Страх Хрватске због Доналда

Strah Hrvatske zbog Donalda

12 novembra 2016

Zagreb Croatia 34

PRVE reakcije hrvatskih političkih analitičara posle pobede Donalda Trampa u trci za predsednika Amerike ukazuju na to da se Hrvatska što pre mora okrenuti isključivo Evropskoj uniji a zanemariti veze s Vašingtonom. Sličan stav ima i Piter Galbrajt, prvi američki ambasador u Hrvatskoj devedesetih godina, koji smatra da će Srbija i Republika Srpska dobiti „Ameriku pod vođstvom Rusije“.

– Hrvatska više neće moći da računa na Ameriku i mora se koncentrisati samo na Brisel. Problema će biti i u hrvatskom susedstvu, pre svega zbog jakog ruskog uticaja – kaže bivši ambasador.

Najviše bure u javnosti podigao je stav jednog od najpoznatijih hrvatskih političkih analitičara Žarka Puhovskog, koji smatra da bi Hrvatska uskoro mogla da ima velikih problema s Piranskim zalivom upravo zbog novog, 45. američkog predsednika.

– Zbog Melanije i njenog supruga Donalda Trampa Hrvatska bi mogla da izgubi Piranski zaliv – kaže Puhovski, iako zvanični Zagreb još nije ni izašao iz arbitraže.

Dejan Jović, nekadašnji savetnik predsednika Josipovića a sada profesor na Univerzitetu, smatra da bi otopljavanje odnosa između Vašingtona i Moskve moglo da se odraziti i na jugoistok Evrope, ali da bitnijih promena američke politike u ovom delu sveta neće biti. Ipak…

– Na Zapadnom Balkanu zbog manje zainteresovanosti Amerike otvoriće se prostor za druge velike „igrače“. EU zasada ne želi tamo da se širi, a to može da otvori vrata za Rusiju i Tursku i njihov uticaj – smatra Jović.

Geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila ne očekuje velike promene u američkoj politici na Balkanu, ali i on veruje da bi veća saradnja SAD i Rusije mogla da se odrazi i na ovim područjima.

Gotovo svi politički analitičari smatraju da će Hrvatska morati da poveća izdvajanja za odbranu, najmanje dva odsto od BDP-a, jer će u protivnom biti izložena sankcijama u sklopu NATO-a.

Hrvatska je još 2009. odstupila od planova za dostizanje ta dva procenta, a u martu ove godine vojni budžet je dodatno radikalno smanjen, uprkos svim zaključcima NATO-a s kojima se složio i hrvatski državni vrh.

– To bi moglo da dovede do velikog neslaganja novog američkog predsednika i Hrvatske kao male članice NATO-a – kaže analitičar Igor Tabak, pozivajući se na dobro poznate stavove Donalda Trampa izrečene tokom predizborne kampanje u kojima je posebno isticao da doprinos pojedinih članica mora da bude znatno veći.

(Večernje novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Kulak says:

    Sve će to ići na teret osiromašenom radniku i seljaku.

  2. Blaženik Stepinac says:

    Ma nije strah, nego ŠOK i PANIKA. Građani Zagreba u panici napuštaju grad i u kolonama kreću prema Bleiburgu. Ostali u ŠOKU i PANICI kupuju preostale zalihe konzervi po supermarketima i traže zaklon u Jasenovcu, u atomskim skloništima ispod zemlje. Cijela zemlja je u ŠOKU, PANICI i nevjerici. STRAH je vidljiv i na licima životinja koje su i same podlegla MASOVNOM ŠOKU i PANICI pa i one bezglavo bježe i skrivaju se kud koja. Stanje je alarmantno i do večeri će STRAH, ŠOK, SKANDAL, KAOS i PANIKA doživjeti svoju kulminaciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *