STRAH OD TERORISTA: Meštani kuršumlijskih sela u strahu

STRAH OD TERORISTA: Meštani kuršumlijskih sela u strahu

29 avgusta 2014

351223_policija1-rojters_fMeštani kuršumlijskih sela uz administrativnu liniju nezadovoljni su zaštitom teritorije i revoltirani zbog toga što Albanci kradu njihove šume i obijaju kuće.

Nakon jučerašnjeg ubistva pripadnika Žandarmerije tridesetogodišnjeg Stevana Sinđelića, meštani kuršumlijskih sela uz administrativnu liniju revoltirani su zbog, kako kažu, stalnih upada Albanaca na srpsku teritoriju, krađa šume i obijanja kuća u tom kraju.

Na regionalnom putu Kuršumlija Merdare dan nakon incidenta sa šumokradicama nema prisustva snaga bezbednosti. Meštani obližnjih sela nezadovoljni su zaštitom teritorije uz administrativnu liniju.

Situacija je trenutno bezbedna, kažu pripadnici Žandarmerije. Uz administrativnu liniju kuršumlijske opštine pojačano je prisustvo Žandarmerije.

U Opštini Kuršumlija kažu da se trude da pomognu malobrojnom stanovništvu u selima i da održavaju dobre odnose sa Ministrastvom unutrašnjih polova.

Od 2002. na području kuršumlijske opštine dogodilo se 12 oružanih napada na policiju i žandarmeriju. U tim incidentima dve osobe su stradale, a petoro je ranjeno.

Krađa šume pretvorila se u ubistvo žandarma i ranjavanje lopova. Ipak, predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Zoran Stanković kaže da je stanje na tom području stabilno i da nema nikakvih ekscesa i međunacionalnih sukoba. Problem sa šumokradicama traje dugo, a prave ga Albanci koji prelaze administrativnu liniju između Kosova i Srbije, koju treba da obezbeđuju pripadnici KFOR-a.

„Ako znate da recimo pet transportnih vozila pređe admoinistrativnu liniju pored pripadnika KFOR, zajedno sa nekim ljudima koji sa sobom nose naoružanje, onda je taj problem veoma izražen i mora da se rešava mnogo efikasnije nego do sada… Prema tome pripadnici KFOR moraju mnogo efikasnije da organizuju prelaz ili da organizuju život i rad na adm liniji“, kaže Stanković za B92.

Problem sa šumokradicama s Kosova nemaju samo Srbi. Stanković navodi primer jedne albanske porodice, koja je prijavila da im je do sada u šumi posečeno i ukradeno 9 hiljada kubika drveta. I predstavnici Albanaca smatraju da se ovaj problem mora rešiti.

„Nažalost, veoma su teški to incidenti gde su izgubljeni i ljudski životi, mislim da to moraju, ako ne direktnim, a trebalo bi preko direktnih susreta Vlade u Beogradu i Vlade u Prištini, srpska i kosovska vlada, ako ne preko Brisela, da urgentno rešavaju sve te osetljive životne probleme“, kaže poslanik Riza Haljimi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *