Столеће сликарских изазова

Stoleće slikarskih izazova

2 januara 2018

U APRILU su, izložbom pastela, u Muzeju „Cepter“, obeležili 115 godina od rođenja Marka Čelebonovića (1902 – 1986), dok je kraj 2017. u ovoj instituciji u znaku veka njegovog brata, Alekse Čelebonovića(1917 – 1987). Postavka „Slikarski izazov“ posvećena je sećanju na ovog slikara, estetičara i istoričara umetnosti.

Mlađi sin poznatog beogradskog advokata Jakova Čelebonovića, rođen je u Lozani, gde je porodica izbegla tokom Prvog svetskog rata. Osnovnu, srednju školu i Pravni fakultet završio je u Beogradu (pravo je diplomirao i Marko, ali se braća Čelebonovići nikada nisu time bavili). U likovnu avanturu upustio se zajedno sa svojim drugom iz školske klupe Juricom Ribarem (1918-1943), u ateljeu slikara Jovana Bijelića. Desetoro đaka „Bijelićeve slikarske škole“ je kasnije formiralo grupu poznatu pod nazivom „Desetoro/Desetorica“. Uz Čelebonovića i Ribara, činili su je Danica Antić, Ljubica Sokić, Dušan Vlajić, Nikola Graovac, Borivoje Grujić, Milivoj Nikolajević, Stojan Trumić i Bogdan Šuput.

Pišući o njihovoj zajedničkoj izložbi u Beogradu, a potom u Zagrebu, uoči Drugog svetskog rata, Petar Lubarda je zabeležio: „Karakter ovoj grupi daju Ljubica Sokić, Jurica Ribar, Bogdan Šuput, Nikola Graovac i Aleksa Čelebonović.“ Posle rata, Čelebonović se značajnije posvetio likovnoj kritici, pisanju tekstova za dnevne, nedeljne novine i časopise. Autor je i niza knjiga iz oblasti teorije i istorije umetnosti, među kojima su monografija o Dušanu Vlajiću, „Za pristup umetnosti“, „Savremeno slikarstvo Jugoslavije“, „Stara Grčka“, a najviše uspeha imalo je njegovo delo „Ulepšani svet“, prevedeno i objavljeno i u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj, SAD, Holandiji i Rumuniji.

Bio je jedan od osnivača i prvi upravnik Jugoslovenskog trijenala likovne umetnosti, komesar na bijenalima u Veneciji i Sao Paulu, glavni urednik i direktor Izdavačkog zavoda „Jugoslavija“. Profesinalnu karijeru završio je kao profesor po pozivu na Fakultetu primenjenih umetnosti, a držao je i autorizovana predavanja iz predmeta Istorija moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu.

Izložba traje do 4. februara.

PESMICE ZA RAZGLEDNICE

MEĐU brojnim prijateljima Alekse Čelebonovića bio je i pesnik Ivan V. Lalić, sa kojim je radio u Izdavačkom zavodu „Jugoslavija“. Kad bi jedan od njih otišao na putovanje, prijateljski dogovor bio je da onom drugom, na razglednici pošalje pesmicu od tri-četiri stiha.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *