STRAH OD DOKAZIVANJA GENOCIDA: U Hrvatskoj nervozni zbog procesa u Hagu

STRAH OD DOKAZIVANJA GENOCIDA: U Hrvatskoj nervozni zbog procesa u Hagu

17 marta 2014

Hrvatska - JutjubPolitički analitičar Predrag Simić ocenio je da su pojedini političari u Hrvatskoj izuzetno nervozni zbog procesa koji se po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske vode u Hagu, te da su izjave čelnika Hrvatske demokratske zajednice da Zagreb treba da uskrati podršku Beogradu na putu ka EU „izraz te nervoze“.

„Do sada smo od Hrvatske slušali da ona kao članica EU, ne samo da neće blokirati svoje susede na putu ka EU, već da će im i pomagati. Prvi put ipak čujemo izjavu koja pokazuje da bi suđenje moglo imati političke posledice, uprkos ranijim izjavama i Hrvatske i Srbije da spreče da proces ne utiče na međusobne odnose dve zemlje“, rekao je Simić.

Osvrnuvši se na dosadašnji tok procesa u Hagu, Simić je rekao da se on odvija u „očekivanom okviru“ i da nisu izneseni „nikakvi novi ni spektakularni argumenti“.

Ragujući na najnovije izjave čelnika HDZ-a, poznati hrvatski advokat Anto Nobilo je istakao da bi političari trabalo da se uzdržavaju od izjava tokom procesa i ponovio da je greška što su tužbe uopšte podnesene.

„Greška je političara koji su uopšte podigli tužbe, ali i onih posle njih, koji nisu imali hrabrosti da je povuku. Svi su svesni da od procesa neće dobiti ništa, da će tužbe biti odbačene, ali nisu imali petlje da od njih na vreme odustanu“, smatra Nobilo.

On je dodao da je uzrok tome bio velik strah političara da će, ukoliko povuku tužbe izgubiti političke poene kod biračkog tela.

„Rat je proizveo negativne posledice na mnoge ljude. Tačka na rat će biti stavljena kada se posledice saniraju, kada se svim prognanim Srbima omogući povratak, obnove porušene kuće, vrate stanarska prava. Što se srpske strane tiče, treba pronaći podatke o nekoliko stotina nestalih i da se vrate otuđena umetnička dela“, istako je Nobilo.

Predsednik najuticajnije opozicione stranke u Hrvatskoj HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je da se Srbija služi nedopustivim srdstvima pred sudom i da joj zbog tvrdnji srpskog pravnog tima da je akcija hrvatske vojske „Oluja“ bila akcija etničkog čišćenja, zvanični Zagreb treba uskratiti podršku na putu priključenja EU.

KOMENTARI2 komentara

  1. Milisav Visnjic says:

    Cinimise da je doslo do toga,da neko ima prpu.Znase sta je ko rekao,sta treba radizi sa jadnim narodom,koji je protjeran sa svojih vjekovnih ognjista,Srba i kome se treba dat kojekakav udarac.Ocigledno je i jasno daje "Oluja"bilo etnicko ciscenje,i progon iz Krajine ito Koje uspio da spasi glavu. Misljenja sam da je svakom jasno,sta cese presuditi "katolicizam"i nepravda prema nama Pravoslavcima,ali nadajmo se u Boziju pravdu.

  2. Svevlad says:

    SINU TISUĆLJETNE KULTURE Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim, braneći ih časno Kitio si cvećem svakog osvajača, Pevajuć’ mu himne, bestidno i glasno. Slobodu si večno, zakržljala raco, Ček’o da donesu tuđi bajoneti, Po gorama svojim tuđa stada pas’o, Jer dostojno ne znaš za Slobodu mreti. Pokaži mi redom Viteze tvog roda, Što balčakom s ruku slomiše ti lance, Gde je Karađorđe tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance. S tuđinskom si kamom puzio po blatu, S krvološtvom zvera, pogane hijene, Da bi mučki udar s leđa dao Bratu, I ubio porod u utrobi žene. Još bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u njedrima skrivaš, Sa vešala starih novi konop visi, U sumraku uma novog gazdu snivaš. Branio si zemlju od nejači naše, Iz kolevke pio krv nevine dece, Pod znamenje srama uz ime ustaše, Stavio si Hrista, Slobodu i Svece. U bezumlju gledaš ko će nove kame, Oštrije i ljuće opet da ti skuje, Čiju li ćeš pušku obesit’ o rame, Ko najbolje ume da ti komanduje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *