СТОЛТЕНБЕРГ ШОКИРАО ЈАВНОСТ: Запад се мора спремити за ДРУГИ РАТ У УКРАЈИНИ

STOLTENBERG ŠOKIRAO JAVNOST: Zapad se mora spremiti za DRUGI RAT U UKRAJINI

18 septembra 2023

Jens Stoltenberg je rekao da se sukob u Ukrajini neće završiti dok Rusija „ne položi oružje“

Zapad se mora pripremiti za „dug rat“ u Ukrajini, izjavio je u nedelju generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.Uprkos tvrdnji da želi „brzi mir“ u Ukrajini, Stoltenberg je insistirao da i dalje podržava cilj predsednika Vladimira Zelenskog o vojnoj pobedi nad Rusijom.

„Većina ratova traje duže nego što se očekivalo kada počnu“, rekao je Stoltenberg u intervjuu nemačkoj medijskoj grupi Funke. „Zbog toga moramo da se pripremimo za dugi rat u Ukrajini.“

Prema izveštajima medija u poslednja dva meseca, zapadni zvaničnici i vojni planeri su priznali da je malo verovatno da će ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga biti uspešna, ostavljajući linije fronta uglavnom nepromenjene kako dolazi zima.

Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Ukrajina je izgubila više od 71.000 ljudi od početka kontraofanzive u junu. Uprkos ovoj oštroj stopi iscrpljivanja – sa nekim jedinicama koje gube 90% svog ljudstva, prema ukrajinskim izvorima, Stoltenberg je insistirao da će NATO nastaviti da se zalaže za vojno, a ne diplomatsko rešenje.

„Svi želimo brz mir“, rekao je Stoltenberg. „Ali u isto vreme moramo da priznamo: ako predsednik Zelenski i Ukrajinci prestanu da se bore, njihova zemlja više neće postojati. Ako predsednik Putin i Rusija polože oružje, imaćemo mir.“

Nakon što je prošlog aprila napustio mirovni sporazum uz posredovanje Turske, Zelenski je izdao dekret kojim se zabranjuju svi pregovori sa Rusijom. Štaviše, on je u više navrata obećao da će ponovo preuzeti bivše ukrajinske regione Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, kao i Krim, od kojih je ovaj poslednji većinom glasao za pridruživanje Ruskoj Federaciji 2014.

Stav Zelenskog podržava Vašington, gde su zvaničnici više puta insistirali da samo ukrajinski predsednik može da odluči kada će tražiti mir. Istovremeno, američki državni sekretar Antoni Blinken osudio je Putina zbog navodnog odbacivanja „smislene diplomatije“.

Rusija tvrdi da je otvorena za diplomatsko rešenje konflikta, ali da bi svaki mirovni sporazum morao da uzme u obzir „novu teritorijalnu realnost“ – da Donjeck, Lugansk, Herson, Zaporožje i Krim nikada neće biti vraćeni Ukrajini. . Osim toga, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će se pregovori voditi „ne sa Zelenskim, koji je marioneta u rukama Zapada, već direktno sa njegovim gospodarima“.

(NultaTačka)

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  E, moj Lavro, sa kime bi ti da razgovaras. Katastrofa.

 2. Spejs kingdom says:

  samo je "zaboravio" da kaže da ako se ukrajinci nastave boriti, da njihvise neće biti a polaganje života na oltar americje duboke mafijaške države ne uključuje novčane isplate iz USA za porodice poginulih. Kaubojski, anglo-cionisticki tumor sveta traži tudju krv da opstane, a smrt mnogih naroda koje ce gurnuti u rat i sigurnu smrt u Rusiji je garantovana za sve koji oristanu da budu topovsko meso američkog parazita.

  • RASPUCHIN says:

   Nema tu ništa čudno , u vezi njegovog djelovanja i ponašanja , pošto je njegov otac (Torvald) nas , Srbe , zavio u crno (kao predstavnik "U"N(acista) Kurta Valdhajma a dolaze iz zemlje Kvislinga. Ovaj je nastavio djelo svog oca i pomenutog Kvislinga a po ideji Hitlera i nacista. Sve je tu jasno.

 3. Ficko says:

  Svaki njihov put je samo zastrašivanje. Došlo je neko drugo vreme.

 4. milorad5 says:

  hm izgleda da se sprema intervencija NATO trupa plaćeničke armije kao na početku i u ukrajini a sad u ukrajini ubijaju sve redom na fronut pa se verovatno to sprema i z.evropskim seka-persama...u slučaju upada NATO trupa u ukrajinu imamo najviše 60 dana da se pripremimo pre nego dodje do pune nuk.razmene...sad treba pažljivo posmatrati i reagovati na vreme...ko preživi prvih 3 meseca posle udara i ako ne budemo bili direktno gadjani,taj će preživeti bar još neko vreme pre nego što ga ubije neki kancer...najgor je ako nam unište elektromrežu i elektroniku indirektnim EMP od tolikih eksplozija jer to ne može da se izgradi ili popravi za kratko vreme potrebne su godine,godine bez benzinskih motora,generatora i elekt.motora...a to je vrlo nezgoddno jer konja ima jako malo ne računajući one po gradovima koji nisu ni za K.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *