СТРАХ И ТРЕПЕТ – ХУТИ ДОБИЈАЈУ РУСКЕ РАКЕТЕ

STRAH I TREPET – HUTI DOBIJAJU RUSKE RAKETE

7 juna 2024

Posle odluke američkog predsednika Džoa Bajdena da dozvoli Ukrajini korišćenje njihovog oružja za napade na teritoriju Rusije nije se dugo čekao odgovor iz Moskve.

Zvanični Kremlj danas je upozorio da „ne može ostati bez posledica“ odluka zapadnih zemalja da se oružje kojim snabdevaju Kijev koristi za napade na rusku teritoriju.Dan ranije Vladimir Putin je upitao zašto neko misli da ima pravo da snabdeva takvim oružjem koje se koristi za napad na rusku teritoriju, a da Rusija onda nema to isto pravo, da oružjem iste klase snabdeva snage koje u drugim regionima sveta udaraju po osetljivim objektima onih zemalja koje ovo rade protiv Rusije?

„Dakle, odgovor bi mogao biti asimetričan. Razmislićemo o ovome,” poručio je Putin zapadnim stratezima.

Očigledno da ruski predsednik ne bi davao javno ovakvu izjavu da ruska strana već nema razrađenu strategiju za ovakvu vrstu odgovora Zapadu.

„Ako Zapad Ukrajini dozvoli da gađa Rusiju projektilima poput ‘storm šedou’ ili ‘atakms’, Rusija će pojačati svoju PVO. Rusija zadržava pravo da odgovori na isti način na koji to rade zemlje koje se uvlače u rat protiv Rusije“, rekao je Putin.

I pre ove Putinove izjave jedan broj ruskih vojnih analitičara nagoveštavao je mogućnost da se ruski “iskanderi” nekako iznenada zateknu u pustinjskom pesku na Arabijskom poluostrvu. To bi praktično značilo da Huti ili neke vojne formacije poput “Hezbolaha” dobiju dugometne rakete sa kojima mogu da gađaju američki, engleske ili francuske brodove i avione u regionu. To praktično znači da nijedan američki vojni objekat, baza, ratni brod ili avion više ne bi bio siguran na Srednjem i Bliskom istoku.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da izjava ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućoj isporuci ruskog visokopreciznog naoružanja drugim zemljama daje predstavu o neizbežnim posledicama isporuke tog oružja Zapadu Ukrajini.

„Ovo je veoma važna izjava, koja vrlo jasno govori da snabdevanje oružjem koje će ciljati nas ne može ostati bez posledica, a te posledice će sigurno nastupiti“, rekao je Peskov i precizirao da je sve krajnje jasno i da zbog toga ne treba nikakvo pojašnjavanje.

Posle odluke Amerike da dozvoli upotrebu njihovih raketa za napade na Rusiju to je uradila i Nemačka. Velika Britanija je prva nagovestila takvu odluku, ali je izjava njihovog ministra nekoliko sati posle objavljivanja povučena.

Kako je kineski primorski grad postao model ekološkog upravljanja za…

S druge strane Rusija počinje da povlači slične poteze koje je godinama radila NATO alijansa na njenim granicama. Naime, Rusija će ovog leta održati pomorske vežbe na Karibima, sa planiranim zaustavljanjima na Kubi i Venecueli, javio je Rojters.

Do pre nekoliko meseci bilo je nezamislivo da Rusija i njeni saveznici izvode vojne vežbe na prilazima ili u blizini američkih granica. Izgleda da je neodmerena i često neracionalna taktika NATO stratega dobija odgovor u vodama Karipskog mora.

Da li će se “ruski odgovor” uskoro videti i u Persijskom zalivu, izgleda da zavisi od raketa koje se budu ispaljivale iz Ukrajine na teritoriju Rusije.

KOMENTARI10 komentara

 1. mudri mantraš says:

  ma samo im dajte rakete i nek napadaju ćifute, američke ambasade i nazo baze.

  • Rodja says:

   Tako je !!! :)

 2. milorad5 says:

  kao što sam već napisao ranije,NATO koalicija će uskoro biti napadana SVED gde se nalaze van svojie matične teritorijem a toga iam dosta i SVUDA su to okupacione trupe u suštini,takodje može da im se desi bombardovanje i matične teritorijei civilnih mea na njoj pošto e oni bave time odavno i uzvratni udari ili OSVETA sa zakašnjenjem,doduše,uopšte nisu isključeni...ustari rusi bi trebali da masovno povećaju proizvodnj preciznog dalekometnog naoružanja i ponude to na tržište,to je kapitalizam,gde ima potražnje tu ima i robe...milslim a bi mnogi uključujući i nas skinuli i majcu sa ledja samo da domognu oružja sa "instruktorima" u kompeltu kojim mogu da gadjaju američke ili evropke grdaove i baze,mislim da rusi u prvom momentu ne bi mogli da zadovolje potražnju:)...normalno instrumenti se isporučuju u paketu sa "instruktorima" i smouništavajućim sistemimaa stranka ima obavezu da vrati nazad neupotrebljene komplete i za to dobija popust od 50% na preostalu neutrošenu količinu ...silna lva za rusiji a jako je malo onih koji bi da gadjjau i efiaksno pogode ruske mete čak i sa NATO "instruktorima" ali zato je NATO jedna velika DEBELA KOKOŠKA SPREMNA ZA SUPU,,,ma nebi znali ko ih je gadjao i sa koje strane koliko imaju neprijatelja od onih koje pljačkajuo gorih opscija za NATO države:)..treba ući u biznis sad je pravo vreme za rusku vojnu industriju zaradiće stotine puta više novca nego što im sankcije i kradja para nanose štete u ovom momentu:)....svet MRZI ZAPAD 90% sveta mrzi zapadnu koaliciju...

 3. M says:

  I još osnujte u dijelu Ukrajine koji nije prisajedinjen Rusiji,"nezavisnu" enklavu i od tamo pod njihovom zastavom ispaljujte dalekometne rakete po Engleskoj,Francuskoj, Njemačkoj,USA itd.Ciljevima po potrebi i želji,i još vičite da to nema veze s vama nego da se tamo ugroženo stanovništvo brani od agresije!

 4. Srbije says:

  Ovi su face, razjuriće Amere preko bare za par meseci, samo da im Car Putin doturi džabanu.

 5. Observer says:

  Huti brzo usvajaju savremena oružja priznali to neki ili ne. Već imaju balističke rakete srednjeg dometa, napredne dronove. Na međunarodnom tržišta danas se može svašta krijumčarenjem ili legalmim putem kupiti pa i ubojiti protivbrodski sistemi poput ruskog Bastion ili kineskog Dong Feng. Oba su sitema hipersonična i teško uništiva od bilo kog protivraketnog sistema današnjice. I Iran ima respektabilne protivbrodske sisteme koji su amerima briga. Inače, Blizu Crvenog mora nalazi se, bolje rečeno napenalila se američka flota sve sa kapitalnim brodom kakav je nosač aviona zadnje generacije "Dvajt Ajzenhauer". Tako da uskoro neće biti čudna novinska vest da je nosač potopljen ili teško oštećen. Luda se dešavanja dešavaju sa mnogo provokacija, izazova tako de se svašta može desiti. Ono što za borbene Hute radi, koji simpatišu američki protivnici je vreme i njihov teško pristupačni razuđeni geografski prostor na šta oni najviše računaju. Eskalacija rata ne samo na bliskom istoku je zabrinjavajuća - to je očito svakome. Pokrenuta je spirala nasilja uglavnom od Amerikanaca i njihovih saveznika. Obe strane su ubeđene da su upravu - što je najgore razmišljanje.

 6. Kostakos says:

  Razmislice. Uraduce ovo, ono. Sta treba da im kazete sta ce da uradite. Dajte neprijatelima natoa oruzje da ga upotrebe protiv vasih neprijatela. Ispadaju smesni.

  • persida says:

   Nisu Rusi smesni nego su provaljeni, ne rade nista ako se vec nisu dogovorili sa Zapadom. Igranka bez prestanka.

 7. rade says:

  Rusi opet kasne kao i uvijek.Da su dali svoje oruzje americkim neprijateljima prije dvije godine,zivoti mnogih Rusa bili bi spaseni.Na pocetku SVO zapad je davao sljemove ukrajincima,Rusi nisu reagovali,pa onda lako naoruzanje,opet bezvreakcije.Zapad je shvatio da Rusija samo blefira sa svojim crvenim linijama,i zato su isli dalje i dalje,i evo sada isporucuju F-16.

  • persida says:

   Sta mislite zasto se ruska operacija zove Z?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *