СТРАХ ОД МИГРАНАТА: Oрбан херметички затвара границу са Србијом

STRAH OD MIGRANATA: Orban hermetički zatvara granicu sa Srbijom

9 juna 2015

viktor-orban_20130917122157467Premijer Mađarske Viktor Orban želi da posebnim zakonom praktično zatvori južnu granicu prema Srbiji za ilegalne imigrante, kako bi sprečio ulazak azilanata na mađarsku teritoriju.

Imigranti bi pored Srbije, bili prinuđeni da ostanu i u Rumuniji i Hrvatskoj, članicama EU koje za razliku od Mađarske nisu deo Šengenskog sporazuma o slobodnom kretanju. Orban kaže da su kvote koje Brisel naložio za prihvat imigranata po državama Unije “na granici razuma”. Ove kvote su utvrđene nakon što je od početka godine hiljade imigranata željnih života u zapadnoj Evropi izgubilo živote u brodolomima na Sredozemnom moru, prenosi Blic.

Iz mađarske vladajuće partije Fides, na čijem čelu je Orban, žestoko se opiru briselskim kvotama i poručuju da je samo krajem maja u Mađarsku ušlo 50.000 imigranata, u poređenju sa 43.000 koliko je bilo u celoj 2014. Većini imigranata iz Azije i Afrike cilj je da odu dalje u Evropu, ali su vlasti Austrije i Nemačke najavile mogućnost da 15.000 azilanata vrate natrag u Mađarsku. Antal Rogan, šef poslaničke grupe Fidesa u mađarskom parlamentu, kaže su potrebni “hitni koraci”.

„U praksi to bi značilo da bismo usvojili zakon kojim bi bilo propisano da oni koji ulaze u Mađarsku iz bezbedne države, iz bezbedne tranzitne države, ne mogu da se ovde prijave za politički azil“, navodi Rogan za radio “Košut”.

Rogan tvrdi da su životi imigranata na primer bili ugroženi u Siriji, ali da su se već našli na sigurnom kada su ušli u Grčku, Srbiju ili neku drugu državu i da tu mogu da se prijave za azil.

Većina azilanata koja je prošle godine ušla u Mađarsku bila je sa Kosova, iz Avganistana i Sirije.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. mija says:

    To znači da ćemo i mi morati da učinimo isto, ako ne želimo nove probleme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *