СТОЛТЕНБЕРГ И НАТО У СТРАХУ: „Жалимо због Путинове одлуке, све је демонтирао“

STOLTENBERG I NATO U STRAHU: „Žalimo zbog Putinove odluke, sve je demontirao“

21 februara 2023

„Izražavam žaljenje zbog današnje najave Rusije da obustavi svoje učešće u Novom START sporazumu. Poslednjih godina Rusija je narušila i izašla iz ključnih dogovora za kontrolu naoružanja. Sa današnjom odlukom, cela arhitektura za kontrolu naoružanja je demontirana. Želim da snažno ohrabrim Rusiju da povuče svoju odluku i da poštuje postojeće dogovore“, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare posle sastanka na visokom nivou između NATO-a, EU i Ukrajine u Briselu povodom odluke predsednika Rusije Vladimira Putina o suspendovanju učešća Ruske Federacije u sporazumu o strateškom naoružanju.

Rusija je, prema njegovim rečima, više puta narušila ključne odredbe sporazuma, a današnjom odlukom i kompletno uništila mehanizme kontrole nuklearnog naoružanja.„Ne vidimo da se Putin priprema za mir. Naprotiv, on se sprema za rat, ali Putin ne sme pobediti“, rekao je Stoltenberg.

Zbog toga, kako je kazao, Kijevu je potrebno obezbediti još veću podršku. U isto vreme, generalni sekretar je poručio da je NATO popisao svu municiju koju ima i dodao da Alijansa aktivno radi i na povećanju njihove proizvodnje.

Stoltenberg se osvrnuo i na Kinu, rekavši da ga zabrinjava što je moguće da bi Peking Moskvi mogao obezbediti smrtonosno oružje.

Blinken: Rusija razočarala

U međuvremenu, oglasio se i američki državni sekretar Entoni Blinken. Blinken je poručio da je razočaran Putinovom odlukom i da će u Vašingtonu pažljivo pratiti dalje korake koje budu preduzimali u Rusiji.

Sjedinjene Američke Države su i dalje spremne da u bilo koje vreme nastave dijalog sa Rusijom o kontroli naoružanja, dodao je.

Salivan: Niko ne napada Rusiju

Drugi američki zvaničnik Džejk Salivan takođe je prokomentarisao Putinov govor. On je ocenio da nije istina, već „apsurd“ tvrdnja da su pretnje Zapada podstakle rusku operaciju u Ukrajini.

„Niko ne napada Rusiju. Ima neke apsurdnosti u ideji da je Rusija bila pod nekom vojnom pretnjom od strane Ukrajine ili bilo koga drugog“, izjavio je.

Borelj: Rusija podriva međunarodnu bezbednost

Šef evropske diplomatije oglasio se u sličnom maniru.

Prema pisanju medija, on je kazao da današnja odluka ruskog predsednika o sporazumu o strateškom naoružanju podriva međunarodnu bezbednost.

„Odluka Rusije narušava arhitekturu međunarodne bezbednosti koja je nastala posle Hladnog rata. Posle današnje odluke treba da razmišljamo o novim merama međunarodne bezbednosti“, poručuju iz Evropske unije.

Bivši američki obaveštajac: Putinov govor je bio dobar, nije se obraćao SAD

Današnje obraćanje predsednika Rusije pratio je i bivši obaveštajac Jaroslav Stružik, inače bivši zamenik načelnika Uprave za obaveštajne poslove pri NATO.

Stružik je govor ocenio kao „čak veoma dobar“, te dodao da se Putin nije obraćao Vašingtonu, već ostalom delu sveta. On je podsetio na nešto na šta mnogi na Zapadu zaboravljaju, a to je da je protiv Putina okupljeno manje od jedne trećine svih država ovog sveta.

„Dakle, preostale dve trećine sveta – bilo da se radi o neutralnim zemljama ili onim koje su proruski nastrojene – žele da čuju određene stvari“, napomenuo je bivši obaveštajac.Rusija: Važno je da Zapad shvati da nuklearne sile ne gube ratove

Ipak, iz Rusije stižu drugačije reakcije.

Predsednik ruske Liberalno-demokratske partije Leonid Sluckij pozitivno je ocenio današnju odluku ruskog lidera, rekavši da je sve ovo, zapravo, jedan bitan signal za kolektivni Zapad.

„Nuklearne sile ne gube ratove. Važno je da ovo shvate naše kolege sa Zapada, naši nekadašnji partneri“.

Komitet Dume Rusije spreman je da u najkraćem roku pripremi i predloži nacrt zakona na ovu temu, objasnio je.

„Ne sumnjam da će dokument dobiti jednoglasnu podršku“, poručio je Sluckij.

On je istakao da je ovakva odluka ruskog predsednika bilo jedino moguće rešenje, pošto su Sjedinjene Američke Države zvanično objavile da im je jedan od ciljeva nanošenje strateškog poraza Rusiji.

„Ovo ne znači da se Rusija potpuno povlači iz sporazuma o strateškom naoružanju, već da je Rusija odlučila da obustavi svoje učešće u njemu usled izmene geopolitičke situacije u svetu“, napomenuo je političar, o čemu je malo ranije govorio i Putin na godišnjem obraćanju naciji.

Medvedev: Suspenzijom START-a SAD su dobile ono što su zaslužile

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su suspendovanjem START-3 SAD dobile ono što su zaslužile svojom antiruskom politikom.

„SAD su dobile ono što su zaslužile svojom antiruskom politikom, odnosno suspenzijom sporazuma START-3. Ne možete se boriti protiv Rusije, pretvarajući se da je to uobičajeno u smislu strateške stabilnosti“, napisao je Medvedev na Tviteru.

Kosačev: Putinova odluka je direktan odgovor na ponašanje američkih partnera

Drugi ruski političar, senator Kosačev, ocenio je da je današnja odluka o povlačenju iz sporazuma o strateškom naoružanju samo odgovor na ono što radi američka strana.

„Sjedinjene Američke Države prekršile su sporazum. Oni su nam faktički onemogućili da vršimo inspekcije na njihovim objektima“, objasnio je.

Još jedan od razloga za današnju odluku Putina, kako je naveo, može biti i činjenica da se Vašington, kako je danas napomenuo ruski lider, zapravo sprema za ponovno testiranje nuklearnog oružja.

„Sve to zajedno dovelo je do toga da mi više ne možemo da u potpunosti sporovodimo odredbe sporazuma, jer ispada da, pošto ih jedini ispunjavamo, na taj način štetimo nacionalnim interesima zemlje“.

Senator Puškov: NATO da razmisli kako će sad

Političar Aleksej Puškov odreagovao je na poslednji komentar generalnog sekretara NATO. Poručio je da, iako je oficijalna reakcija Zapada žaljenje, neoficijalno će zapadnjaci sada razmišljati o tome kako da u isto vreme obezbede svoju sigurnost i nastave sa podrškom Ukrajini.

„Ove dve ključne stvari za NATO i SAD sve više kontriraju jedna drugoj“, rekao je Puškov.

(RT Balkan)

KOMENTARI5 komentara

 1. Velika Metla says:

  Hvala Bogu napokon je Rusija odlučila d sa vama satanistima nema nikakvih sporazuma, dogovora, ugovora...., vi ste sotonina dečica, i kao takve vas treba Rusija i ceo svet tretirati. Lupeži ste i ništa više od toga.

 2. Svevid says:

  Za Zapad za sve je kriv Putin. Sa obzirom šta su do sada uradili u celom svetu, šta su očekivali da će Rusi nemo posmatrati njihove zločine. I treba da demontriraju sve ono što Zapad zloupotrebljava. A skoro sve je njihova zloupotreba.

 3. Dejan says:

  Blago svetu sa vama velikim mirotvorcima, cim je Putin pokazao zube godinu Dana on je za rat, a vi godinama I decenijama ratujete I narusavate Mir I svetsku bezbednost, eksperimentisete sa svakakvim oruzjem I hemijama , to je OK. Belosvetski zlotvori NATO-USA-EU

 4. Gagi says:

  Sloveni ce morati ponovo da se ograde bodljikavom zicom i srede svoj posed. Poslednjih decenija se malo spavalo i dremalo pa su kurta i murta uspeli da naprave otvore u toj nebranjenoj ogradi, udju na tudj posed i naprave haos. Sada ih je tesko izbaciti, korov kada se prosiri vrlo ga je tesko ocistiti. Ali, kao sto vidimo, cisti se.

 5. michael pan says:

  Boze dragi kakva je ta Rusija nista ne postuje a oni sve postuju ... kakva prica za budale. Oni u proslosti sta su god potpisali to vazi samo neko vreme i njih potpis neobavezuje !!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *