STRAH OD HLADNOG RATA – Evropa strahuje od novog hladnog rata i razlaza Rusije i Zapada

STRAH OD HLADNOG RATA – Evropa strahuje od novog hladnog rata i razlaza Rusije i Zapada

4 aprila 2014

putin-obama1Ministarstvo odbrane Rusije – reagujući na odluku alijanse da sa RF zamrzne vojnu saradnju – povuklo je u Moskvu „na konsultacije” svog glavnog vojnog predstavnika pri NATO general-pukovnika Valerija Jevnjeviča.

Objavljujući ovu odluku, pomoćnik ministra odbrane RF Anatolij Antonov rekao je:

„Politika veštačkog zaoštravanja situacije nije naš izbor. Uprkos tome, ne vidimo mogućnost da nastavimo vojnu saradnju kao dosad. Zato smo generala Jevnjeviča pozvali na konsultacije”.

Antonov je posebno naglasio: „Zamrzavanje saradnje svodi na nulu sve što su Rusija i NATO zajedno postigli poslednjih godina. Naši dalji vojni odnosi sa alijansom zavisiće od praktičnih koraka partnera po „obuzdavanju” Rusije. Želimo da se nadamo da se nadamo da su u Briselu dobro izračunali posledice takvog svog koraka po bezbednost u Evroatlantiku”.

Prema njegovim rečima, NATO – mičim isprovociran – gomila trupe i vojnu tehniku pored granica Rusije pa izjave iz brisela ne doprinose deeskalaciji napetosti u Evropi, na šta su Rusiju uporno proteklih dana pozivali „američki i evropski partneri”.

Prethodno je ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin natovsko zamrzavanje odnosa sa Rusijom objasnio „hladnim ratom” i dodao da je članicama alijanse 2008. Godine bilo „hladno” cela tri meseca.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da alijansa „jačanjem odbrane zemalja istočne Evrope” ne krši principe saradnje sa Rusijom

Ovo je bila njegova reakcija na upozorenje šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da – prema Rimskoj deklaraciji i Temeljnom aktu Rusija-NATO – ne sme da bude stalnog dopunskog vojnog prisustva na teritoriji istočnoevropskih država.

Rasmusen je podvukao: „Ne kršimo ništa. Naši poslednji poteti se uklapaju u pojam kolektivne odbrane putem njenog jačanja. Mi smo pojačali svoju vazdušnu policiju u tri pribaltičke zemlje i koristimo AWACS radi boljeg izviđanja. Samo, sve je to u skladu sa principima koje smo potpisali”.

Inače, grčki vicepremijer i ministar spoljnih poslova, Evangelos Venizelos, apelovao je da se izbegne novi hladni rat sa Rusijom. Pritom je upozorio da bi doveo do konačne podele evropskog kontinenta.

„Nama je, očito, potreban strateški pristup Rusiji, oslobođen svih iluzija i naivnosti. Poštujem istorijsko iskustvo i osetivost svih naših saveznika, svih država članica NATO. Smatram ipak da danas ne treba objavljivati povratak hladnom ratu. Čak ni varijanti koja bi izgledala kao regionalni, ograničeni hladni rat” – upozorio je Venizelos ministre spoljnih poslova zemalja alijanse u Briselu.

„Sada bi povratak hladnom ratu mogao da bude istorijski konačnim zato što nova konfrontacija Zapada i Rusije više ne bi bila konfrontacija dva ideološka, ekonomska i socijalna sistema već trajna konfrontacija, strukturna, to jest – geografska i nacionalna. A takva konfrontacija bi dovela u dilemu veliku grupu država sa kojima EU želi da razvija saradnju” – podvukao je Venizelos.

On je istovremeno istakao da je NATO potrebna „razumna odbrana”, a da je razumnoj odbrani potrebna – razumna doktrina.

Šef grčke diplomatije je zaključio: „Ako dođe do razdvajanja Rusije i Zapada – NATO će morati da se pomiri sa tim da međunarodni sistem regulisanja konflikata u Ujedinjenim nacijama – s obzirom na pravo veta u SB UN – više neće funkcionisati. Osim ovoga, NATO mora ozbiljno uzimati u obzir ekonomsku i energetsku dimenziju odnosa EU sa Rusijom”.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *