СТОЛТЕНБЕРГ ПРИЗНАО: НАТО је само регионална сила

STOLTENBERG PRIZNAO: NATO je samo regionalna sila

19 decembra 2017

NATO je regionalna vojna sila, njena sfera odgovornosti je bezbednost u Evropi, priznao je generalni sekretar organizacije Jens Stoltenberg na kraju sastanka u Parizu sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

– Kina je vojna sila koja jača, zato je za NATO važno da se sa njom vodi politički dijalog. Ipak, zona odgovornosti NATO je Evropa, jer je Alijansa regionalna vojna organizacija – rekao je Stoltenberg, odgovarajući na pitanje novinara kakvi su odnosi NATO i Kine.

Ovo priznanje je posebno aktuelno, jer se na svim ministarskim sastancima Alijanse obavezno razmatraju pitanja o precenjivanju snaga NATO izvan zone odgovornosti Alijanse. Najveća vojna operacija u istoriji Alijanse izvedena je 2001. godine u Avganistanu.

Od 2014. godine NATO je povukao iz Avganistana najveći broj snaga, ne uspevši da postigne odlučujući pobedu za 13 godina borbe protiv pokreta „Taliban“. Trenutno se tamo nalazi oko 13.000 savetnika NATO. Međutim, Alijansa će naredne godine povećati broj vojnika kako bi kompenzovala neuspeh vlade u Kabulu protiv islamista koji su proširili teritoriju pod svojom kontrolom.

KOMENTARI4 komentara

 1. zlatko says:

  Otkad je Kina problem za NATO? Do nedavno je nisu ni pominjali kao vojnu silu. A Rusija izgleda da po Stoltenbergu nije ništa. I misli da niko neće shvatiti o čemu se ovde radi. Smešni su ko crtani film.

  • Velika Metla says:

   Zlatko,naravno da je problem jer ne mogu i ne smeju da ih okupiraju i da komanduju šta će raditi! Sve one koji neće da budu čemerikini guzolizci čemerikanci smatraju neprijateljima,problemom! Pa to je odavno poznato! Samo što mnogima nije još postalo jasno! A istina je i da ima takvih jadnika koji vole da im neko komanduje! Vole da im neko gazduje,a samo pseto treba gazdu,a čovek ne nikako!

 2. Velika Metla says:

  Da li ste lokalna,periferna,regionalna,svetska sila ne znam,ali znam da ste pljačkaši,zlikovci,nacisti,uuubice! U to sam siguran! A još sam sigurniji da će te da platite za sva zla KAD TAD koja ste svetu naneli,a tog zla je MNOGO!

 3. padre says:

  Ovaj je umislio, da stvarno o nečemu odlučuje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *