Strah od Putinove odluke

Strah od Putinove odluke

21 aprila 2013

Vladimir-Putin_2183550bPredsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, izdao je nedavno nalog da svi političari u državnim službama do 1. juna prodaju imovinu izvan Rusije i da ugase račune u stranim bankama, važi i za ruske nekretnine u Crnoj Gori, piše Dojče vele.

Saša Beljakov, Rus koji godinama ulaže u svoju imovinu u Herceg Novom, voli da ispriča kako se poznaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali i drugim ruskim zvaničnicima. „I gospodin (Vladimir) Jakunjin, koji je ministar železnice ruske i (Jevgenij) Primakov je moj veliki prijatelj. On je dva puta bio u Herceg Novom, na odmoru. I gospodin Jakunjin je bio na odmoru.“ Njegovi prijatelji, pak, nemaju imovinu u Crnoj Gori. Beljakov kaže da, iako visoki ruski zvaničnici imaju mnogo novca, na crnogorsko primorje dolaze samo na odmor.

Prema podacima Uprave za nekretnine Crne Gore čak četvrtina stanova i poslovnih prostora metropole, u vlasništvu je stranih državljana. „Od 2008, od one prve ekonomske krize u svetu isključivo i samo su Rusi, rekao bih, strani kupci, možda poneki dođe iz Beograda, Novog Sada, ali to je vrlo retka pojava“, kaže Ljubomir Novaković, vlasnik agencije GRA-MAR, koja, po njegovim rečima, kao i skoro sve druge agencije, uglavnom posluje sa Rusima.

I u Upravi za nekretnine kažu da je od stranih državljana – vlasnika nekretnina, posle onih iz zemalja regiona, najviše Rusa. „Mnogo velikih političara nema, ali funkcionera koji rade u Vladi Rusije, koji rade u nekim državnim organima, takvih je puno“, kaže Beljakov, koji poznaje mnogo Rusa koji su kupovali nekretnine u Crnoj Gori. „Ima ljudi iz Saveta bezbednosti pri predsedniku Ruske federacije, ima iz vojske, Ministarstva unutrašnjih poslova, iz ruske mornarice… To je takav nivo, znate. Bio je ovde i (Aleksandar) Medvedev, zamenik načelnika Gasproma, a za druge ne znam.“

Upravo su oni, prema ukazu Vladimira Putina, obavezni da do 1. juna zatvore račune u stranim bankama i prodaju imovinu van Rusije. Obaveza se odnosi na sve političare federalnog nivoa, ali i one niže, sve do gradskih, koji će morati da odluče da li žele da zadrže funkcije ili će da čuvaju svoje bankarske račune i nekretnine u inostranstvu.

Beljakov kaže da su ruski zvaničnici iz Crne Gore odlučili da poslušaju Putina. „Na primer u Herceg Novom, kupili su otprilike 100 nekih objekata – male stanove, srednje stanove, neke zgradice, restorane i tako dalje. Otprilike pola je sada stavljeno na prodaju.“

Ako veći broj vlasnika nekretnina sada pokušava da ih proda, to nije dobra vest za malo crnogorsko tržište, kaže ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *