СТОЛТЕНБЕРГ НАЈАВИО: У ЕВРОПУ СТИЖЕ америчка војска! НОВО ПОЈАЧАЊЕ

СТОЛТЕНБЕРГ НАЈАВИО: У ЕВРОПУ СТИЖЕ америчка војска! НОВО ПОЈАЧАЊЕ

22 јануара 2020

ГЕНЕРАЛНИ секретар НАТО Јенс Столтенберг признао је да је америчко војно присуство у Европи сада веће него икад након 2000-те.

„Сада је на Старом континенту америчких војника колико их није било много година уназад. Кроз неколико недеља почеће наша велика војна вежба Defender 2020. Због ње ће – прецизирао је – у Европу стићи 20.000 припадника оружаних снага САД“.Defender 2020 одржаће се на територији 10 земаља Европе чланица НАТО.

Министарство иностраних послова Русије оценило је да та вежба „личи на припреме за војни конфликт великих размера“.

Неки војни аналитичари иду и даље и упозоравају да та вежба највише личи на увежвавање „натовског упада у Русију“.

Било како било, Американци планирају да до половине марта пребаце у Немачку целу своју Прву коњичку дивизију. Њен назив је дуг традицији јер је то заправо механизована дивизија са тенковима, борбеним оклопним машинама пешадије и хеликоптерима.

Припадници те јединице ће потом из Немачке бити форсирано пребачени у неколико држава на истоку Европу. Поред осталог, ради увежбавања убрзаног преласка државних граница унутар ЕУ.

Наредни циљ вежбе биће њено што брже заузимање борбених позиција – са форсирањем река и демонстрацијом спремности за ступање у борбу.

Завршница веже укључује увежбавање „нових начина ратовања“.

Укупан бврој учесника вежбе биће 40.000.

Свима им је већ објашњено да их спремају за „одбијање руске агресије“.

Американци данас себи напросто не могу дозволити напад на Русију. Поред осталог и зато што би им за тај рат на тлу Европе било потребно много шта што не могу да обезбеде ни довољно брзо ни у потребним количинама.Само једна америчка тенковска дивизија трошила би преко 4000 тона горива на дан.

За пребацивање муниције и осталог на велика растојања – Пентагон може да рачуна на укупно 34 брода. За опслуживање Корејског рата – САД су користиле 540 теретних бродова.

Још 60 бродова за превоз могле би ставити на располагање приватне бродарске компаније, али је и то апсолутно премало.

Било би мало чак и за дужи рат против Ирака.

Поврх сдвега, рат против Русије значио би прекид дотока руског гаса у Европу, а то би за Немачку била – економска смрт.

KOMENTARI5 коментара

 1. Gardista says:

  Pa nek ugrade TNG u tenkove, onda mogu da se voze do sledece penzije.

 2. Ainu says:

  Za rat s Rusima trebaće im pelene 2 minuta. Posle I'm ništa neće trebati.Život nije Holivud.

 3. Four Seas says:

  Čitao sam negde da se baš zbog ovakvi Aventura NATO-a, toliko milijona uloženo u putove širom Srbije. Lepo imati nove putove, alo po koju cenu? NE NATO - NIKADA

  • milorad2 says:

   to su gluposti što si pročitao , da je to istina bili bi izgradjeni MOSTOVI a ne putevi.

 4. milorad2 says:

  Rusi nemaju nameru da napadaju evropske države to je očigledno,NATO sa druge strane želi da vodi rat protiv rusije ali na poljskoj ukrajinskoj i rumunskoj teritoriji a probali su i fince da "zainteresuju" za tako nešto ali im izgleda nije uspelo.NATO se već sada postavio kao nadnacionalna struktura iznad evropskih vlada i predstavlja realnu opasnost po evropski mir a ralno je i direktan alat u rukama USA armije.Nije teško zamisliti direktan NAPAD NATO i otvoren sukob sa rusijom bez ikakvog ovlašćenja od EU država i ako žele da imaju mir u evropi najpamentnije im je da rasture NATO.Onomad neko napisao da amerikancima treba gomila brodova itd za snabdevanje ali to je daleko od realnosti pošto oni kontrolišu mediteran i LIBIJSKU naftu a takodje i rumuni imaju još uvek proizvodnju nafte u značajnijim količinama, sa kojom misle da natankuju evropske armije i svoje tenkove:)Znači već sada je NATO sa USA sposoban i spreman da vodi produženi konvencionalni rat protiv rusije.Ovaj transfer oklopnih trupa će se nastaviti iz USA jer oni planiraju da prebace sve potrebne efektive u evropu pošto smatraju da po izbijanju sukoba preko atlantika verovatno teško da će nešto uspeti da predje dok ne ostvare punu flotnu premoć i kontrolu.Vrlo su zloslutne ove stvari a naročito su zloslutne za one države koje počinju da sumnjaju u NATO i njegove prave namere,ZATO su tu američki tenkovi i baze :)Nije mi samo jasno, kako oni zamišljaju,da se sve to na kraju neće pretvoriti u nukl.sukob.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u