Сто остварења на Белдоксу

Sto ostvarenja na Beldoksu

8 maja 2018

OSTVARENJIMA „Poslednja avantura Kaktus Bate“ Đorđa Markovića i „Slatko od Ništa“ Borisa Mitića, u Sava centru večeras počinje 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks.

Na svečanoj ceremoniji publici će se obratiti slavni Ejbel Ferara, jedan od najavangardnijih reditelja današnjice, a u Beograd stiže sa novim provokativnim filmom „Trg Vitorio“. Do 14. maja biće prikazano 98 filmova u četrnaest selekcija. Beldoks će ove godine predstaviti oko sto gostiju, među kojima su i najznačajniji autori svetske dokumentaristike, Anjes Varda, Klod Lancman, Ulrih Zajdl, Žoao Pedro Rodrigez, Rut Bekerman.

U međunarodnom takmičarskom programu videćemo dvanaest ostvarenja najbolje svetske produkcije, a tu su još tri segmenta Beldoksa – Front Page, sa filmovima koji se bave aktuelnim političkim i socijalnim temama, Planet Earth i Fireworks, dok će u fokusu festivala biti kinematografije Litvanije, Letonije i Estonije. Program biografskih dokumentaraca prikazaće izuzetne priče „Valdhajmov valcer“ Rut Bekerman, Westwood: Punk, Icon, Activist Lorne Taker o modnoj kreatorki Vivijen Vestvud. Ove godine uvodi se i novi program radikalnih dokumentaraca i hibridnih žanrova pod nazivom „Meteori“.

Beldoks će upriličiti i dve retrospektive – austrijskog reditelja Ulriha Zajdla i slovenačkog autora Vlada Škafara, jednog od najznačajnijih dokumentarista sa ovog prostora, koji će biti i gost festivala.

SRPSKA SELEKCIJA

DOMAĆI takmičarski program prikazaće osam ostvarenja, u trku za nagrade, pored filmova „Slatko od Ništa“ i „Poslednja avantura Kaktus Bate“, ulaze „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića, „Putovanje kroz crnu rupu“ Aleksandra Nikolića, „Doći će žuti ljudi sa Istoka i piće vodu iz Morave“ Tanje Brzaković, a 11. Beldoks će biti zatvoren „Okupiranim bioskopom“ Senke Domanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *