Стоти Лорданов филм

Stoti Lordanov film

29 marta 2019

JEDNA od najstarijih filmskih manifestacija u Evropi i svetu, 66. Martovski festival svečano će biti otvoren u sredu uveče u Domu omladine uručenjem nagrade za životno delo Bojani Andrić i projekcijom dokumentarnog filma „Veliki pohod u Malu Sugubinu“. Događaj ovogodišnjeg festivala, koji će do 31. marta u svim takmičarskim kategorijama prikazati najbolja ostvarenja domaće i inostrane produkcije (dugometražni i kratkometražni dokumentarni film, kratki igrani, eksperimentalni i animirani film i video-art), svakako je dolazak Lordana Zafranovića.

Jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i hrvatskih reditelja predstaviće se na Martovskom festivalu u petak, kada će biti otvorena retrospektiva njegovih kratkih filmova („Ljudi u prolazu“, „Poslepodne (puška)“, „Valcer (moj prvi ples)“ i „Lica terakota“). Iste večeri u Domu omladine, u okviru programa Specijalne projekcije, premijerno ćemo videti i njegovo novo ostvarenje, polučasovni dokumentarni film „Duh vremena“, nastao na osnovu izložbe „Gradovi u pokretu“ autorke Nataše Mišković, koja će takođe biti gošća festivala.

Ova izuzetna priča daje uvid o svakodonevici života u Sarajevu, Beogradu, Istanbulu i Ankari dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, posle raspada Otomanskog carstva. Kroz fascinantne, nepoznate fotografije objavljene u ondašnjoj turskoj i jugoslovenskoj štampi, Zafranović i profesorka Univerziteta u Bazelu Nataša Mišković, koja je i scenaristkinja i producentkinja filma, dočaravaju nam osmansku prošlost i modernizaciju Jugoistočne Evrope posle Velikog rata.

Kako je Zafranović izjavio, on je sasvim slučajno prisustvovao otvaranju izložbe „Gradovi u pokretu – postosmansko nasleđe“, i bio je oduševljen.

– Nataša je uložila ogromnu energiju i ljubav istražujući fotografije iz prošlosti, i pomislio sam kako bi bilo šteta da sve to posle nekoliko nedelja opet završi u rafovima. Predložio sam joj da snimimo film, i bilo mi je veliko zadovoljstvo da radim s njom i da usaglasim svoju filmsku viziju sa njenom istoriografskom preciznošću. Ovo je moj stoti film, a njen prvi – rekao je Zafranović, koji će na Martovskom festivalu održati i masterklas.

KIŠOVA POEMA

MEĐU filmovima koje svakako treba pogledati na 66. festivalu su dokumentarci „Zajednica“ Alesijalj Bocera, priča o pravoslavnoj srpskoj zajednici u Trstu, „Svedok jednog vremena“ Igora Toholja, „Nepotpisane“ Valentine Delić. Tu su i „Odežda kneza Lazara“ Nade Savić, „Žuti autobus“ Radmile Todić Vulićević, priča o hiljadu i po učenika iz 22 sela u okolini Prištine koji svakoga dana putuju u Gračanicu i Laplje Selo do škole i natrag. Ne treba propustiti ni kratki igrani film „Pesnik revolucije na predsedničkom brodu“, dramatizovanu istoimenu poemu Danila Kiša, u režiji Balše Đoga. Film je snimljen na olupini broda „Galeb“, besmrtne Kišove stihove govori Radko Polič, a u filmu igra i Marko Nikolić.

VEČNI ZORAN RADMILOVIĆ

FESTIVAL će započeti projekcijom dokumentarca „Veliki pohod u Malu Sugubinu“, koji prati pripremu predstave „Baš-Čelik“ u Maloj Sugubini pored Trstenika, u okviru akcije „Selu u pohode“. Jula 1973. ovom pozorišnom trupom rukovodio je glumački mag Zoran Radmilović. Film potpisuju reditelj Božidar Kalezić, novinar Živadin Mitrović i autorka „Trezora“ Bojana Andrić. Večeras će premijerno biti prikazan i novi film čuvenog ruskog dokumentariste Viktora Kosakovskog „Akvarela“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *