СТРАХ КОД ИЗРАЕЛАЦА: Иран преузео контролу над 8 америчких дронова

STRAH KOD IZRAELACA: Iran preuzeo kontrolu nad 8 američkih dronova

23 februara 2019

KORPUS čuvara islamske revolucije – a to je najelitniji deo oružanih snaga Irana – objavio je da je uspeo da prodre u elektroniku američkih dronova koji lete nad Sirijom.

Komandant aerokosmičkih snaga Korpusa – Amir Ali Hadžizade – precizirao je da su njegovi potčinjeni uspeli da `izvuku` sve podatke i snimke iz osam američkih bespilotnih letelica.Naglasio je da su uspevali da te informacije preuzimaju onlajn.

Korpus je – kao dokaz – emitovao (pogledaj video) kadrove koje je snimao jedan od dronova nad kojim je preuzeta kontrola.

Korpus, inače, tvrdi da je jednim od osam dronova izvesno vreme i upravljao i da je zamalo uspeo da ga spusti na svojoj teritoriji, ali da je ipak pao na teritoriji Iraka. Desetak kilometara od zajedničke granice i jedne američke vojne baze u Iraku.

Taj dron su Amerikanci – a bio je to MQ-9 Reaper – odmah uništili pomoću drugog MQ-9.

Iranci su sve ove svoje podvige izveli pomoću ruskog sistema za radioelektronsku borbu „Avtobaza“ RЭB 1L222 kojim su 2011-te uspeli da preuzme kontrolu nad američkim dronom RQ-170.

U Teheranu se tvrdilo da je najmanje jedan uspešan `upad` u softver američkih dronova izveden i 2013-te.

Korpus je 2017-te objavio da je uspeo da prodre i u američke komandne centre na Bliskom istoku.

Hadžizade je tada objavio da su u toj operaciji bili obezbeđeni i dokazi da Vašington podržava terorističku Islamsku državu.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *