СТОЛТЕНБЕРГ УВАЖИО ХРВАТСКИ УЛТИМАТУМ

STOLTENBERG UVAŽIO HRVATSKI ULTIMATUM

14 juna 2021

Današnjem samitu NATO-a u Briselu prisustvuje i hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je najavio da neće podržati deklaraciju Alijanse ako se ne promeni formulacija koja govori o BiH, tj. ako se ne spomene Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva, a hrvatski Večernji list piše da je taj „ultimatum“ šefa hrvatske države urodio plodom.Kompromis je, navodi se, pronađen juče posle podne, nakon čega je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nazvao Milanovića neposredno pre njegovog poletanja iz Zagreba i obojica su se, kažu, složili „da je sad sve izglađeno“.

Nacrt NATO dokumenta na 50 stranica spominje Bosnu i Hercegovinu u jednom kratkom delu, među drugim zemljama, od Belorusije i Ukrajine do Kosova* na koje se NATO poziva.

Hrvatska je proteklih sedmica tokom usaglašavanja nacrta tog dokumenta, koji će biti usvojen na današnjem samitu, smatrala da, kad se već govori o reformama koje su važne za evroatlantski put BiH, treba izričito spomenuti reformu izbornog zakonodavstva, kao i Dejtonski sporazum i sa referencom na konstitutivne narode u BiH. Velike zemlje saveznice imali su na to primedbe i opirale su se toj hrvatskoj ideji, podseća Večernji.

Sve to sa objašnjenjem da je to predetaljno, a da takvi detalji ne spadaju u NATO-ove dokumente poput ovog. To se sve zbivalo nekoliko nedelja uoči današnjeg početka samita. Zoran Milanović je zapretio da neće dati saglasnost na završni dokument samita. Izričito se spominje Dejtonski sporazum. Spominje se i izborna reforma u BiH, kao nužnost koju treba dogovoriti i provesti. Konstitutivni narodi se ne spominju, tu je rezultat ovih pregovora u poslednji čas ostao nerešen. Ranije je bila formulacija o dobrobiti građana, pa je Hrvatska tražila da se na tom mestu spominje dobrobit konstitutivnih naroda i građana, a na kraju se ne spominju ni građani ni konstitutivni narodi.

KOMENTARI10 komentara

 1. Istina says:

  Samit zlikovaca. Kriizari se ponovo spremaju za pohod na Istok. Nadam se da ce biti sprzeni prije nego krenu.

 2. Ivana says:

  Si čuo vučko seronjo ko je sila ajd sad ti nešta traži pa tebe i Srbiju zbog tebe pljuju i gaze svi redom.

 3. Gagi says:

  Eto, tako katolicka europa siri svoju teritoriju. Vazan im je Dejtonski sporazum jer je najurio Srbe iz pola BiH. Sada ce rvati mic po mic da uzmu pola teritorije od islamizovanih "srba" i tako prosire svoje rvatsko rimsko carstvo. U kasnijim planovima ce verovatno izazvati haos u BiH za koji ce okriviti Srbe i pokusati da ih proteraju preko Drine. Nema kod njih kraja otimanju i uzurpaciji tudje imovine, to im je duboko u genima i pokvarenoj kolonizatorskoj katolickoj dusi. Ima ona stara prica kako su ovi kolonizatori otimali tudju zemlju: Prvo su se pojavljivali trgovci sa dzindzuvama i ogledalcima i to menjali za zlato, iza njih su isli fratri koji su ih nasilno pokrstavali. Oni koji to nisu hteli da prihvate, bili su oruzano unisteni i pobijeni. Stari dobitni sistem koga se nisu odrekli do danasnjih dana. Nesto mi to lici na "nas" prethodni sistem, davali narodu "besplatno" neke betonske stanove, omogucili im kredite da kupuju sifonjere i letuju a danas taj narod nema nista svoje. Vlasnici skoro svega u danjasnjoj drzavi su stranci, evo odose i banje sa prirodnom izvorskom vodom. Sve cemo sutra krvavo i skupo da placamo u "nasoj" drzavi, bezveze smo se onoliko zaduzivali da sve to stvorimo (jos otplacujemo kredite) jer su nam "nasi dobrotvori" sve oteli. Najgore od svega je onolika pogibija Srpskog naroda da bi stvorili drzavu za svoje potomke, te drzave danas nema a potomci ce biti sluge stranim dobrotvorima i investitorima. GDE se to izgubi i NESTADE Srpski kapital.

  • Boban says:

   Gagi, Bog pušta đavola da spletkari i rovari, jer Božija (reč) je poslednja. Neće biti ni prvi ni poslednji put da dušmani kidišu na Srbe. Hrvati se masovno iseljavaju iz BiH, a tek iz Hrvatske, u kojoj zvanično ima 4 miliona stanovnika, a hrvatski demografi upozoravaju da ih ima manje od 3 miliona. U Hrvatskoj je oko 120 osnovnih škola zatvoreno pre 2 godine, a u preko 30 škola već nekoliko godina nije upisan nijedan prvak. Slavonija je prazna, ostali starci, sve otišlo u Austriju i Nemačku. Krajina prazna, samo Zagreb i okolina održavaju natalitet.

 4. Gagi says:

  Nije nemoguce da se sutra stranom svezem kapitalu ustupe blokovi zgrada na N.Bgd-u i drugde, da se oni bakcu sa stanarima tih stanova i naplacuju troskove stanovanja. Tada ce troskovi verovatno biti smanjeni i bice milina za zivljenje. Samo da ovi na vlasti koji odlucuju o nasem boljem zivotu ovo ne procitaju, mozda dobiju urgentnu ideju.

 5. Kulak says:

  Zoki tuče balije.Nema više one:Za nevolju i Turčine kume.Jasno.

 6. Covid histery idiots says:

  Aaauuuuuuu, pokatoliceni kripto srbin umislio da je on i njegova genocidna tvorevina nato fasista neka velicina :-))) SAKA JADA.

 7. Milan says:

  Nato u dokumentu mora doslovno (izričito) da navede Dejtonski sporazum iz 1995 i još da doslovno pomene izmenu izbornog zakonodavstva u BIH. Ovo prvo odgovara i Republici Srpskoj. Dok ovo drugo odnosi se na osnovna državna glasačka prava i građanska prava bosanskohercegovačkih Hrvata. Pretpostavljam da će Hrvatima biti omogućeno da sami biraju svog predstavnika u Predsedništvu BIH, a ne kao dosad da im nametnu naprimer Komšića. .... "Zadovoljan sam i zabrinut, jer to što se događalo s komunikeom u onom dijelu koji je nama interesantan nije normalno. Morat ćemo ispitati što točno stoji iza toga i kako je moguće da jedan nemali broj država sabotira, otvoreno opstruira, onemogućava da se u pasus o BiH uopće spomene Dejtonski sporazum, kao da je to nešto otrovno", rekao je Milanović nakon završetka samita NATO-a.

 8. Gagi says:

  Milane ... Tako to ide, rvati sa punim pravom brinu o "svom" entitetu. Kada Srbi saradjuju sa RS to je nevidjeno mesanje u suverenitet tudje drzave. Ako rvati budu uspeli u naumu da sami biraju svog predstavnika u Predsednistvu BiH, istog momenta ce napraviti haos i otcepiti taj "svoj" entitet pripajajuci ga rvatskoj. Kada su to mogli sa bivsom Jugom, BiH je za njih sitna riba. Tako to oni rade, secamo se valjda kako su to odradili u Predsednistvu nekadasnje Jugoslavije.

  • Milan says:

   Ovaj put ne odgovara im da svoj entitet iz BIH pripoje Rvatskoj, jer isto tako i Srpska bi bila pripojena Srbiji. Glavna muka koja ih muči je da Srbija bi se našla na 60-70 km od Zagreba, a to im nikako ne odgovara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *