СТОЛТЕНБЕРГ СЕ ОБРАТИО СРБИЈИ

СТОЛТЕНБЕРГ СЕ ОБРАТИО СРБИЈИ

16 децембра 2020

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је саопштио да Алијанса „у потпуности поштује одлуку Србије о војној неутралности“ и те да ће се наставити „рад на јачању блиског партнерства које Србија и НАТО имају“.

На питање Танјуга, на прес конференцији, да ли војна неутралност Србије може бити било каква претња за мир у региону, где је окружена НАТО чланицама, како то неки виде, Столтенберг је нагласио „блиске партнерске односе“ Србије и Алијансе.”Ми поздрављамо чињеницу да је Србија близак партнер НАТО и то што блиско сарађујемо на различитим питањима. Ту сарадњу ћемо наставити и јачати уз пуно поштовање суверености Србије и чињенице да не жели да буде део нити једне војног савеза”, закључио је Столтенберг.

Јенс Столтенбег је након разговора са премијером Црне Горе, Здравком Кривокапићем, у Бриселу, навео да НАТО разговара са сваком земљом Западног Балкана која жели да постане чланица Алијансе, али и да истовремено поштује одлуке оних земља, као што је Србија, које желе да остану војно неутралне.

”Ми поштујемо неутралност Србије. То је њихова одлука и нема начина да ће НАТО покушати да промени ту суверену одлуку Србије”, каже Столтенберг.

(Восток)

KOMENTARI4 коментара

  1. Косовац says:

    Не липши магаре до зелене траве.

  2. Gardista says:

    Oglasio se posle Lavrova...kasno, Lavrov nije dosao praznih ruku posle nametanaja Bajdena svetskoj sceni.

  3. Milan says:

    Stoltenberg: "Alijansa „u potpunosti poštuje odluku Srbije o vojnoj neutralnosti...“. On ni nema izbora da izjavi nešto drugo. Po njihovim važećim pravilima Srbija u ovakvom stanju ni ne može da postane članica Alijanse. Ne može zato što ne kontroliše celu svoju teritoriju i ne kontroliše državnu granicu prema Albaniji, deo državne granice prema Makedoniji i deo državne granice prema Crnoj Gori. Sami su sebi skočili u stomak, ali IMAJU ONI REŠENJE I ZA TO SAMO NE ODMAH. Zapad se nada da će Srbija jednom priznati Kosovo*. To bi značilo da će menjati i državne granice u skladu sa teritorijom krnje Srbije, e tada će Stoltenberg promeniti pesmicu. U medjuvremenu do tada radiće na razvijanju bliskosti sa Srbijom, da lakše može da proguta knedlu NATO članstva. Zato kaže da će NATO nastaviti rad na "jačanju bliskog partnerstva koje Srbija i NATO (već) imaju“. Spremaju se za sledeći važan korak na njihovom (zapadnom) Balkanu, pa kadgod on da bude.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u