СТОЛТЕНБЕРГ: Бићемо у трајном сукобу са Русијом; РУСИ ОДМАХ ОДГОВОРИЛИ: Прелазимо на језик силе

STOLTENBERG: Bićemo u trajnom sukobu sa Rusijom; RUSI ODMAH ODGOVORILI: Prelazimo na jezik sile

5 januara 2023

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da ne očekuje normalizaciju odnosa sa Rusijom nakon okončanja sukoba u Ukrajini, pošto Moskva, prema njegovom mišljenju, želi „drugu Evropu“.

„Čak i ako se ovaj rat završi, problemi u našim odnosima sa Rusijom će ostati“, rekao je na jednoj konferenciji u svojoj Norveškoj.Dodatno je naglasio da je NATO – bez obzira na to kako će se ukrajinski sukob završiti – prinuđen da konstatuje da se „bezbednosna situacija u Evropi potpuno promenila”. A da Rusiju nastoji da „kontroliše susedne zemlje“.

„To Rusiju stavlja u poziciju trajnog sukoba sa Zapadom“, ocenio je Stoltenberg koji tokom 2023. godine treba da se povuče sa mesta generalnog sekretara NATO-a.

Norvežaninu, naravno, nije ni na kraj pameti da prizna da su vodeće zemlje 2014-te – da bi mogle da je kontrolišu – izvele državni prevrat u Ukrajini.

Da su sa istim ciljem oborile sa vlasti u Skoplju Nikolu Gruevskog.

Da su prethodno bombardovale Srbiju i „poklonile“ joj petooktobarski prevrat…

U vreme Borisa Jeljcina, Moskva bi ovo Stoltenbergovo „isticanje“ prećutala. Sada – u Putinovoj 2023-oj – više nije tako.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije i Putinov zamenik na čelu Vojne komisije, glavnim poklonom za Novu godinu zemaljama članicama NATO nazvao je usmeravanje ka obalama Amerike fregate „Admiral Gorškov“ naoružane hipersoničkim raketama „Cirkon“.

Objasnio je i zašto: „To je hiljadu kilometara dometa sa devet maha i probijanjem svake i svačije protivraketne odbrane. Neka patrolira negde 100 milja od američke obale, bliže reci Potomak. Eto, radujte se!“

Medvedev je posebno naglasio da će „Cirkoni“ dozvati pameti sve koji bi da prete Rusiji i njenim saveznicima. I nastavio:„Moskva će sada govoriti jezikom sile, jer vi (na Zapadu) ne razumete drugačije. Vašim poslušnicima, koji ubijaju naš narod, nikada neće biti oprošteno. Mi ćemo i sa vama razgovarati jezikom sile. Proizvodićemo još modernije oružje. Mlatićemo nacističku gamad koju ste vi porodili u 21. veku. Osvetićemo se svakom zločincu za svakog ubijenog građanina naše zemlje“.

„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuiran aerodinamički let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere, zahvaljujući snazi sopstvenih motora.

Maksimalna brzina mu je oko 2,65 kilometara u sekundi na visini od 20 kilometara, što je više od deset hiljada kilometara na sat.

Maksimalni domet mu je hiljadu kilometara.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    sve je opasnije i opasnije,mada ,realno,znali smo svi od samog početka u ukrajini,da će to na kraju biti jedno veliko BUUUUM,ili više njih,mnogo više.Havala BOGU ovja božić smo ovde dočekali u miru za sledeći,ko zna šta će biti.

  2. persida says:

    Sledeći Božić će biti Hanuka, Jevreji će dobiti šta hoće. Beli hrišćani će se međusobno poubijati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *