СТОЛТЕНБЕРГ НАЈАВИО: У ЕВРОПУ СТИЖЕ америчка војска! НОВО ПОЈАЧАЊЕ

STOLTENBERG NAJAVIO: U EVROPU STIŽE američka vojska! NOVO POJAČANJE

22 januara 2020

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da je američko vojno prisustvo u Evropi sada veće nego ikad nakon 2000-te.

„Sada je na Starom kontinentu američkih vojnika koliko ih nije bilo mnogo godina unazad. Kroz nekoliko nedelja počeće naša velika vojna vežba Defender 2020. Zbog nje će – precizirao je – u Evropu stići 20.000 pripadnika oružanih snaga SAD“.Defender 2020 održaće se na teritoriji 10 zemalja Evrope članica NATO.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je da ta vežba „liči na pripreme za vojni konflikt velikih razmera“.

Neki vojni analitičari idu i dalje i upozoravaju da ta vežba najviše liči na uvežvavanje „natovskog upada u Rusiju“.

Bilo kako bilo, Amerikanci planiraju da do polovine marta prebace u Nemačku celu svoju Prvu konjičku diviziju. Njen naziv je dug tradiciji jer je to zapravo mehanizovana divizija sa tenkovima, borbenim oklopnim mašinama pešadije i helikopterima.

Pripadnici te jedinice će potom iz Nemačke biti forsirano prebačeni u nekoliko država na istoku Evropu. Pored ostalog, radi uvežbavanja ubrzanog prelaska državnih granica unutar EU.

Naredni cilj vežbe biće njeno što brže zauzimanje borbenih pozicija – sa forsiranjem reka i demonstracijom spremnosti za stupanje u borbu.

Završnica veže uključuje uvežbavanje „novih načina ratovanja“.

Ukupan bvroj učesnika vežbe biće 40.000.

Svima im je već objašnjeno da ih spremaju za „odbijanje ruske agresije“.

Amerikanci danas sebi naprosto ne mogu dozvoliti napad na Rusiju. Pored ostalog i zato što bi im za taj rat na tlu Evrope bilo potrebno mnogo šta što ne mogu da obezbede ni dovoljno brzo ni u potrebnim količinama.Samo jedna američka tenkovska divizija trošila bi preko 4000 tona goriva na dan.

Za prebacivanje municije i ostalog na velika rastojanja – Pentagon može da računa na ukupno 34 broda. Za opsluživanje Korejskog rata – SAD su koristile 540 teretnih brodova.

Još 60 brodova za prevoz mogle bi staviti na raspolaganje privatne brodarske kompanije, ali je i to apsolutno premalo.

Bilo bi malo čak i za duži rat protiv Iraka.

Povrh sdvega, rat protiv Rusije značio bi prekid dotoka ruskog gasa u Evropu, a to bi za Nemačku bila – ekonomska smrt.

KOMENTARI5 komentara

 1. Gardista says:

  Pa nek ugrade TNG u tenkove, onda mogu da se voze do sledece penzije.

 2. Ainu says:

  Za rat s Rusima trebaće im pelene 2 minuta. Posle I'm ništa neće trebati.Život nije Holivud.

 3. Four Seas says:

  Čitao sam negde da se baš zbog ovakvi Aventura NATO-a, toliko milijona uloženo u putove širom Srbije. Lepo imati nove putove, alo po koju cenu? NE NATO - NIKADA

  • milorad2 says:

   to su gluposti što si pročitao , da je to istina bili bi izgradjeni MOSTOVI a ne putevi.

 4. milorad2 says:

  Rusi nemaju nameru da napadaju evropske države to je očigledno,NATO sa druge strane želi da vodi rat protiv rusije ali na poljskoj ukrajinskoj i rumunskoj teritoriji a probali su i fince da "zainteresuju" za tako nešto ali im izgleda nije uspelo.NATO se već sada postavio kao nadnacionalna struktura iznad evropskih vlada i predstavlja realnu opasnost po evropski mir a ralno je i direktan alat u rukama USA armije.Nije teško zamisliti direktan NAPAD NATO i otvoren sukob sa rusijom bez ikakvog ovlašćenja od EU država i ako žele da imaju mir u evropi najpamentnije im je da rasture NATO.Onomad neko napisao da amerikancima treba gomila brodova itd za snabdevanje ali to je daleko od realnosti pošto oni kontrolišu mediteran i LIBIJSKU naftu a takodje i rumuni imaju još uvek proizvodnju nafte u značajnijim količinama, sa kojom misle da natankuju evropske armije i svoje tenkove:)Znači već sada je NATO sa USA sposoban i spreman da vodi produženi konvencionalni rat protiv rusije.Ovaj transfer oklopnih trupa će se nastaviti iz USA jer oni planiraju da prebace sve potrebne efektive u evropu pošto smatraju da po izbijanju sukoba preko atlantika verovatno teško da će nešto uspeti da predje dok ne ostvare punu flotnu premoć i kontrolu.Vrlo su zloslutne ove stvari a naročito su zloslutne za one države koje počinju da sumnjaju u NATO i njegove prave namere,ZATO su tu američki tenkovi i baze :)Nije mi samo jasno, kako oni zamišljaju,da se sve to na kraju neće pretvoriti u nukl.sukob.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *