kaže da je pozitivan korak, ali da svi dalji koraci u obnavljanju i popravljanju odnosa dva naroda zavise od političke volje političkih elita kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

„Što budu bili bolji odnosi između Srbije i Hrvatske, to će biti i više razumevanja i za srpske žrtve u Hrvatskoj. Zato treba pozdraviti svaki pokušaj koji ide u tom pravcu“, ukazao je Mesić.

Na konstataciju da se događaju incidenti u kojima su napadani Srbi u Hrvatskoj, a da iza incidenata stoje mladi, koji nisu ni rođeni u vreme rata, Mesić je naglasio da je to dokaz da nema dovoljno političke volje, ali i dokaz da školstvo nije na visini zadatka.„Umesto da pomaže da nove generacije evropski razmišljaju, školstvo se uklapa u te nacionalne torove koji svima donose samo štetu“, rekao je Mesić i ocenio da se na veštački način održava mržnja.

Smatra da Srbija i Hrvatska imaju kompatibilnu privredu i da zajedno mogu da naprave mnogo toga ako dobro sarađuju i dodaje da je „mali šengen“ dobra ideja, ali da konačno rešenje mora biti ulazak u EU svih onih država koje to žele, a još nisu njene članice, preneo je Tanjug.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. Farting maniac says:

  To je suncokret, ko veruje ijednoj reci ove KROmanjonske ljige i lazova nije informisan sta je govorio, u kom kontekstu i kome je rekao sta. Takbima ostaje cinjenica da je UPRAVO ON kao predsednuk titoslavije iliti ustasoslavije pokrrnuo rat i raspad drzave cime se i sam hvalio. Kao sto se hvalio da su Srbi najlosije prosli ALI u smislu da im se nije isplatilo boriti protiv zapadno-vatikanskih fasiata i nacista 90-ih, ciji je Mesic bio placenik, dakle kad tokaze to je uvreda a ne pokajanje.

  • Jovan says:

   Mesic je najljigavije, najpodmuklije, najpokvarenije stvorenje ex-yu!

 2. šiško says:

  Neka vas tmo! Sok god ne vratite prognanim Srbima njihova prava i otetu imovinu ne približavajte se. To zaigravanje Srba polupriznanjima, poluponudama, polurazumevanjem ostavite za sebe. Nije više na ceni. To što ste nam geografski blizu ne znači ništa. I dalje ste za nas najgori, najsmrdljiviji, najpoganiji narod na planeti. Fuj, jure francetiću!!! Koliko si dece pobio na Kozari? I još uvek ti nije bilo dosta, morao si da zajedno sa tudjmanom započneš još jedan rat, još jednu klanicu. Fuj i fuj!

 3. milos says:

  niste razumeli, on sad seiri, kako oni vodili ispravnu politiku, osim tu i tamo tudjmana, sto ne moze da se pravda.. samo kako pravda da jugoslavije vise nema - smesno, svuda bi bio procesuiran. a da nisu imali podrsku nemacke nikada se ne bi usudili da razbiju jugoslaviju i to je fakat..oni su bili samo orudje u rukama nemacke..

 4. garo says:

  Vjerovao bi ovom U degeneriku ako vrati Srbe na njihova visevjekovna ognjista i prizna ih kao konstruktivni narod U kroatie!

 5. Drago says:

  Pa ti si međedu bio glavni protogonist sataniziranju srpskog naroda u Jugoslaviji koiju si srušio sa stranim zemljama. Bilo bi ti pametnije da iz svojih poganih usta ne spominješ srpski narod jer to ne zaslužuješ.Ti si zlo od čovjeka.

 6. Gagi says:

  Lukavi i pogani latini, uvek rade istu stvar. Prvo nas masakriraju i zauzmu teritoriju a zatim nas anesteziraju dobrim hriscanskim i ljudskim namerama, da bi nas uspavali za sledecu fazu pokolja i sirenja teritorija. Vratite nam ljudozderi poklanu Srpsku decu iz II rata i njihove neduzne oci koje ste sa zadovoljstvom kopali i vadili. Ovaj gore zlotvor je bio visoki predstavnik nove ideologije zaglupljivanja i anesteziranja poklanog Srpskog naroda koji je direktno doveo do novog pogroma i pokolja. Nazalost, ovde medju nama ima puno zabludelih i korumpiranih koji ce nas ubedjivati da djavo nema rogove.

 7. Pendrek says:

  ...mora on nesta da laje, ipak prima veliku penziju iz Srbije!

 8. Velika Metla says:

  Mišljenja ovoga ciganina se menjaju zavisno od tokova novca. Tako da njega niko iole normalan ne shvata ozbiljno. Cigani nisu imali nikada državu,pa shodno tome i ne mogu imati mišljenje o državama,ili narodima uopšte,koje bi neko iole ozbiljan to prihvatio.

 9. Za Srbiju says:

  Najbolje da mi sve zaboravimo, da biste vi mogli da nam uvaljujete svoje loše ptroizvode, koje Evropa neće. Marš bre, bitango ustaška! Da je pameti u Srbiji, zatvorili bismo granice prema hrvackoj, zauvek.

 10. M says:

  Vaš Vučić je napravio salto mortale jer je shvatio da nema budućnosti Hrvata,Srba i ostalih domicilnih naroda na Balkanu,ako ne budu imali dobre međusobne odnose i međusobno se podržavali!Ako je mogao on,radikalni četnik,to shvatiti,onda može i većina drugih!Na obje strane,točnije na Balkanu!Inače odosmo svi u p.m.,kad padne jedan pasti će i drugi i ostali,pred najezdom migranata s jedne strane,i Velesila raznih s druge strane!Dakle,treba jesti više voća i povrća,vitamina,čak ih i dodatno uzimati!

 11. petrovgrad says:

  Shatili Hrvati da teritorija bez naroda postaju pustare. Veliki de teritorije Hrvatske postaju pustare ili divljina. Šta im vrede ne naseljena sela, pa i čitave oblasti. Kome ide to u korist. Naravno nikome. Sloba je bio dalekovid. Prihvatio milion stanivnika, popravio demokgrafsku sliku. Mnoga sela u Srbiji, mnoga naselja su nikla. Škole su spašene da ne budu ugašene. Zato sada Mesić tako priča, treba mu ljudski potencijal ili altarnativa da nasele Marokance, Somalijce, i sl. Nemačka je pokupila ono što vredi a Hrvatskoj ono što je ostalo.Evo još malo pa će Hrvati da nam oproste što su nas tukli. Mesiću kasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *