СТОЛТЕНБЕРГ ОТКРИО да је НАТО девет украјинских бригада опремио за пролећну контраофанзиву

STOLTENBERG OTKRIO da je NATO devet ukrajinskih brigada opremio za prolećnu kontraofanzivu

27 aprila 2023

GENERALNI sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su zemlje zapadne vojne alijanse Ukrajini obezbedile bezmalo sva obećana borbena vozila.

„Više od 98 odsto oklopnih vozila obećanih Ukrajini već je isporučeno“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare sa luksemburškim premijerom Ksavijeom Betelom.Stoltenberg je napomenuo da su zemlje NATO-a Ukrajini dosad isporučile ukupno 230 tenkova i 1.550 drugih oklopnih vozila i tako opremile devet novih oklopnih brigada ukrajinske armije.

Gensek NATO jedino nije izgovorio ono što možda nije ni morao: da je Zapad kompletno naoružao devet brigada koje kijevski režim sprema za svoju „prolećnu kontraofanzivu“.

Šef ukrajinske diplomatzije Dmitrij Kuleba izjavio je da će kontraofanziva sigurno uslediti, ali je odmah dodao: „Neću da otkrivam ni kada ni gde ćemo udariti“.

„Pipanjem“ gde i kada ne bavi se samo ruska vojna obaveštajna služba.

Moskovski vojni ekspert Boris Rožin rekao je:

„Neprijatelj maskira pravac svog glavnog udara, pojačava izviđanje i ubacuje u javni prostor dezinformacije kako bi doveo u zabludu komandu Oružanih snaga RF pre kontraofanzive da bi bar u početnoj fazi operacije stvorio sebi povoljne uslove. Potencijalno, glavni udar Oružanih snaga Ukrajine može biti izveden sa strane Zaporožja uz istovremene ometajuće akcije na Dnjepru. Takođe, na mogućim pravcima napada su Volnovaha na jugu Donjecke Republike i Svatovo na severu. Mogući su i ukrajinski napadi na Belgorodsku ili Kursku oblast Rusije“.

Rožin smatra da će ruska vojska uništavati ukrajinsku tehniku i ljudstvo do početka aktivne faze `kontraofanzive`.

Slično razmišlja i šef zaporoškog političkog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Volodimir Rogov:

„Glavni ukrajinski udar može biti usmeren na naše zaporoške linije. Između gradova Orehov i Guljajpolje“.

Nezvanično, kijevska hunta je između dva pomenuta grada već skoncentrisala 60.000-70.000 vojnika.

Ruski ratni brodovi su prošle noći iz Crnog mora dalekometnim preciznim oružjem tukli i „mesta koncentracije“ tih snaga.

Ministarstvo odbrane RF je saopštilo da su meta bili i komandni i osmatrački punktove ukrajinskih snaga gradića Čerkeskoje u Hersonskoj oblasti i Avdejevke i Serebrjanke u DNR.

Sasvim logično, množe se na ruskoj strani predviđanja: sa koliko vojnika će Ukrajina krenuti u „prolećnu kontraofanzivu“ i – gde će i kada udariti.

Većina vojnih eksperata i analitičara smatra da će sa dela teritorije Zaporoške oblasti, koja je još pod kontrolom Kijeva, udariti prema Melitopolju i Azovskom moru.

Neki, opet, ukazuju da je moguć ukrajinski napad na Krim sa forsiranjem reke Dnjepar.

Većina se ipak slaže u jednom: da ukrajinska armija, kud god udarila, nema realne šanse na iole značajniji uspeh.Vojni savetnik predsednika Donjecke Republike (DNR), Jan Gagin, ukazuje:

„Kijev nema dovoljno rezervi na liniji dodira za uspešnu kontraofanzivu. Ovo sa čime trenutno raspolaže nije dovoljno za značajniji uspeh“.

Vojni posmatrač i ekspert, pukovnik u penziji Viktor Litovkin, rekao je da Ukrajina nema ni snage ni sredstava za pravu kontraofanzivu. On je uveren da su Amerikanci namerno dozvolili „curenje tajnih dokumenata Pentagona“ da bi postigli dva efekta: da unapred upozore da ukrajinska kontraofanziva može propasti zbog problema sa resursima i da sa sebe skinu sa sebe odgovornost za mogući neuspeh ukrajinske armade.

Rezervni pukovnik ruske ratne avijacije Sergej Hatiljov rekao je da ukrajinski militanti neće moći da izvedu efikasnu protivofanzivu i zato što nemaju dovoljno ljudstva.

Moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov, glavni urednik vojnog časopisa „Arsenal Otadžbine“, smatra da forsiranje Dnjepra može biti samoubilački pokušaj Oružanih snaga Ukrajine:

„Prošle godine su ukrajinske snage pokušavaju da u oktobru pređu reku kod Energodara. U tu akciju su uključile 600 svojih vojnika koji su pokušali da pređu u grupama i da se učvrste na našoj obali. To je bila njihova najmasovnija takva operacija. Međutim, ukrajinske snage su pretrpele ogromne gubitke – u stvari, uništeni su svi koji su pokušali da forsiraju reku“.

Prema rečima Leonkova, tadašnja operacija je pripremana nekoliko meseci, a sada za Kijev stvari stoje još gore:

„Novo forsiranje biće zaista samoubilačko jer će napadači udariti na naše dobro utvrđene položaje“.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Ukrajinske vojne snage predviđene za tu kontraofenzivu su vjerovatno već prije prešle Dnjepar daleko na sjeveru,spustile se na jug i približile se bojišnici,tj.su skrivene i spremne na početnim pozicijama!Vjerovatno će biti brojnije,naoružanije,obučenije,bolje vođene,organiziranije i jače nego to većina očekuje!Ako bude tako,tad je moguć i iznenađujuće hrabri i radikalni napad.Rusi kod Kurska navodno imaju svoju jaku vojnu grupaciju da to spriječe!Bilo bi im dobro da to imaju i kod Rostova na Donu!

  2. Beli Orao says:

    Stoltenberg je ko ptica kad je uplašiš odmah se ukaki , on samo hvali ali ništa od tih brigada !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *