СТОЛТЕНБЕРГ ТВРДИ да је НАТО спреман да помаже УКРАЈИНИ против РУСИЈЕ на дуге стазе

STOLTENBERG TVRDI da je NATO spreman da pomaže UKRAJINI protiv RUSIJE na duge staze

20 septembra 2023

UKRAJINI je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne delove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već ima, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

On je rekao da je rat, koji je već odavno ušao u drugu godinu, „rat iscrpljivanja“, ali ne i zastoj, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom kontraofanzive koju je počela u junu u pokušaju da povrati teritoriju koju su, kako je istakao, okupirale ruske snage.– Ako želimo kraj rata, ako želimo pravedan i trajan mir, onda je vojna podrška Ukrajini pravi put – istakao je Stoltenberg u intervjuu Rojtersu u Njujorku gde je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Prema njegovim rečima, Ukrajini je potrebno mnogo različitih vrsta podrške.

– Postoji hitna potreba za protivvazdušnim sistemima, ne samo za novim sistemima, već i za municijom, održavanjem, rezervnim delovima… Vidimo da protivvazdušna odbrana svakodnevno spašava živote u Ukrajini i potrebno je da održavamo sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajine – naglasio je Stoltenberg.

On je odbio da kaže koliko municije NATO saveznici mogu da isporuče Ukrajini svake godine, niti kada će tačno avioni F-16 biti isporučeni Kijevu.

Saveznici naporno rade na obuci (pilota za F-16) u što kraćem roku – rekao je Stoltenberg.

On je istakao da je važnost slanja aviona F-16 i u u tome što šalje poruku dugoročne i trajne podrške.

– Spremni smo za duge staze. Ne zato što smo u mogućnosti da predvidimo koliko će tačno trajati ovaj rat, već zato što treba da pošaljemo poruku predsedniku (Rusije Vladimiru) Putinu da nećemo čekati kraj ne radeći ništa – naglasio je čelnik NATO.

Stoltenberg je rekao da bi voleo da vidi brži napredak u ukrajinskoj kontraofanzivi, ali i dodao da je ono što su osvojili na jugu i istoku i dalje „ogromno“.

Prema njegovom mišljenju, rat bi mogao da se nastavi i tokom jeseni i zime.

– Ono što treba da nastavimo je da podržavamo Ukrajince i onda oni moraju da donose odluke na terenu – rekao je on i dodao da rat iscrpljivanja postaje rat logistike.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    videcemo dokle ćete jos moći da stampate dolare ;-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *