СТОЛТЕНБЕРГ ОБЈАСНИО: Ево зашто је Крим ушао у састав Русије

STOLTENBERG OBJASNIO: Evo zašto je Krim ušao u sastav Rusije

6 avgusta 2019

Ulazak Krima u sastav Rusije posledica je konkurencije velikih sila, smatra generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je naveo da se države-članice NATO-a, između ostalih i Novi Zeland, češće suočavaju sa globalnim problemima, nego sa regionalnim. Jedan od glavnih izazova za njih je takmičenje velikih sila.„Vidimo njegove posledice od Krima do Severne Koreje, od Sirije do Južnog Kineskog mora“, izjavio je Stoltenberg u Centru za strateška istraživanja Univerziteta kraljice Viktorije na Novom Zelandu.

Po njegovim rečima, „porast suparništva velikih sila, probojnija Rusija, vrše pritisak na temelje svetskog poretka, a poslednji primer toga je sumrak Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa“.

Stoltenberg je naglasio da je Rusija postala probojnija u svojoj politici i uspela je da vrati Krim u svoj sastav. Po njegovom mišljenju, Moskva je nastavila da povećava ratni potencijal i prisustvo na Bliskom istoku.

Drugi globalni problem je, po njegovom mišljenju, rast ekonomskog i političkog uticaja Kine. On smatra globalnim izazovima još i terorizam i sajber-bezbednost.

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  Stoltenberg je narcisoidan, zato zaključuje da pitaju se samo velike sile, a ne dopušta mogućnost da i narod ima veličinu te da može sam o sebi da odlučuje referendumom. Krimljani su bili nezadovoljni politikom zvaničnog Kijeva od samog početka sticanja nezavisnosti Ukrajine, dakle od 1991 godine oni se po mnogim pitanjima ne slažu i suprotstavljaju se centralnim vlastima Ukrajine. Nakon Narandžaste revolucije iz 2004-2005 godine i ponovljenih izbora na kojima je izgubio njihov kandidat Januković, i zatim nakon nove obojene revolucije Evromajdan krajem 2013-početkom 2014 godine Krimljani su shvatili da odmah treba da kažu budalastoj državi Ukrajini: pa-pa.

 2. Dejan says:

  Rusi vam objasnili na svim nivoima sve. Za 10-20 godina nećete postojati kao NATO.

 3. milorad2 says:

  stoltenberg je tatin sin ,na funkciuji prerjanice i portparola, on NIŠTA ne odlučuje i samo sprovodi naredjenja koja dolaze iz jedog dubljeg i drugačijeg štaba nego što je nato štab.

 4. Kulak says:

  Krim je Rusija jer tako želi narod na Krimu.Rusi su 90% stanovnika Krima,a 100% stanovništva Krima je ruskojezično.Čak i onaj kratki period dok je Krim bio u sastavu ukrajine,tamo niko nije govorio ukrajinskim jezikom.

 5. Kiki says:

  Bilo kako bilo, i da narod Krima nije hteo, Rusija bi morala uzeti Krim , čisto zbog svoje budućnosti. A NATO , najveća kriminalno-narko-teroristička i šta sve ne, da ne nabrajam ostale epitete, vreme je da nestane. Dojadili su više sa tom brigom o demokratiji i boljitku za narode širom sveta. Popljčkaše sve živo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *