Столеће сликарских изазова

Столеће сликарских изазова

2 јануара 2018

У АПРИЛУ су, изложбом пастела, у Музеју „Цептер“, обележили 115 година од рођења Марка Челебоновића (1902 – 1986), док је крај 2017. у овој институцији у знаку века његовог брата, Алексе Челебоновића(1917 – 1987). Поставка „Сликарски изазов“ посвећена је сећању на овог сликара, естетичара и историчара уметности.

Млађи син познатог београдског адвоката Јакова Челебоновића, рођен је у Лозани, где је породица избегла током Првог светског рата. Основну, средњу школу и Правни факултет завршио је у Београду (право је дипломирао и Марко, али се браћа Челебоновићи никада нису тиме бавили). У ликовну авантуру упустио се заједно са својим другом из школске клупе Јурицом Рибарем (1918-1943), у атељеу сликара Јована Бијелића. Десеторо ђака „Бијелићеве сликарске школе“ је касније формирало групу познату под називом „Десеторо/Десеторица“. Уз Челебоновића и Рибара, чинили су је Даница Антић, Љубица Сокић, Душан Влајић, Никола Граовац, Боривоје Грујић, Миливој Николајевић, Стојан Трумић и Богдан Шупут.

Пишући о њиховој заједничкој изложби у Београду, а потом у Загребу, уочи Другог светског рата, Петар Лубарда је забележио: „Карактер овој групи дају Љубица Сокић, Јурица Рибар, Богдан Шупут, Никола Граовац и Алекса Челебоновић.“ После рата, Челебоновић се значајније посветио ликовној критици, писању текстова за дневне, недељне новине и часописе. Аутор је и низа књига из области теорије и историје уметности, међу којима су монографија о Душану Влајићу, „За приступ уметности“, „Савремено сликарство Југославије“, „Стара Грчка“, а највише успеха имало је његово дело „Улепшани свет“, преведено и објављено и у Аустрији, Немачкој, Француској, Енглеској, САД, Холандији и Румунији.

Био је један од оснивача и први управник Југословенског тријенала ликовне уметности, комесар на бијеналима у Венецији и Сао Паулу, главни уредник и директор Издавачког завода „Југославија“. Професиналну каријеру завршио је као професор по позиву на Факултету примењених уметности, а држао је и ауторизована предавања из предмета Историја модерне уметности на Филозофском факултету.

Изложба траје до 4. фебруара.

ПЕСМИЦЕ ЗА РАЗГЛЕДНИЦЕ

МЕЂУ бројним пријатељима Алексе Челебоновића био је и песник Иван В. Лалић, са којим је радио у Издавачком заводу „Југославија“. Кад би један од њих отишао на путовање, пријатељски договор био је да оном другом, на разгледници пошаље песмицу од три-четири стиха.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u