STRAH U BIH: Mogući sukobi među vehabijama

STRAH U BIH: Mogući sukobi među vehabijama

1 avgusta 2014

vehabije-malaBezbednosne službe BiH su u pripravnosti zbog upozorenja zapadnih obaveštajaca da se spremaju sukobi unutar frakcija vehabijskog pokreta, piše Press RS.

U bezbednosnim službama BiH povećana je pripravnost zbog ozbiljnih upozorenja zapadnih obaveštajnih agencija da se pripremaju žestoki sukobi između frakcija unutar vehabijskog pokreta, piše Press Republike Srpske.

Zbog ovih sukoba Vlada Velike Britanije je još pre pola godine odlučila da u BiH pošalje dodatne snage kao pojačanje EUFOR-a, navode izvori lista.

Dve suprostavljene vehabijske struje predvode Nusret Imamović, koji se dovodi u vezu sa Al Kaidom, i Bajro Ikanović, jedan od komandanata Islamske države Iraka i Levanta.

Reč je o sukobu koji je već odneo nekoliko desetina bošnjačkih života u Siriji, a odnosi se na cepanje vojske islamskih dobrovoljaca u Siriji.

Jedan deo podržava tzv. Front al Nusru, kojem pripada i neformalni lider vehabija iz Gornje Maoče Nusret Imamović, dok se drugi ogranak pobunjeničke strukture pretvorio u ISIL, vojnu formaciju koje se, zbog neverovatne surovosti i radikalizma, odrekla i Al Kaida i kojoj je pristupio vođa selafija iz Hadžića Bajro Ikanović, piše list.

Imamović i Ikanović, kako se navodi, doslovno ratuju jedan protiv drugog u Siriji, gde se trenutno nalaze, a njihov uticaj je nesumnjivo ogroman na sledbenike koje su ostavili u BiH.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *