СТРАХ ИЛИ НЕШТО ДРУГО: Украјина повлачи стране плаћенике из ДОНБАСА

STRAH ILI NEŠTO DRUGO: Ukrajina povlači strane plaćenike iz DONBASA

19 jula 2020

Ukrajinska komanda počela je da povlači strane plaćenike sa položaja na liniji fronta u Donbasu, izjavio je portparol Nacionalne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) Jakov Osadčij.

Prema njegovim rečima, strani borci učestvovali su u sukobu na strani Kijeva.„Kako bi se sprečili dalji skandali vezani za učešće stranih državljana u jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje učestvuju u sukobu u Donbasu, komandant operacije Združenih snaga (Vladimir) Kravčenko dao je naređenje za momentalno povlačenje svih stranih državljana sa prvih linija uz njihovo kasnije slanje u centralne regione zemlje“, objasnio je Osadčij.

Portparol je dodao da je ukrajinsko vojno rukovodstvo dalo službama za medije operativno-taktičke grupe „Sever“ i „Istok“ zadatak da, zajedno sa televizijskim ekipama, pronađu i uklone video-snimke sa linije fronta koji su prikazivali strance u sastavu snaga ukrajinske vojske.

Rat u Donbasu

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *