СТРАХ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Арапске земље се окрећу Русији!

STRAH NA BLISKOM ISTOKU: Arapske zemlje se okreću Rusiji!

22 novembra 2015

Vladimir_Putin_in_Qatar_12_February_2007-5Međunarodna unija muslimanskih učenjaka je u otvorenom pismu navela da ima „pozitivan stav prema Ruskoj federaciji, koja danas podržava Arape i muslimane“. Štaviše, u pismu se navodi da bilo kakva odluka u vezi sa Ruskom federacijom mora prvo da prođe konsultaciju sa ruskim islamskim teolozima.

Ukratko, Međunarodna unija muslimanskih učenjaka podržava delovanje Rusa u Siriji. Ono što naročito skreće pažnju jeste činjenica da se štab ove organizacije nalazi u Dohi, prestonici Katara i vehabijskoj državi. Takođe treba pomenuti da se u pismu navodi da o sudbini Bašara al-Asada treba da odluči sirijski narod.

Međunarodna unija muslimanskih učenjaka je uticajna muslimanska organizacija koja povezuje sunitske, šiitske i ibadi muslimane. Među redovima ove unije se nalazi najmanje 90.000 istaknutih muslimanskih učenjaka, uključujući i više od 40 uticajnih ruskih teologa – muftija islamskih institucija u regionima severnog Kavkaza i Volge.

Najbitnija stvar jeste da je predsednik Međunarodne unije muslimanskih učenjaka Jusuf al-Karadavi, spiritualni i ideološki vođa Muslimanskog bratstva, najveće organizacije radikalnih islamista na svetu.

Jusuf al-Karadavi je 1963. godine proteran iz Egipta od strane tadašnjeg predsednika Gamala Abdel Nasera zbog pokušaja da obori vladajući režim. Međutim, ovaj radikalni učenjak je ubrzo našao utočište u Kataru – vehabijskom emiratu.

Jusuf al-Karadavi je spiritualni vođa i ideološki organizator svih arapskih „revolucija“, odnosno revolucija u Egiptu, Libiji, Siriji i Jemenu. Upravo on je zajedno sa premijerom Katara, Hamadom bin Jasimom, organizovao 2011. godine napad na ruskog ambasadora u Dohi, pošto je ruski izaslanik razotkrio njegove planove za podsticanje arapskih revolucija.

Upravo Karadavi utiče na katarsku vlast kako bi se i dalje finansirala teroristička grupa Džabhat al Nusra uprkos nedavnoj promeni situacije u Siriji. Ono što je interesantno jeste da je, nakon ruske intervencije u Siriji, Karadavi urgirao na muslimane širom sveta da započnu „džihad“ protiv Rusije, a sada uočavamo potpun preokret njegove politike.

Mnogi analitičari su odmah ukazali na naglu promenu nabolje, ali da li je zaista došlo do promene? Nije li neko davno rekao da vuk menja dlaku, ali ne i ćud?

Koja je svrha takvog poteza? Odgovor je prilično jednostavan. Država Katar je shvatila da će se Rusija osvetiti Kataru zbog podržavanja međunarodnog terorizma.

Mnogi detalji upućuju na to da je Katar umešan u teroristički napad protiv ruskog aviona nad Sinajem u kom je stradalo 224 ljudi. Čak i ako Katar nije direktno učestvovao u napadu, učinila je to neka grupa koju je Katar finansirao.

Takav potez bi mogao da dovede do sankcija protiv ove države pošto finansijska podrška teroristima predstavlja direktno kršenje konvencija UN.




Nakon terorističkog napada u Francuskoj u kom je stradalo 132 ljudi, svet sve glasnije pokušava da uspostavi međunarodni tribunal za suđenje ISIS-u i njegovim sponzorima, među kojima su najaktivniji Saudijska Arabija i Katar.

Nije slučajnost što je predsednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao 18. novembra dekret za uspostavljanje specijalne komisije za prikupljanje informacija o pojedincima i grupama koje podržavaju međunarodne teroriste. Ova komisija će imati pravo da zahteva takve informacije od vlasti stranih država. Sva sredstva koja ti pojedinci ili grupe koriste za pomaganje teroristima će biti konfiskovana.

Stoga je katarska vladarska porodica odlučila da se zaštiti od najgoreg mogućeg scenarija, primoravajući Karadavija da napiše otvoreno pismo podrške Rusiji.

Na kraju krajeva, ako se lideri ISIS-a, Džabhat al Nusre, Džaeš al Fate i Džaeš al Islama privedu pravdi, oni bi mogli da svedoče protiv država i organizacija koje su direktno umešane u finansiranje zločina protiv Sirije, Iraka, Francuske i Rusije, što će omogućiti kažnjavanje najviših zvaničnika tih država i organizacija.

Postoji samo jedan problem: Pored Katara i Saudijske Arabije, teroriste su podržavale i SAD, Velika Britanija, Turska i Jordan, ali i još neke države.

Neki od američkih senatora, uključujući Džona Mekejna, lično su se sastajali sa liderima radikalnih grupa. CIA i Pentagon su slali oružje i obučavali borce kako bi stvorili „opoziciju“ koja će se boriti protiv aktuelne sirijske vlasti.

Turska i Jordan su obezbedili teritoriju za kampove za obučavanje terorista, omogućavajući teroristima da zajedno sa oružjem otputuju u Siriju sa njihove teritorije.

Međutim, teško da će moći da se sudi američkim zvaničnicima s obzirom na činjenicu da su SAD jedna od dve najveće nuklearne sile na svetu. S tim u vidu, Vašington će verovatno zaštititi Veliku Britaniju, pošto je ona stalna članica Saveta bezbednosti UN, a možda i Tursku i Saudijsku Arabiju, pošto su važne za Vašingtonovu politiku.

Međutim, američki zvaničnici nemaju nikakvu korist od Katara, čija će vladajuća dinastija verovatno biti zamenjena republikanskom vlašću u procesu „demokratizacije“ Bliskog istoka.

Nema razloga da Moskva poveruje da je Katar promenio svoje stavove. Ovaj emirat i dalje podržava ISIS i druge terorističke grupe u Siriji i Iraku, istovremeno potčinjavajući interese Rusije preplavljivanjem evropskog tržišta jeftinim tečnim gasom.

Povrh svega, istraga o tome ko je oborio ruski avion nad Egiptom će pokazati ko stvarno stoji iza terorističkog napada. Nadajmo se da Moskvu neće zavarati pismo Jusufa al-Karadavija.

Ukoliko zapadne države pokušaju da zaštite Katar, Moskva bi mogla da se pozove na Član 51 Povelje UN, te da iskoristi svoje pravo na samoodbranu kao odgovor na ratni čin. Pošto je ruski predsednik Vladimir Putin već definisao obaranje ruskog aviona nad Egiptom kao ratni čin, oni koji su odgovorni neće izbeći suđenje.

Petr Lvov (NEO)

Webtribune.rs

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. Spasoje says:

    Nismo mi za Ruse , mi smo za slobodu , znači za sve ljude na zemlji , svih boja i nacija i vijera ...A to što Rusi među prvima kreću u borbu za slobodu , meni kao pripadniku pravoslavlja to je nemijerljiva čast ,a da su to Muslimani ili Jevreji imali bi tada moje poštovanje takođe !Neminovno dolazi vrijeme kada će ljubav i poštovanje svega što je Bog stvorio , dakle do zadnje vlati trave zasijati u Božanskom sjaju , slava tom danu , kojem smo sve bliže !!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *