СТРАХ И ПАНИКА: Шта то Русија ради у Авганистану? ШТА ТО РАДИ ЛАВРОВ?

STRAH I PANIKA: Šta to Rusija radi u Avganistanu? ŠTA TO RADI LAVROV?

17 novembra 2018

Vlada Rusije je ranije ovog meseca bila domaćin dugo očekivane mirovne konferencije o Avganistanu na kojoj su bili predstavnici Talibana. Posle skupa, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov fotografisao se sa članovima talibanskog vođstva koji su, što je paradoks, još uvek na ruskoj listi terorista, piše Al Džazira Balkans.

Za pažljivije posmatrače ruske spoljne politike, jasno je kako je konferencija bila prilika za fotografisanje kako bi se javno objavila želja Kremlja da se ponovo pozicionira na jugu Centralne Azije, i naročito u Avganistanu. Talibani su takođe imali koristi od konferencije: prvi put su njihovi predstavnici učestvovali na forumu koji je organizovala neka od stalnih članica SB UN.Konferencija od 9. novembra nije bio prvi put da su se Rusija i Talibani sastali na razgovorima. Ova oružana grupa je želela da uspostavi odnose sa Rusijom još 1995. godine kada je kontrolisala određeni broj južnih provincija države, uključujući Kandahar. Prvi nezvanični kontakti Rusije i Talibana uspostavljeni su u drugoj polovini 1990-ih nakon što su Talibani porazili Vladu mudžahedina u Kabulu aprila 1996. godine i tražili međunarodno priznanje njihovog režima.

Komunikacija između Talibana i Moskve na kraju je rezultirala susretom zatvorenim za javnost u Ašhabadu, prestonici Turkmenistana, koji je dogovorio pokojni turkmenski lider Saparmurat Nijazov. Ruska delegacija susrela se sa talibanskim predstavnicima koji su imali jedan zahtev: ruska podrška talibanskim predstavnicima za zauzimanje mesta stalnog predstavnika Avganistana u UN.

Vlada Rusije je smatrala nerazumnim ovaj zahtev i zbog toga više nije bilo sastanaka. Kasnije se saznalo da je ta odluka možda bila velika diplomatska greška. Talibanski lideri su tada jasno bili spremni na kontakte (i bili daleko manje neprijateljski nastrojeni prema Rusiji neko sadašnji) što je Moskva mogla da iskoristi u svoju korist.

Jedna od posledica prekida kontakata Rusije (i drugih država) sa Talibanima jeste činjenica da su postali mnogo radikalniji. Pošto nisu mogli da obezbede međunarodno priznanje, lideri Talibana su nastavili sa ugošćavanjem lidera al-Kaide Osame bin Ladena dok je on planirao i koordinisao napade 11. septembra.

Rusija je pokušala da uspostavi nove kontakte sa Talibanima tek sredinom 2010-ih nakon žestokog pada rusko-američkih odnosa, početka ruske vojne operacije u Siriji i kretanja militanata iz Sirije ka Avganistanu.

Rusija želi da igra ulogu „mirotvorca“ u Avganistanu kako bi imala prevagu u svojim odnosima sa SAD. Jačanjem odnosa sa Talibanima, koji se bore protiv Vlade Ašrafa Ganija koji je blizak saveznik SAD, Moskva želi da postane važan igrač u rešavanju sukoba u Avganistanu, mestu gde se spajaju interesi raznih regionalnih i svetskih sila.

Do uspeha ruskog mirotvornog nastojanja u Avganistanu ne može doći bez nekog dogovora sa SAD čije vojno prisustvo, zajedno sa NATO, održava administraciju predsednika Ganija. Kremlj to jasno razume i pokušava da izvuče maksimalnu političku korist iz saradnje sa Talibanima u okviru moskovske konferencije.

Činjenica da ruska mirovna inicijativa neće mnogo doneti bez učešća SAD je nešto što i sami talibanski lideri dobro razumeju. Svrha njihove posete Moskvi nije bilo ponavljanje tog stava, već i pokazivanje SAD-u kako postoje „alternative“, odnosno da ako se Vašington ne uključi, Talibani će tražiti političku, pa i vojnu podršku od njegovog takmaca – Moskve.

Do sada američki predsednik Donald Tramp nije ispunio svoje obećanje kako će „vratiti kući“ američke vojnike iz Avganistana i pod pritiskom Pentagona je odobrio slanje dodatnog vojnog osoblja. Ali, njegova strategija bi se mogla promeniti u drugoj polovini predsjedničkog mandata.

On očajno želi da bude ponovo izabran i zato mu treba velika diplomatska „pobeda“ koju bi prodao glasačima. Postizanje dogovora sa Talibanima i povlačenje iz Avganistana bi mu mogla biti pobeda koja mu je jako potrebna, zaključuje Al Džazira.

(Al Džazira)

KOMENTARI9 komentara

 1. Deda Micko says:

  I talibani su Rusima veci partneri od Srba, to je verovatno zato sto su nam Rusi "braca".

  • padre says:

   Daj, ne trabunjaj!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Dobro jutro Majkane konacko iti da svatis da su Rusima i ti Avganistanci blizi neg Srbi.Bas mi je drago da si konacno progleda.Njesu Rusima samo Avganistanci blizi.Rusima su na exYu prostoru naj blizi bili i ostali Hrvati pa Slovenci pa Siftari.A od ostalije naroda iz Evrope Bugari Ljemci pa cak i Francuzi.Ne zaboravi da su Bugari vavje za svoje Kraljeve imali Ljemacke loze.Koje su bile vrlo bliske sa Ruskim Carevima i dinastijama.Srbi Rusima neznace nista dobri smo im samo ukoliko smo dovoljno manjiti da se umjesto nji tucemo sa Zapadom.Ki sta je bijo slucaj od 1991 do 1999 pa smo prosli kako smo prosli znamo svi kako.Inace vavje imaj na umu da je SSSR i Kominterna krenila u rat protiv Srpstva.Zato jer Rusima Srbi smetaju na Balkanu.Jer nijednu trajnu barijeru protiv Rusije i Ljemacke na Balkanu Englezi nemogu napraviti bez Srba.Hrvati Slivenci i svi drugi su nepouzdan faktor za blokiranje Rusko Ljemacki ambicija da se dokopaju toplog mora.Nepouzdani zato jer su Hrvati Slovenci pa i Siftari vrlo bliski istorijski Rusiji zbog Kominterne i SSSRa.Englezima su naj pouzdaniji Srbi za blokiranje Rusa i Ljemaca.I naravno zbog toga Srbi su Rusima trn u oku kojeg zele eliminisati sa Balkana.Zato su Rusi osnovali i Ustaski pokret i VMRO i sve druge anti Srpske i anti Jugoslovenske organizacije.Sve Jugoslavije su Rusi srusili zapamti to i sve su rusili preko isti svoji podanika Hrvata Slovenaca ali i Srpski nacijonalista koji su naginjali prema Moskvi.Zato pod hitno Srbija mora da udje u NATO i da za navjek okrenemo ledja svom stvarnom istorijskom neprijatelju Rusiji.Rusija je Srpski neprijatelj a ne Amerika i Engleska.

   • MIMICA says:

    Bravo, odavno ne procitah duzu glupost! Ovolika skoncentrisanost na nesto nevazno ukazuje na tesko mentalno oboljenje, potrazi doktora dok je vreme!

   • ? says:

    Slavko, jesi li skoro pušio neku travu, deluješ sumanuto?!

  • Zivoder iz Oseka i Ovcare says:

   Ocekivan komentar NVO hrvoja.

 2. SLAVKO-KNIN says:

  Dobro pitanje sta to Lavrov radi????Kolje posjeke i suri ih vrelom vodom. Eto sta Lavrov radi i usput zludjuje Avganistance kako su Rusi i Avganistanci dva bratska Slovenska naroda.Ki sto nama Srbima Rusi prodavaju te fore o toboze istom porjeklu Rusa i Srba.Srbi i Rusi njesu istog porjekla.Rusi imaju preko 70% Slovenske haplogrupe R1a.A Srbi sa prostora Dinarida konkretno iz Dalmacije imaju ispod 10% tu Slovensku haplogrupu R1a.Dajem primjer kake se sve manipulacije vrse nad Srbima kad im se prodavaju price kako su Srbi Sloveni.Da bi se tako kazalo kako su Srbi i Rusi isti narod.Njesu isti narod i Srbi njesu Sloveni tacka.

 3. Velika Metla says:

  E ako to piše "Al DžeZvira"onda je to tako! Kakve veze ima rsuka politika danas sa politikom SSSR-a,sem što su Rusi stradali u tom SSSR-u? Isto kao Srbi u "brozoslaviji"!

  • SLAVKO-KNIN says:

   Al si ti najivan cojek i jako zelen.Kazes kakve veze ima politika SSSR i sadasnje Rusije?????Majkane svaka Rusija bila ona Carska Boljsevicka Komunistucka ili Liberalna nastavlja politiku i geopolitiku one prethodne Rusije.Ni jedna Rusija ne ponistava niti se odrice politike prethodne Rusije.Danasnja Rusija se ne odrice politike SSSR ona i dalje sprovodi ono dje je SSSR sta ali sprovodi je drugim metodama primjerenim danasnjem vremenu.To ti je isto slucaj sa Srbijom ni jedna Srbija ne ponistava politiku one prethodne Srbije to est Jugoslavije.Srbija je nastavljac politike Jugoslavije bilo da je u pitanju Kraljevina Jugoslavija ili SFRJ ili SRJ.Srbija nastavlja politiku sviju prethodni Srbija odnosno Jugoslavija.Jer kad bi se Srbija odrekla Jugoslovenskog nasljedja odrekla bi se dobrog djela sebe.Tako i Rusija ona nastavlja dje je sta SSSR.Zato velim da danasnja Rusija nece se odreci anti Srpske politike koju je udarlia ki temelj Kominterna i SSSR.Ona ce nastaviti anti Srpsku politiku i koristice provjerene saveznike za vodjenje anti Srpske politike.Na prvom mjestu tu su Hrvati Siftari ali i Rusofilni dijo Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *