СТРАХ ОД РУСИЈЕ: Америка пребацује „Гвозденог коња“ у Европу

STRAH OD RUSIJE: Amerika prebacuje „Gvozdenog konja“ u Evropu

11 januara 2018

SAD će na leto, tokom redovne rotacije svojih snaga, prebaciti u Evropu prvu oklopnu tenkovsku brigadu pod nazivom Iron horse („Gvozdeni konj“), saopštilo je Ministarstvo kopnenih snaga SAD, dodajući da jedinica ulazi u sastav Prve oklopno-tenkovske divizije koja se nalazi u bazi Fort Hud u gradu Kilinu (Teksas).

– Grupa Iron horse s nestrpljenjem čeka povratak u Evropu kako bi nastavila rad sa našim prijateljima iz NATO i u regionu. Mi smo dobro obučena tenkovska brigada koja je u potpunosti spremna za izvođenje čitavog spektra zadataka za podršku jedinica američke vojske u Evropi – izjavio je komandir grupe pukovnik Vilson Raterford.

Ministarstvo je navelo da će „Gvozdeni konj“ zameniti 2. oklopno-tenkovsku brigadu borbene grupe iz sastava Prve pešadijske divizije oružanih snaga SAD. Rotacija snaga se izvodi u okviru operacije „Atlantska odlučnost“ koja je započela u aprilu 2014. godine.

Kako su saopštili SAD i NATO, njen cilj je „obnova uverenosti“ istočnoevropskih država u bezbednost koja se uzdrmala zbog akcija Rusije u Evropi, uključujući priključivanja Krima. Tokom operacije, kopnene snage SAD učestvuju u višenacionalnim vojnim vežbama u Poljskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Mađarskoj, kao i u baltičkim državama.

KOMENTARI2 komentara

  1. doktrina soka says:

    Kauboji i konji,americki zastitni znak.Zao im je sto su ostali bez Krima najveceg nosaca aviona u Seredozemnom moru.To da su osvojili imali bi Rusiju na dlanu,ali konji ostaju konji.Nikako da shvate da je rusko rukovodstvo imalo i svoje ciljeve kako odbraniti Rusiju od sakala.

  2. slobo says:

    ma obicni amateri koji ce nabrat kad nalete na jaceg of sebe ili ce izginut ko stoka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *