STJEPAN MESIĆ: Vreme je za reviziju Dejtona

STJEPAN MESIĆ: Vreme je za reviziju Dejtona

8 marta 2014

stjepan-mesic 342jBivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić je izjavio da je vreme za novu međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o unutrašnjem preuređenju BiH.

Njegov predlog je, kako je rekao prilikom posete Mostaru, da se BiH preoblikuje u građansku državu sastavljenu od više multinacionalnih kantona.

Na predavanju „Koliko Hrvatska kao članica EU i garant Dejtonskog sporazuma može pomoći u opstanku celovite BiH“, Mesić je naglasio da je opstanak BiH kao celovite države ključan ne samo sa stanovišta bezbednosti Hrvatske i ne samo zbog toga da se obezbedi primeren status građanima BiH hrvatske nacionalnosti, već i zbog dugoročne stabilnosti regiona, jugoistočne Evrope, pa čak i cele Evrope.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, Mesić je podsetio da je taj mirovni sporazum zaustavio brutalni rat na prostoru BiH, ali naglasio da se vremenom pokazalo da je to jedina njegova vrednost, kao i da unutrašnje uređenje uspostavljeno 1995. onemogućava normalno funkcionisanje BiH kao države.

Dodao je da treba imati na umu i to da je sporazum, manje ili više, legitimisao rezultate rata, prenose mediji u regionu.

„Hrvatska u sadašnjim okolnostima mora delovati i mora izaći s inicijativom da se menja Dejtonski sporazum, odnosno Ustav BiH. Promišljenom akcijom unutar Evropske unije uveren sam da bi se moglo pronaći dovoljno saveznika koji bi blagonaklono gledali na tu inicijativu“, kazao je Mesić i dodao da građani BiH ne smeju da se pomire s trenutnom situacijom.

Iznoseći scenario mogućeg rešenja za BiH, bivši hrvatski predsednik je istakao da bi se na međunarodnoj konferenciji, tzv. Dejtonu 2, uspostavila BiH kao građanska država sastavljena od većeg broja višenacionalnih kantona, sa centralnom vlasti u kojoj bi ravnopravno bila zastupljena tri konstitutivna naroda i ostali građani.

Međunarodna konferencija bi se odvijala pod ingerencijom Ujedinjenih nacija, a na njoj bi učestvovale zemlje potpisnice originalnog Dejtona, BiH bi zastupali članovi Predsedništva BiH, a ne predstavnici entiteta ili predstavnici konstitutivnih naroda.

Nakon nove međunarodne konferencije i jednogodišnjeg prelaznog razdoblja, rekao je Mesić, organizovao bi se referendum na kojem bi se građani BiH izjasnili o novom Ustavu, a tokom procesa paralelno bi se vodili pristupni pregovori s Evropskom unijom.

Inače, uoči jučerašnje Mesićeve posete Mostaru, predsednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Denis Lasić i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić poručili su mu da nije poželjan gost u tom gradu, smatrajući da njegov nastup o ulozi Hrvatske prema BiH ne bi pridoneo stabilizaciji političke i bezbednosne situacije u Mostaru i županiji.

Uoči Mesićevog dolaska oglasila se i Kordinacija udruženja branitelja Hrvatskog veća obrane BiH, koja je ocenila da je u vreme dok je bio hrvatski predsednik Hrvati u BiH gurnuti potpuno na margine političkih zbivanja.

KOMENTARI2 komentara

  1. velimir says:

    STIPICE VREME JE ZA PROMENU ODLUKA AVNOJA I BADINTEROVE KOMISIJE. KAKO TO DA SVE ŠTO VAMA ODGOVARA NIJE PODLOŽNO REVIZIJI A ONO ŠTO NEKOM DRUGOM ODGOVARA TO MORA NA REVIZJU. TI SI ISTO ZAVRŠIO AMERIČKO-NACISTIČKU ŠKOLU POLITIKE SA GLAVNIM MOTOM ŠKOLE " JA SAM U PRAVU I ONDA KAD NISAM I UVEK SE MOGU POZIVATI NA MEĐUNARODNO PRAVO "

  2. Jovan >Babic says:

    Vreme je da ovaj bradati siledzija umukne!!!!! Vreme je da ga >VATIKAN za života beatifikuje, a potom posmrtno imenuje za svetog stipu. Eto, šta bi bilo najbolje, ali da će GOSPOD BOG, pa se neće pitati VATIKAN!!!!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *