СТОЛТЕНБЕРГ ЗАПРЕТИО ПРИШТИНИ

STOLTENBERG ZAPRETIO PRIŠTINI

13 februara 2019

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je Ramušu Haradinaju da NATO očekuje da se Kosovske bezbednosne snage pridržavaju važećeg dogovora, po kom ne mogu ići na sever pokrajine bez saglasnosti komande Kfora.

„Imamo Briselski sporazum iz 2013. godine, koji jasno kaže da KBS ne mogu da idu na sever bez saglasnosti sa komandom Kfora. Smatramo taj dogovor važećim, a to je nešto što su jasno poručile i mnoge članice Alijanse“, izjavio je Stoltenberg novinarima.

Odgovarajući na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija koji je generalnom sekretaru NATO-a poručio da „ne postoji sever i jug, već samo celovito Kosovo“, Stoltenberg kaže da je i direktno Haradinaju preneo očekivanja Alijanse da se primenjuje važeći dogovor kada je u pitanju kretanje KBS na severnom delu gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

On je ponovio je da će NATO tokom dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu, koji počinje danas, preispitati svoje aktivnosti van misije Kfora, koje se odnose na izgradnju kapaciteta i podršku KBS-a.

„Procenićemo nivo tog angažaman na osnovu činjenice da mnoge članice NATO-a smatraju da je odluka o transformaciji KBS u vojsku Kosova došla u pogrešno vreme“, kaže Stoltenberg.

On je ponovio da će NATO bez obzira na odnose sa KBS-om ostati prisutan na Kosovu sa misijom Kfora, koja je bazirana na UN mandatu.

Prisustvo Kfora bilo je i jeste važno za stabilnosti Kosova i šireg regiona“, zaključio je Jens Stoltenberg.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Zapad,i sve šta je na zapadu,sa sve narodom,je jedina strana sveta u kojoj su laž i licemerje vrline! U ostatku sveta su najgore ljudske osobine!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *