СТОЛТЕНБЕРГ: Брине нас Путин, јер НАТО не жели нови хладни рат

STOLTENBERG: Brine nas Putin, jer NATO ne želi novi hladni rat

6 marta 2018

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je objava ruskog predsednika Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju „deo obnovljene ruske samouverenosti na koju Zapad već odgovara“.

„Naravno da smo zabrinuti. Jer, NATO ne želi novi hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju“, rekao je Stoltenberg tokom posete Bagdadu, prenosi Rojters.

Putin je u četvrtak objavio čitav niz novog nuklearnog oružja koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, istakavši da bi to oružje moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto, podseća britanska agencija.

Stoltenberg je danas ocenio da je Putinov govor u skladu sa „šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susedne Ukrajine“.

„Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, deo je razloga što NATO sada prilagađava i najsnažnije do sada jača svoju kolektivnu odbranu otkako je završen hladni rat“, istakao je generalni sekretar Alijanse.

Kako je naveo, NATO ne oponaša Rusiju u smislu „raketa za raketu, oružje za oružje, već – odgovara“.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjem dometa (INF) za koji su SAD saopštile da ga je Putin prekršio svojom prošlonedeljnom objavom.

KOMENTARI3 komentara

  1. Miraš says:

    Tačno, NATO želi pravi rat, a ne tek tamo neki "hladni", a zato ga bespotrebno, preterano i stalno "brine >Rusija".

  2. Velika Metla says:

    Samo nemoj tatin sine da baljezgaš,nego imaš naci-nato i svoju služinčad pa krenite na Rusiju,da više ne bi ste brinuli! Interesantno je kako je ovaj mogao da nasledi svoga tatu Torvalda Stoltenberga,dok zapad kaže da Asad u Siriji ne može da nasledi svoga tatu! Pazi,nije nego! Kad unučicu Hitlerovu,Merkelicu,izaberu 4 puta onda je to u redu,ali kada Putina izaberu 4 puta onda to nije u redu! Hahahahahahaha...........,jadni zapad,pušta na sve strane kao semering "jugića"! Nije zapadu problem Rusija i to da će ih Rusija napasti,znaju da neće,nego je problem što su onemogućeni da oni Rusiju napadnu! U tom grmu leži zekan!

  3. Mitar says:

    Mene iskreno brine tvoje zdravlje genseče, takvog ludaka odavno nisu postavili na mesto sa atomskim crvenim dugmetom...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *