СТОЛТЕНБЕРГ: За две недеље позивница…

STOLTENBERG: Za dve nedelje pozivnica…

29 juna 2018

Za dve nedelje će NATO savez izdati pozivnicu za makedonsko članstvo u alijansi, ali zemlja neće postati punopravna članica dok se ne okončaju sve unutrašnje procedure, uključujući i promenu Ustava, poručio je generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, nakon razgovora sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, pozivinica Makedoniji će, prema Stoltenbergu, biti izdata u toku samita NATO koji će biti održan 11 i 12 jula, i od tog trenutka Makedonija će otpočeti pregovore o pristupanju u severnoatlantski savez. Proces pristupnja će biti završen čim se okončaju procedure u zemlji, a brzina tog procesa će, prema njemu, zavisiti od efikasnosti makedonskih institucija.

“Spor oko imena je predugo bacao senku na celi region i sprečavao prosperitet i sigurnost. Sada je šansa za svetliju budućnost. Sporazum predstavlja primer za druge u regionu kako konsolidovati mir i stabilnost”, poručio je Stoltenberg.

Makedonski premijer je naglasio da je za samo godinu dana zemlja postigla ono što “niko nije mogao da predvidi” te da je sve to rezultat iskrene polittičke volje.

“Za desetak dana očekujemo da ispišemo novu stranicu u našim odnosima. Očekujemo pozivnicu da postanemo nova, 30-a članica NATO”, izjavio je makedonski premijer, istakavši da se na ovu poziivnicu čeka od 2008 godine, prenosi RSE.

Premijer Makedonije je poručio građanima da sada preostaje mnogo posla da se uradi na domaćem terenu te da zemlja treba da obavi sve domaće zadatke.

Na samitu u Bukureštu, koji je održan na proleće 2008 godine, Makedonija je propustila da dobije pozivnicu za prijem u NATO, zbog grčkog veta oko imena. U to vreme zemlja je bila u istoj grupi sa Albanijom i Hrvatskom. Od tog trenutka, spor oko imena je postao uslov i za evropske integracije zemlje. Nedavni sporazum između Zaeva i Tziprasa označio je i početak deblokade svih briselskih procesa.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    I Makedonci će da sade tikve sa samim djavolom. EU šargarepa će mnogim pdržavama gadno prisesti. Šta nove članice alijanse iz istočne Evrope očekuju, a šta će ih stvarno snaći. 12 država osnivača NATO-a + 4 države u periodu hladnog rata + 13 novih članica posle hladnog rata = 29. Sa Makedonijom i Kosovom biće 15 novih članica = 31 ukupno. Novije članice iz Istočne Evrope, njih 10-tak, kao što su Poljska, Estonija, Litvanija, Letonija, Češka, Slovačka, Rumunija, Bugarska, Madjarska, itd. sa svojom teritorijom, zatim sa vojskom, ali i sa celokupnim civilnim ljudstvom, poslužiće kadtad za napad na Rusiju... Članice osnivači NATO alijanse iz 1949, njih 12 su: SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija, Portugalija, Island, Holandija, Belgija, Danska, Luksemburg, Norveška. U periodu hladnog rata priključile su se Grčka 1952, Turska 1955, Nemačka 1955 i Španija 1982 godine. Na EU šargarepu prodale su NATO alijansi 13 istočnoevropskih država: Madjarska, Poljska i Češka 1999 godine; Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija 2004.godine; Albanija i Hrvatska 2009 godine; Crna Gora 2017 godine.

  2. Velika Metla says:

    Pozivnica??? Nisam znao da je to nova reč koja se koristi za naređenje! A,pa,ne moram ni ja sve znati!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *