СТРАХ ОД НОВОГ СОЈА ВИРУСА ЗАТВАРА ГРАНИЦЕ: „Балкан као Титаник“

СТРАХ ОД НОВОГ СОЈА ВИРУСА ЗАТВАРА ГРАНИЦЕ: „Балкан као Титаник“

23 јануара 2021

У часу кад је опаснија британска варијанта коронавируса почела да продире у Европу одржано је видео-заседање видно застрашених вођа Европске уније.

Током заседања у понедељак, немачка канцеларка Ангела Меркел запитала ирског колегу Микала Мартина како је успео да ситуацију с пандемијом сведе на стање које се може држати под контролом.„Чим смо видели да зараза скаче, све смо чврсто зауставили и затворили, а кад смо се осведочили да се кривуља (епидемије) заравнила, опрезно смо и постепено попустили“, одговорио јој је Мартин.

Ангела Меркел је то запитала јер је била јако забринута и најавила је и могуће затварање граница пошто је број умрлих од епидемије у Немачкој премашио 50 хиљада.

Званичници, медији и аналитичари у ЕУ су сагласни да је страх Европе да неће моћи да се заштити од продора опасније британске, као и јужноафричке и бразилске варијанте корона вируса, натерао вође ЕУ да поново посегну за ограничавањем путовања, обавезним тестирањем, затварањем граница као у Белгији, а велика је невоља што касне испоруке вакцине, док је почело испитивање и руске и кинеске ради одобравања.

Немачки портал „Дојче веле“ сматра да је „специјално заседање вођа ЕУ показало и степен очајања у битки против пандемије зато што у скоро свим земљама Уније зараза превише брзо расте, вирус мутира, вакцинација храмље, замор од короне расте, људима је преко главе закључавања и забрана“.

Бечки дневник „Kурир“ упозорава да „најгоре недеље епидемије тек предстоје и вакцинација је трка с временом, јер степен заражавања вирусом надмашује степен вакцинације“.

Страх влада ЕУ и Европске комисије је изазван и тиме што је нова, опаснија, и како се наговештава, смртоноснија варијанта корона вируса довела до колапса здравствени систем и болнице у Великој Британији, иако је тамо вакцину у просеку примио много већи број људи него на континенту.

Иако су Европљани опрезни у коначним проценама, а сматра се да вакцине Фајзер и Астра Зенека штите и од мутираног вируса, ипак је с великом пажњом пропраћена изјава британског премијера Бориса Џонсона да би такав вирус могао повећати број умрлих за 30 до 40 одсто, док здравствене власти још не могу да одговоре на то како га спречити.

Главни надлежни за вакцине у Европској агенцији за лекове (ЕМА), Марко Kавалери, италијанском листу „Република“ је изјавио да је Агенција почела прва испитивања руске и кинеске вакцине, јер је очигледно да се и европским властима јако жури да набаве што веће количине вакцине и постигну циљ да до лета вакцинишу најмање 70 одсто људи и бар 80 одсто европских држављана старијих од 80 година.

Kавалери је објаснио да је с руским и кинеским здравственим властима успостављен „конструктиван дијалог, тек треба да видимо битне оосбине вакцина, али први налази наводе на закључак да је степен заштите задовољавајући“.

Званичник ЕМА је навео да се размишља о брзом одобрењу за вакцину Астра Зенека 29. јануара.

Kавалери је такође обелоданио да се очекује и да се у кратком року освоји и почне производња специфичних „моноклоналних антитела“ (Моноцлонал Антибодиес Маб) који, као важан имунини одговор, треба да буду коришћени за сузбијање заразе.

Вође ЕУ су на ванредном заседању поручиле да „сва небитна путовања“ морају да се зауставе и договорили се да брзо усагласе све мере заштите у равни целе ЕУ.

Париз је већ увео обавезу ПЦР теста за све путнике који авионом или бродом стижу у Француску, а најоштрија је била Белгија која је забранила и својим и туђим држављанима улазак на своју територију.

Белгијски премијер Александер де Kро је рекао да „вирус путује с људима, а више вируса је нађено код оних који путују него код осталих“.

Белгијске власти су, како је објашњено, такође извукле горке поуке из фебруара 2020, кад је букнула епидемија, а Белгијанци су масовно тад отишли на карневалски распуст у земљи и иностранству, што је изазвало у Белгији тешку епидемију корона вируса, с много умрлих.Председница Европске комисије Урсула фон дер Лејен је по завршетку самита ЕУ саопштила да ће Унија израдити посебан механизам да би „што је пре могуће“ обезбедила вакцину и земљама Западног Балкана.

Портал „Радио Франс ентернасионал“ на румунском језику, међутим, оцењује да ће земље Западног Балкана „далеко заостати за чланицама ЕУ и Великом Британијом у степену вакцинације“ и наводи „опаску пуну горчине македонског епидемиолога Драгана Даниловског који је ово стање упоредио с ‘Титаником’ „.

На „Титанику“ су „богати могли да се укрцају у чамце за спасавање, а они мање имућни су остали, тако да многе балканске земље сад полажу наде у KОВАKС (глобални програм Светске здравствене организације за вакцинацију)“ – рекао је Даниловски.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u