СТОЛТЕНБЕРГ СЕ ОБРАТИО СРБИЈИ

STOLTENBERG SE OBRATIO SRBIJI

16 decembra 2020

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je saopštio da Alijansa „u potpunosti poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti“ i te da će se nastaviti „rad na jačanju bliskog partnerstva koje Srbija i NATO imaju“.

Na pitanje Tanjuga, na pres konferenciji, da li vojna neutralnost Srbije može biti bilo kakva pretnja za mir u regionu, gde je okružena NATO članicama, kako to neki vide, Stoltenberg je naglasio „bliske partnerske odnose“ Srbije i Alijanse.”Mi pozdravljamo činjenicu da je Srbija blizak partner NATO i to što blisko sarađujemo na različitim pitanjima. Tu saradnju ćemo nastaviti i jačati uz puno poštovanje suverenosti Srbije i činjenice da ne želi da bude deo niti jedne vojnog saveza”, zaključio je Stoltenberg.

Jens Stoltenbeg je nakon razgovora sa premijerom Crne Gore, Zdravkom Krivokapićem, u Briselu, naveo da NATO razgovara sa svakom zemljom Zapadnog Balkana koja želi da postane članica Alijanse, ali i da istovremeno poštuje odluke onih zemlja, kao što je Srbija, koje žele da ostanu vojno neutralne.

”Mi poštujemo neutralnost Srbije. To je njihova odluka i nema načina da će NATO pokušati da promeni tu suverenu odluku Srbije”, kaže Stoltenberg.

(Vostok)

KOMENTARI4 komentara

  1. Kosovac says:

    Ne lipši magare do zelene trave.

  2. Gardista says:

    Oglasio se posle Lavrova...kasno, Lavrov nije dosao praznih ruku posle nametanaja Bajdena svetskoj sceni.

  3. Milan says:

    Stoltenberg: "Alijansa „u potpunosti poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti...“. On ni nema izbora da izjavi nešto drugo. Po njihovim važećim pravilima Srbija u ovakvom stanju ni ne može da postane članica Alijanse. Ne može zato što ne kontroliše celu svoju teritoriju i ne kontroliše državnu granicu prema Albaniji, deo državne granice prema Makedoniji i deo državne granice prema Crnoj Gori. Sami su sebi skočili u stomak, ali IMAJU ONI REŠENJE I ZA TO SAMO NE ODMAH. Zapad se nada da će Srbija jednom priznati Kosovo*. To bi značilo da će menjati i državne granice u skladu sa teritorijom krnje Srbije, e tada će Stoltenberg promeniti pesmicu. U medjuvremenu do tada radiće na razvijanju bliskosti sa Srbijom, da lakše može da proguta knedlu NATO članstva. Zato kaže da će NATO nastaviti rad na "jačanju bliskog partnerstva koje Srbija i NATO (već) imaju“. Spremaju se za sledeći važan korak na njihovom (zapadnom) Balkanu, pa kadgod on da bude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *