СТОЛТЕНБЕРГ: Нико није рекао да ће Украјина бити примљена у НАТО за 10 година

STOLTENBERG: Niko nije rekao da će Ukrajina biti primljena u NATO za 10 godina

7 jula 2024

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da niko nije obećao da će primiti Ukrajinu u Severnoatlantski savez za tačno 10 godina.

„Niko nije konkretno govorio o deset godina, ali je očigledno da je primanje Ukrajine veoma ozbiljno pitanje… Najvažnija stvar koju treba da uradimo je da povećamo podršku Ukrajini kako bismo obezbedili njenu pobedu“, rekao je Stoltenberg u intervju za „Si-Bi-Es“.Stoltenberg je, istovremeno, naglasio da je pobeda Kijeva u sukobu sa Rusijom preduslov za „svako buduće članstvo Ukrajine“ u Alijansi.

Kako je naveo, za rešenje sukoba koji vodi ka „održivom i pravednom miru“ neophodno je nastaviti široku vojnu podršku Ukrajini, a „jedini način da se to postigne je da se predsednik (Rusije) Vladimir Putin ubedi da neće pobediti na bojnom polju“, što će se postići „pružanjem vojne pomoći Ukrajini“.

„Dakle, za dugoročno rešenje putem pregovora, Ukrajini je potrebna vojna podrška“, ocenio je generalni sekretar Alijanse.

On je dodao da će na samitu NATO-a 9-11. jula u Vašingtonu biti odobrene odluke o stvaranju jedinstvene komande u Nemačkoj za koordinaciju pomoći Ukrajini, organizovanju „logističkih čvorišta u istočnom delu Alijanse“ i obuci ukrajinskih snaga.

Stoltenberg je 5. jula izrazio nadu da će Ukrajina postati članica Severnoatlantske alijanse do 2034. godine.

KOMENTARI2 komentara

  1. Hrvacki bolesnici sa Aldebaram planete says:

    Neće ni za 130 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *