СТОЛТЕНБЕРГ: НАТО забринут због сарадње Русије и Белорусије

STOLTENBERG: NATO zabrinut zbog saradnje Rusije i Belorusije

6 juna 2021

Članice NATO-a ozbiljno su zabrinute zbog saradnje Rusije i Belorusije, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantskog saveza Jens Stoltenberg za „Velt“.

On je dodao da NATO „pomno prati šta se dešava u Belorusiji“. „Naravno, spremni smo da u slučajue potrebe zaštitimo i odbranimo svakog saveznika od bilo kakve pretnje koja dolazi iz Minska i Moskve“, rekao je Stoltenberg.Generalni sekretar je takođe rekao da se Alijansa „pridržava dvostranog pristupa prema Rusiji: obuzdavanje i dijalog“.

Stoltenberg je naveo i da NATO primećuje sve aktivniju saradnju Rusije i Kine i na političkom i na vojnom planu, što predstavlja „novu dimenziju i ozbiljan izazov“.

„Obe zemlje izvode zajedničke manevre, duge letove borbenih aviona i pomorske operacije i intenzivno razmenjuju iskustva u oblasti kontrole naoružanja i interneta“, objasnio je Stoltenberg.

Krajem maja Stoltenberg je priznao da mu je „teško da poveruje“ da Moskva nema nikakve veze sa vanrednim sletanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Belorusiji. Takve zaključke objasnio je „vrlo bliskim odnosima“ između dve države.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, komentarišući izjavu generalnog sekretara NATO-a, primetio je da takvi zaključci ukazuju na to da „ljudi jednostavno ne razumeju kako se takvi procesi mogu desiti“.

Putin je naglasio da ruske obaveštajne službe nemaju nikakve veze sa incidentom. „I ne želim da dajem ocene političkim procesima koji se odvijaju u Belorusiji. Istina je, kao i uvek, kao i obično, negde u sredini. Bolje je ne mešati se, bolje je pustiti ljude da to sami polako reše“, istakao je on.

Evropske vlasti zabranile su beloruskim avio-prevoznicima da koriste vazdušni prostor i aerodrome zemalja EU nakon privođenja u Minsku Romana Protaseviča, koji je skinut sa leta irske kompanije „Rajan er“. Avion je vanredno sleteo u glavni grad Belorusije zbog saopštenja da se u njemu nalazi bomba. Kasnije se ispostavilo da je dojava bila lažna.

KOMENTARI2 komentara

  1. 1389 says:

    Rusija i Srbija zabrinute zbog saradnje NATO sa muđahedinskim i šiptatskim teroristima...

  2. Nikola says:

    Samo oni imaju pravo da sarađuju sa svima, a najbolje sa teroristima, koje organizuju i finansiraju, pa se onda busaju u prsa kao se bore protiv terorizma. Mogu da sarađuju samo oni za koje oni dadu odobrenje. E, nema više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *