СТОЛТЕНБЕРГ: НАТО неће са Русијом преговарати

STOLTENBERG: NATO neće sa Rusijom pregovarati

20 decembra 2021

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je mogućnost pregovora sa Rusijom o sferama uticaja.

Pre nekoliko dana je – govoreći o perspektivi članstva Ukrajine u zapadnoj vojnoj alijansi – rekao i da Moskva nema pravo na svoju „sferu uticaja“.Poruku Moskvi, koja sigurno nije samo njegova, razložio je ovako:

„Ideja o održavanju nove konferencije, na kojoj bismo ponovo razgovarali o zonama uticaja, unutar kojih bi velike sile mogle da kontrolišu šta njihovi susedi mogu, a šta ne, bila bi za nas korak unazad. A to je – potpuno pogrešan pravac“.

Stoltenberg je naglasio da je za NATO (Zapad) prihvatljivo da sa Moskvom pregovara jedino o „građenju međusobnog poverenja“, kontroli naoružanja, o transparentnosti vojnih vežbi i manevara i smanjenju tenzija.

Zapadni političari često, naročito u poslednje vreme, govore o „ruskoj agresiji“ i, štetnom delovanju Moskve prema Ukrajini, Evropskoj uniji, NATO i samim Sjedinjenim Državama.

Rusija je više puta odbacivala takve izjave i povezivala ih sa željom Severnoatlantske alijanse da ima izgovor da se – i infrastrukturom i naoružanjem – što primakne ruskim granicama.

Moskva je sa nivoa visokog funkcionera gornjeg doma svog parlamenta – poznatog spoljnopolitičkog eksperta Alekseja Puškova – već odbacila mogućnost pregovora sa NATO o „bezbednosnim garancijama“ koje traži:

„Osnovni pregovori treba da se vode između Rusije i SAD, kao u svoje vreme pregovori o sporazumu o raketama srednjeg i malog dometa. Ni jedna zemlja Istočne i Srednje Evrope nema udarni vojni potencijal koji može ugrožavati Rusiju, a Sjedinjene Države – imaju. Uostalom, istorija je već pokazala da ishod takvih pregovora zavisi samo od Vašingtona i Moskve, pošto ni od jedne članice NATO, osim SAD, ne zavise letovi američkih strateških bombardera uz granice Rusije, a ni razmeštanje u Ukrajini američkih udarnih raketnih sistema. Ako se Moskva o tome dogovori sa SAD – svaki sporazum sa NATO postaje besmislen i nepotreban!“

Puškov je dozvolio i mogućnost da Amerikanci ne krenu tim najlogičnijim putem:

„Moguće je da će se SAD – da bi izbegle ozbiljne pregovore sa Rusijom – sakriti iza svojih saveznika. Međutim, na tome neće ništa dobiti na planu sopstvene bezbednosti“.

KOMENTARI3 komentara

  1. padre says:

    Možda ne bi, da se ti nešto pitaš!

  2. Ivana says:

    A kad su nato nacisti s bilo kim pregovarali Vijetnam, Irak, Libija, Jugoslavija itd.

  3. milorad5 says:

    Hm,to bi bilo to,rusi moraju da gadjaju ameriku:) a evropa nema "ništa" sa tim:)Pitam se da li je ovom kokosu uopšte jasno ŠTA JE IZJAVIO?Brate,mi ubrzano idemo ka nuk.ratu.Ovo je prosto neverovatno šta amerikanci i NATO rade.Udarilo im je u glavu izgleda,i misle da su nepobedivi.Mislim da je vreme za preventivni udar,napad je najbolja odbrana,reče neki general onomad,nebitno je ko je "agresor" u sadašnjoj situaciji,bitno je ko će preživeti.PRVI UDAR GARANTUJE RUSIJI ENORMNU PREDNOST.Ako poseduju dovoljan broj hipersoničnih projektila vreme je za žurku.BAZE..FLOTE..TRUPE samo rokaj,simultano.Ako nemaju dovoljno hipersoničnih raketa onda moraju da sačekaju napad iz ukrajine i dalji razvoj dogadjaja.NAPOLEON nije bio veliki vojskovodja zato što je bio mnogo mudar,bio je veliki vojskovodja zato što je znao svoj posao i radio ono što je neophodno onda kada je neophodno,i nije razmišljao dalje o posledicama.POBEDA PO SVAKU CENU,je jedino što se računa u ovakvim sukobima kakav dolazi,sve ostalo su BAJKE ZA DECU.Nadam se da su rusi i putin SVESNI toga.Bolje da gori čitava evropa i amerika ako treba nego jedno,jedino rusko SELO.Pretpostavljam da su ZATO i pravili bombe ,rakete, avione itd.Vreme je za strateško ODVRAĆANJE ILI ĆE POSLE BITI KASNO.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *